StoryEditorOCM
Svijetzataškavanje

Pjongjang šuti o tragediji na jugu zemlje, vojne strukture vriju: zbog 90 mrtvih Kimov režim pojačava tenzije sa Seulom

Piše L.G./JL
4. lipnja 2024. - 19:51

Sjevernokorejski brod pun vojnika navodno se prevrnuo prošlog mjeseca u vodama u južnom pograničnom području te zemlje, a prema procjenama pritom je poginulo 90 osoba, javila je južnokorejska televizijska kuća TV Chosun.

Južnokorejski medij se pozvao na procjenu južnokorejskih obavještajnih službi te je u ponedjeljak izvijestio da je nesreća, do koje je navodno došlo početkom svibnja, dovela do "znatnih unutarnjih previranja" u vojnim strukturama Sjeverne Koreje, kako prenosi Newsweek.

Kako je izvijestila južnokorejska televizija, "veliki brod" je prevozio više od 130 radnika, koji su svi mobilizirani iz vojske, a potonuo je u rijeci dok je prevozio tu skupinu na posao izgradnje pograničnih utvrda na istoku zemlje, prenosi Jutarnji list.

U ovom se izvještaju povezuju posljedice tog brodoloma s "nedavnim provokacijama" Pjongjanga usmjerenih prema Seulu, uključujući lansiranja projektila, slanje balona sa smećem preko granice dviju Koreja i ometanje GPS-a u zapadnim vodama oko poluotoka.

Sjeverna Koreja - za koju se navodi kako je malo vjerojatno da će otkriti povezanost događanja - nije izvijestila ni o kakvim incidentima koji bi odgovarali detaljima u izvješću, a veleposlanstvo Pjongjanga u Pekingu nije odgovorilo na zahtjeve za komentar, prenosi Newsweek.

image
Kim Won Jin/Afp

Također, Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje nije objavila nikakve slične procjene u svojim obavještajnim izvješćima o Sjeveru, a južnokorejska obavještajna služba, kako se navodi, nije bila dostupna za komentar nakon radnog vremena.

Prošlog mjeseca je TV Chosun, također pozivajući se na vladine izvore, objavila da je u velikoj sjevernokorejskoj kibernetičkoj operaciji hakirala osobnu komunikaciju viših obrambenih dužnosnika Južne Koreje, uključujući one Ministarstva obrane i Združenog stožera. Napad su kasnije potvrdili policija i vojska.

Kang Sun Nam, ministar obrane Sjeverne Koreje, navodno je posjetio mjesto nesreće te naredio više sigurnosne standarde, no to nije pomoglo u smirivanju nezadovoljstva unutar vojske, izvijestila je TV Chosun, kako navodi Newsweek.

Južnokorejske vlasti, prema ovim informacijama, vjeruju da Pjongjang nastoji "odvratiti pozornost" od potonuća pojačavanjem napetosti s Jugom. Pomorske nesreće vojne prirode, kako je navedeno, rijetko se priznaju, ako se uopće priznaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 22:38