StoryEditorOCM
Svijetkontroverzni plan

Prvi talijanski brod s migrantima stigao u Albaniju, tu će biti dok im se ne obrade zahtjevi za azil

Piše hina
16. listopada 2024. - 12:01

Talijanski brod s prvom skupinom migranata koji će biti obrađeni u Albaniji stigao je u srijedu ujutro u luku Shengjin, čime je pokrenut kontroverzni plan za obradu tisuća tražitelja azila u inozemstvu.

Italija je izgradila dva prihvatna centra u Albaniji, što je prvi takav dogovor koji uključuje državu Europske unije koja preusmjerava migrante u zemlju izvan EU-a u nastojanju da odvrati nezakonite dolaske.

Libra, brod talijanske mornarice, pristao je u bivšoj mornaričkoj luci Shengjin, pokazala je Reutersova snimka. Dočekuju ga talijanski časnici. 

Prva skupina migranata koja će biti obrađena prema novom dogovoru, a sastoji se od 10 Bangladešana i šest Egipćana, pokupljena je u nedjelju na moru na brodovima koji su isplovili iz Libije.

Bit će provjereni u Shengjinu, a zatim odvedeni u unutrašnjost do Gjadera, malog sela udaljenog oko 15 minuta vožnje, gdje će biti smješteni dok im se dokumenti ne obrade.

Nakon što se obrade njihovi dokumenti, bit će poslani u Italiju, ako je odgovor na njihov zahtjev za azil pozitivan, ili natrag kući ako im je zahtjev odbijen.

image

Objekti za migrante u albanskoj luci Shengjin

Adnan Beci/Afp

U objektima u Shengjinu i Gjaderu radit će talijansko osoblje. Prema dogovoru, ukupan broj migranata koji su istodobno prisutni u Albaniji ne može biti veći od 3000.

Italija je rekla da će u Albaniju biti poslani samo muškarci koji dolaze iz zemalja koje su klasificirane kao sigurne.

Trenutačno je na talijanskom popisu 21 takva zemlja. Prošle je godine 56. 588 migranata stiglo u Italiju iz samo četiriju zemalja - Bangladeša, Egipta, Obale Bjelokosti i Tunisa. Većina brzo pobjegne iz prihvatnih centara i uputi se u bogatiju sjevernu Europu.

Prema uvjetima albanskog sporazuma, do 36. 000 migranata može biti otpremljeno u tu balkansku zemlju svake godine, sve dok dolaze s popisa sigurnih zemalja, što ozbiljno ograničava mogućnost da dobiju azil.

Stručnjaci za ljudska prava kažu da bi talijanskim sudovima moglo biti teško brzo obraditi zahtjeve za azilom ili žalbe na odluke o pritvaranju osoba smještenih u drugoj zemlji, a dugotrajni postupci mogli bi neopravdano opteretiti migrante.

Brze repatrijacije predviđene planom možda se neće ostvariti jer neke zemlje imaju ograničenja u broju državljana koje će prihvatiti natrag.

Vlada se nada da će prijetnja pritvaranjem djelovati kao sredstvo odvraćanja za migrante. Premijerka Giorgia Meloni rekla je ovaj tjedan da Italija svojom politikom daje primjer ostatku Europe.

image

 Giorgia Meloni rekla je da Italija svojom politikom daje primjer ostatku Europe

Ludovic Marin/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 12:02