StoryEditorOCM
Svijetnestali bez traga

Putin se okrutno obračunava s protivnicima, ali u Kini im je teže nego Navaljnom, mučeni su i izolirani od javnosti

Piše Karla Juničić/ JL
1. ožujka 2024. - 10:18

Kina, zemlja slična Rusiji po potiskivanju i progonu oporbenjaka i kritičara vlade, ima tisuće osoba sličnih pokojnom oporbenom lideru Alekseju Navaljnom, koje su često skrivene od pogleda javnosti.

Aleksej Navaljni umro je 16. veljače u sibirskom zatvoru gdje je služio kaznu prema odluci ruskog suda za, između ostalog, osnivanje i financiranje ekstremističke organizacije. No, prvenstveno je bio poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Kina možda nema oporbenog lidera u rangu Navaljnog, ponajprije zbog nepostojanja barem nominalnog demokratskog sustava i oporbenih stranaka. No, Kina ima druge osobe koje su zatvarane zbog protivljenja Pekingu i Komunističkoj partiji, tvrdi izvješće New York Timesa. Nedugo nakon smrti Navaljnog društvene su mreže uočile sličnosti s Renom Zhiqiangom, umirovljenim nekretninskim tajkunom, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog kritiziranja kineskog čelnika Xi Jinpinga, piše Jutarnji list.

image

Umirovljeni nekretninski tajkun Ren Zhiqiang osuđen je na 18 godina zatvora zbog kritiziranja Xi Jinpinga

Afp

Druge osobe, poput dobitnika Nobelove nagrade za mir Liua Xiaoboa, koji je umro u vladinu pritvoru 2017., i pravnika Xua Zhiyonga, koji služi 14 godina zatvora, evociraju sličnosti s Navaljnim.

kritizirao Xija i nestao

Unatoč brojnim hrabrim pokušajima da se suprotstavi moćnoj kineskoj autoritarnoj vladi, u Kini nije bilo ekvivalenta Navaljnom. Humanitarna organizacija Duihua dokumentirala je 48.699 političkih zatvorenika od 2000. godine, od kojih je 7371 trenutačno u pritvoru. Ipak, nitko nije stekao priznanje u kineskoj javnosti kao što je Navaljni postigao u Rusiji.

Pod Vladimirom Putinom Rusija agresivno potiskuje neslaganje, zatvarajući i progoneći kritičare čak i u egzilu. U Kini osobe visokog profila poput Navaljnog ne bi mogle postojati - bile bi ušutkane i zatvorene mnogo prije nego što bi doprle do javnosti, prenosi NYT.

image

Mogućnost Alekseja Navaljnog da održava komunikaciju iz zatvora i surađuje s javnošću u oštroj je suprotnosti s cenzurom i izolacijom većine kineskih političkih zatvorenika

Olga Maltseva/Afp

Sposobnost Navaljnog da održava komunikaciju iz zatvora i surađuje s javnošću u oštroj je suprotnosti s cenzurom i izolacijom većine kineskih političkih zatvorenika. Kineski politički zatvorenici, nakon što su uhićeni, nestaju iz javnosti, bez pristupa vanjskom svijetu.

Zhiqiang, kojega se smatralo "kineskim Navaljnim", s najutjecajnijim blogom na društvenim mrežama i gotovo 38 milijuna pratitelja, izbrisan je iz javnog života nakon što je 2016. kritizirao Xija. Čak su i utjecajne osobe poput njega zaboravljene u javnosti, što naglašava strogu kontrolu i cenzuru u Kini.

Strah influencera iz Milana

U Kini su pojedinci poput Gaoa Zhishenga, odvjetnika za ljudska prava koji je nestao 2017., zaboravljeni, a njihovo boravište nije poznato. Zhisheng je proveo godine u zavoru trpeći mučenje, a sada njegova obitelj ne zna je li još živ. Zhiyong i pravnik za ljudska prava Ding Jiaxi zatvoreni su u travnju prošle godine kao članovi organizacije koja se borila protiv korupcije. Obojica su tijekom zatočeništva bili podvrgnuti mučenju i drugom zlostavljanju koje je uključivalo ispitivanje i vezanje za željeznu stolicu sa zgrčenim udovima više od deset sati dnevno tijekom mnogo dana.

image

Liu Xiaobo, dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je u zatvoru 2017. godine

Afp

U društvu koje čvrsto kontrolira predsjednik Xi postizanje utjecaja sličnog Navaljnom je nemoguće. Komunistička partija boji se bilo kakvog izazova svojoj vladavini te potiskuje potencijalne prijetnje od vjerskih skupina, nevladinih organizacija i poduzetnika.

Trenutačno je kineska vlada usredotočena na influencera s društvenih mreža Lija Yinga, poznatijeg kao "Teacher Li", koji djeluje iz Milana. Li je koristio društvene mreže kako bi prenio vijesti s prošlogodišnjih prosvjeda protiv cenzure u zemlji. Postao je popularan te svoj račun na X-u sada koristi kako bi objavio necenzurirane kineske vijesti. Međutim, Ying je ovaj tjedan upozorio sljedbenike u Kini da ga prestanu pratiti nakon stalnih prijetnji s kojima se disidenti suočavaju. Trenutačno su njegovi pratitelji suočeni s policijskim ispitivanjem. Nakon objave upozorenja u roku od jednog dana broj njegovih pratitelja pao je s 1,6 milijuna na 1,4 milijuna, piše Jutarnji list.

image

Vladimir Putin i Xi Jinping, princip je isti, sve su ostalo nijanse

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:29