StoryEditorOCM
SvijetTKO JE TIM WALZ?

Rodio se ‘Bogu iza nogu‘, bio sirotinja i radio kao običan radnik - danas je na putu da postane potpredsjednik SAD-a

Piše robert bajruši/JL
8. kolovoza 2024. - 06:38

Tim Walz, guverner Minnesote i nekadašnji nastavnik zemljopisa, postat će sljedeći potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država ako u studenom Kamala Harris pobijedi Donalda Trumpa. Ovaj 60-godišnjak je u politiku ušao prije dvadeset godina i očekuje se da će Kamali Harris osigurati glasove bijelih birača, prvenstveno sa Srednjeg zapada SAD-a - piše Jutarnji list.

Timothy James Walz rođen je 6. travnja 1964. u West Pointu u Nebraski. Njegov pradjed John Friederich Walz bio je farmer i sin njemačkog imigranta Sebastiana Walza. Oboje Walzovih roditelja bili su katolici, ali on je luteran. Walz i njegovo troje braće i sestara odrasli su u Valentineu, gradiću s 3500 stanovnika u ruralnom dijelu Nebraske, blizu granice s Južnom Dakotom. Bogu iza nogu, najbolji je opis.

Nakon srednje škole pridružio se Nacionalnoj gardi vojske i radio kao običan radnik. Kasnije je diplomirao nastavnički studij na Chadron State Collegeu u Nebraski prije nego što se preselio u Minnesotu, i godinama je bio srednjoškolski profesor zemljopisa i nogometni trener u školskom okrugu Mankato. Proveo je godinu dana u Kini s jednom od prvih skupina američkih pedagoga kojima je američka vlada dozvolila da predaju u kineskim srednjim školama, i ondje je naučio govoriti mandarinski.

image

Tim Walz

Jeff Kowalsky/Afp

Na granici siromaštva

Iskusio je život na granici siromaštva. Imao je 19 godina kada mu je otac umro od karcinoma pluća, a Walz je kasnije ispričao kako je njegova majka sljedećih deset godina otplaćivala očev bolnički trošak posljednjeg tjedna prije nego što je preminuo.

Walzov prvi posao u politici bilo je sudjelovanje u predsjedničkoj kampanji Johna Kerryja, koji je na kraju poražen od Georgea W. Busha. U kampanji je angažiran kao lokalni koordinator, ali i koordinator za privlačenje ratnih veterana Vets for Kerry jer je 24 godine proveo kao artiljerac u Nacionalnoj gardi i stekao najviši čin koji mogu dobiti osobe koje nisu profesionalni časnici. Dvije godine poslije, izabran je u Zastupnički dom američkog Kongresa za 1. kongresni okrug Minnesote, pobijedivši republikanca Gila Gutknechta, koji je prethodno pobjeđivao u šest mandata.

Walz je reizabran pet puta, a onda je 2019. trijumfirao na izborima za guvernera Minnesote. Ponovo je izabran 2022. i tijekom drugog mandata je potpisao širok raspon zakona koji su uključivali porezne izmjene, besplatne školske obroke, jačanje državne infrastrukture, provjere posjedovanja oružja, kodificiranje prava na pobačaj i besplatnu školarinu za obitelji s niskim primanjima.

CNN je objavio da u prošlosti Walz i Kamala Harris nisu bili previše bliski, ali sve se promijenilo prilikom njihova posljednjeg sastanka u nedjelju u njezinoj rezidenciji u Mornaričkom opservatoriju.

image

Tim Walz

Jeff Kowalsky/Afp

Impresionirao Kamalu Harris

"Kamala Harris je bila impresionirana njegovom autentičnošću", rekla je osoba bliska demokratskoj kandidatkinji. Na skupu u utorak u Philadelphiji, na njihovu prvom zajedničkom pojavljivanju, Walz se predstavio i kao obični čovjek sa Srednjeg zapada, ali i onaj koji će biti, žargonski govoreći, "pas čuvar" Kamale Harris.

Za sebe je kazao da je političar koji se naučio "kompromisima, ali bez ugrožavanja vlastitih vrijednosnih stavova" i stanovnik Srednjeg zapada koji živi prema "zlatnom pravilu" kada je u pitanju osobni izbor: "Gledaj svoja prokleta posla!" U emotivnom istupu Walz je ispričao da su on i njegova supruga svoje dvoje djece dobili putem in vitro oplodnje (IVF) nakon godina borbe s neplodnošću. "Kad smo poželjeli dobrodošlicu našoj kćeri na svijet, nazvali smo je Hope (Nada)", rekao je.

Zatim se okrenuo svojim republikanskim protivnicima, Donaldu Trumpu i JD Vanceu, koje je na oduševljenje demokrata označio kao "čudne". "Ovi tipovi su jezivi i, da, vraški čudni. Moram vam reći, jedva čekam raspravljati s tim tipom (Vanceom), ako je voljan ustati s kauča i pojaviti se", izgovorio je popraćen ovacijama.

Walzov izbor nije nikakvo iznenađenje jer upravo takvog političara je Kamala Harris trebala da bi pobijedila u saveznim državama kao što su Ohio, Michigan i Illinois, u kojima će presuditi glasovi bijelih radnika. Mnogi među njima su socijalno konzervativni i ne bi glasali za crnkinju iz liberalne Kalifornije. Ali Tim Walz je čak 12 godina služio u Kongresu, predstavljajući konzervativno orijentiran ruralni okrug kojim su, i prije i nakon njegova mandata, uglavnom dominirali republikanci.

image

Tim Walz

Jeff Kowalsky/Afp

‘Igrač‘ za Srednji zapad

Odabir Walza, naglašavaju analitičari, pokazuje da Kamala Harris vjeruje da joj za pobjedu trebaju države Srednjeg zapada. Minnesota je malo izvan te sfere, ali Walz kao političar je svojevrsni progresivni populistički narodni heroj - "čovjek iz naroda", kojega su demokrati odlučili suprotstaviti demagozima kakav je dvojac Trump-Vance.Prema CNN-u, Walzov odabir znači da sada i kampanja Kamale Harris ima potpredsjedničkog kandidata koji je sposoban pomoći u prikupljanju podrške diljem Srednjeg zapada. Demokrati se nadaju da će Walzovi korijeni iz Minnesote privući širok krug glasača u cijeloj regiji, dok republikanci smatraju da će Vanceova povijest odrastanja u Ohiju, kako je dokumentirano u njegovim memoarima "Hillbilly Elegy", osigurati biračke glasove u plavim državama poput Michigana ili čak Minnesote. Ubrzo će se vidjeti koja strana je bolje procijenila - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 20:10