StoryEditorOCM
SvijetSTIŽU F-16 I MIRAGE?

Ukrajini se smiješi najveća donacija dosad: EU članica mogla bi im poslati čak 56 borbenih aviona!

Piše JL
10. travnja 2024. - 23:48

Vrlo je vjerojatno da će Grčka odobriti transfer 32 borbena zrakoplova F-16C/D u Ukrajinu, a vjeruje se da bi Kijevu mogla poslati i 24 zrakoplova Mirage 2000-5 Mk.2, pišu grčki mediji, a donosi Breaking Defense, a prenosi Jutarnji list.

Smatra se da je slanje aviona F-16 ‘gotovo sigurno‘, dok se za pregovore oko francuskih Miragea tvrdi da imaju potencijala.

Ipak, vezano za zrakoplove francuske proizvodnje potrebno je odobrenje iz Pariza jer bi u suprotnom Miragei mogli biti prodani Indiji, javlja grčki Newsbreak.

Ako dođe do realizacije ovog paketa, Grčka će postati najveći međunarodni donator borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini. Treba napomenut i da neki drugi izvori govore da bi Atena te avione možda i prodala Kijevu, a ne donirala. Pritom se ne spominju konkretni iznosi.

Newsbreak također tvrdi da su spomenuti borbeni zrakoplovi prošli ‘dvije strukturne nadogradnje‘, te da je ‘60% njihova strukturnog vijeka‘ već iskorišteno.

Grčki ministar obrane Nikos Dendias sastao se danas s nizozemskom ministricom obrane Kajsom Ollongren u Larissi gdje su razgovarali o "važnosti povećanja vojne potpore Ukrajini", navodi se u objavi na X-u. Nisu spominjali grčki plan o slanju F-16-ica u Ukrajinu.

Nizozemska, Danska i SAD predvode program obuke i isporuke F-16-ica u Ukrajinu, uspostavljen u listopadu 2023. godine. Očekuje se da će starije F-16-ice Ukrajini donirati najmanje tri zemlje - Nizozemska (minimalno 24 aviona, moguće i više), Danska (19 aviona), Norveška (zasad neodređeni broj). Kao potencijalni donator spominje se i Belgija.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane nije želio komentirati vijest o mogućoj grčkoj donaciji jer, kako je rekao, još nije službena.

Ukrajina već mjesecima poziva zapadne saveznike da pošalju borbene zrakoplove i tako pomognu ukrajinskoj vojsci u naporima da potisne ruske trupe, ali očekuje se da će prvi zrakoplovi, i to iz Danske, u Kijev stići tek ovoga ljeta, piše Jutarnji list.

U međuvremenu, ukrajinski vojnici u Rumunjskoj te u američkoj Arizoni prolaze obuku za upravljanje zrakoplovima F-16.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:24