StoryEditorOCM
Svijetsocijalni osjećaj

Velika njemačka tvrtka seli dio proizvodnje, radnicima otpremnine iz snova; u drugoj tvrtki zaposleni sami tražili otkaz

Piše vijesti sd
22. kolovoza 2024. - 16:13

Poznata njemačka tvrtka Miele seli velik dio svoje proizvodnje perilica rublja u Poljsku – i ukida radna mjesta u Njemačkoj. Pogođeno je više od 1.000 radnih mjesta. Oni koji odu imaju koristi od dugo pregovaranog programa napuštanja. Pojedini radnici očekuju rekordne otpremnine, navode njemački mediji.

Proizvođač kućanskih aparata Miele isplaćuje svojim radnicima u Njemačkoj do 270.000 eura otpremnina u pojedinačnim slučajevima u sklopu svog programa smanjenja radne snage. O tome pišu časopisi Stern i Capital, prenosi Fenix-magazin.

image

Miele njeguje visoku kvalitetu proizvodnje, ali i odnosa prema radnicima 

John Macdougall/Afp

Miele je u veljači najavio otpuštanje i ukidanje 1.300 radnih mjesta u Njemačkoj. Od toga će 700 radnih mjesta u proizvodnji perilica rublja biti preseljeno u poljsku tvornicu u Ksawerówu.

Prema pisanju njemačkih medija, 23.300 radnika radi za Miele širom svijeta, uključujući 11.900 u Njemačkoj.

U lipnju je tvrtka dogovorila sa Sindikatom IG Metallom “budući i socijalni kolektivni ugovor” koji jamči proizvodnju na lokacijama u Njemačkoj do 2028. godine. Tada je dogovoren “program dobrovoljnog odlaska s izdašnim otpremninama i socijalnom komponentom”.

u prijevremenu mirovinu s 55 godina

Kao što je sada pokazalo istraživanje časopisa, dogovorena formula za izračun može rezultirati ukupnim otpremninama do 270.000 eura u pojedinačnim slučajevima za duga razdoblja službe.

Na tom maksimalnom iznosu, otpremnine su tada ograničene, kako je tvrtka potvrdila. To znači da obiteljska tvrtka sa sjedištem u Güterslohu isplaćuje gotovo najviše otpremine u Njemačkoj. Ovakve rekordne otpremnine do sada su bile poznate samo iz mnogo većih kompanija SAP ili Bayer.

image

Velika njemačka IT tvrtka SAP ima toliko dobre uvjete otpremnine da su se radnici sami javljali za otpuštanje 

 

 

Afp

Početkom godine IT tvrtka SAP je najavila da će ukinuti tisuće radnih mjesta kako bi se pripremila za eru umjetne inteligencije. U tu svrhu tvrtka je uvela program otpremnina prema kojem zaposlenici s navršenih 55 godina mogu otići u prijevremenu mirovinu.

Program otpremnina i prijevremenog umirovljenja izazvao je veći interes od očekivanog, pa je tvrtka čak proširila program otpuštanja.

Umjesto 8.000 radnih mjesta, ukinut će se 9.000 do 10.000 sadašnjih radnih mjesta, objavila je tvrtka prije nekoliko tjedana. SAP sada vidi ukupne troškove programa na tri milijarde eura, navode njemački mediji.

image

Njemački sindikati u stanju su izboriti pristojna radna prava zaposlenika (ilustracija)

 

 

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 21:10