StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA RUNDA

Brković - Pravosuđe 0:3! Nakon DORH-a i USKOK-a, i Visoki kazneni sud odbio zahtjev za izuzećem zadarskih sudaca. Ali zato je zastara sve bliža!

Piše Ivica Nevešćanin
8. lipnja 2024. - 21:44

Suđenje Damiru Brkoviću optuženom za prijevaru nastavlja se u ponedjeljak na Općinskom sud u Zadru. Sutkinja Jasna Barić Ančić raspravu je zakazala u 10.30 sati i na njoj bi postupak zapravo trebao krenuti ispočetka budući da je zadnje ročište održano 27. rujna prošle godine. Brković je tada preko svojih odvjetnika zatražio izuzeće zadarskog suda, odnosno „prenošenje mjesne nadležnosti Općinskog suda u Zadru”. Zahtjev je temeljio na tvrdnji da je u radu Općinskog suda počinjen niz pogrešaka i omašci na njegovu štetu, posebno apostrofirajući ”aferu nestali zapisnik”, o kojoj je Zadarski.hr ekstenzivno izvještavao.

ISTRAGA USKOKA Zlata Hrvoj Šipek odbila zahtjev za izuzećem Denisa Sokola! Poznaje li Sokol Damira Brkovića? Tko iz ŽDO-a želi diskreditirati našeg novinara? 

Ukazujući na činjenicu da se zapisnik o tijeku sjednice optužnog vijeća održane 16. listopada 2017. ne nalazi u spisu predmeta niti u sustavu e-spis, Brković smatra da se tako manipuliralo sa sudskim zapisnikom, što po njemu opravdava sumnju da je počinjeno jedno ili više kaznenih djela na njegovu štetu od strane jedne ili većeg broja osoba unutar sustava.

Međutim, Visoki kazneni sud je krajem ožujka odbio Brkovićev zahtjev za promjenom nadležnosti suda, čime su se opet stvorili uvjeti za nastavaka suđenje za prijevaru, osim ako Brković ne potegne neki novi manevar u cilju odugovlačenja postupka do nastupa zastare u prosincu ove godine. Naime, prijevara za koju se tereti Brković počinjena je u razdoblju od rujna 2008. do prosinca 2009. godine, a rok za nastup zastare u takvim djelima je 15 godina, dok je previđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

image

Ilustracija

Luka Gerlanc/

Brković je optužen i za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja počinjeno u razdoblju od siječnja 2013. do veljače 2016. Rok zastare za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja je 20 godina, što znači da započinje u siječnju 2033. godine.

Podsjetimo, prije zahtjeva za izuzeće Općinskog suda, Brković je tražio izuzeće Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva, zato što je protiv nekih državnih odvjetnika i sudaca bio podnio kaznene prijave USKOK-u zbog navodne urote na njegovu štetu, a sve u kontekstu ”afere nestali zapisnik”. Bivša državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek odbacila je njegov zahtjev za izuzećem ŽDO-a, a USKOK kaznenu prijavu, pa je na prvom ročištu u nastavku suđenja 24. travnja prošle godine Brković zatražio promjenu nadležnost Općinskog suda, koja mu je sad odbijena. Brkovićevi manevri su ipak urodili plodom jer je njima uspio kupiti vrijeme i doći na svega šest mjeseci od apsolutna zastare u postupku za prijevaru, koja nastupa u prosincu ove godine.

Visoki kazneni sud je Brkovićem prijedlog za izuzeće zadarskog Općinskog suda odbio kao neosnovan. Brković je prenošenje nadležnosti tražio zbog nezadovoljstva načinom na koji se vodi postupak protiv njega. "Naime, činjenica da je optuženik očito osobno nezadovoljan radom Općinskog suda u Zadru, ne predstavlja one druge važne razloge da se odredi drugi stvarno nadležni sud” navodi se u rješenju kojeg je potpisao predsjednik vijeća, sudac Željko Horvatović.

Osim toga, Brkovićev prijedlog ne sadrži objektivne i konkretne razloge koji bi ukazivali na mogućnost pristranog postupanja sudaca Općinskog suda prema njemu. „Tim više što iz spisa predmeta proizlazi da je zamjenica Općinskog državnog odvjetništva u Zadru na raspravi održanoj 26. svibnja 2022., predočila sudu zapisnik sa sjednice od 16. listopada 2017., koji zapisnik je uručen strankama te je na zapisniku konstatirano da optuženi Damir Brković navodi da ono što je navedeno u zapisniku sa sjednice od 16. listopada 2017. točno ono što se događalo na toj sjednici vijeća” navodi se u odluci Visokog kaznenog suda koji je Brkovićev nezapamćen sukob sa zadarskim pravosudnim institucijama uzeo na koncu kao izvjesnu otegotnu okolnost.

image

Ilustracija

Luka Gerlanc/Hanza Media/Cropix

Sud naime zaključno piše: „Navode optuženika o sumnji u počinjenje kaznenog djela na njegovu štetu, kao i pristranog, odnosno nezakonitog postupanja sudaca navedenog suda, relativizirao je podnošenjem više kaznenih prijava protiv zamjenika Općinskog državnog odvjetništva u Zadru te podnošenjem više zahtjeva za izuzeće sudaca Općinskog suda u Zadru, što sve proizlazi iz podataka u spisu predmeta. Naime, pravilnost i zakonitost odluka sudaca kontrolira se putem izjavljenih odgovarajućih pravnih lijekova, dok se postupanje sudaca kontrolira kroz pritužbe na postupanje konkretnog dužnosnika, a ne kroz institut prenošenja nadležnosti”.

I drugi Brkovićev prijedlog za izuzećem tako je propao, što ne znači da Brković nije ostvario svoj cilj kupujući vrijeme do nastupa zastare, odnosno da je odustao od svojih namjera. Naprotiv, s obzirom na angažman brojnih odvjetnika i dosadašnje poteze, u ponedjeljak se može očekivati nastavaka ovog nesvakidašnjeg obračuna sa zadarskim pravosuđem.

22. lipanj 2024 23:14