StoryEditorOCM
4 kantunaINTERVJU TJEDNA

Pitali smo umjetnu inteligenciju koliko Zadrani troše kokaina, što misli od Dukiću, Kalmeti i Longinu, ima li korupcije, je li HDZ u Zadru vječan...

Piše Zadarski.hr
27. ožujka 2023. - 15:00

Zadarski.hr napravio je "intervju" s umjetnom inteligencijom ChatGPT na temu Zadra i Zadarske županije.

Postavili smo joj niz pitanja na koje smo dobili odgovore, nekada zanimljive i logične, a nekada potpuno krive i nerazumljive, što nam govori da prostora za napredak ovog tehnološkog izuma itekako ima na pretek. 

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) je umjetna inteligencija za stvaranje teksta, odnosno prototip robota za čavrljanje koji je utemeljen na umjetnoj inteligenciji, a vlasništvo je tvrtke Microsoft.

Naš "razgovor" započeli smo s dnevno-političkim temama, a nastavili smo nekim općim pitanjima o Zadru, Zadranima i Zadarskoj županiji. Evo kako je to izgledalo...

Tko je kriv za blokadu proračuna Grada Zadra?

- Kao što moje znanje doseže do rujna 2021., tadašnji gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, optužio je za blokadu proračuna oporbu koja nije podržala proračun Grada Zadra za 2021. godinu. Prema njegovim riječima, oporba je odbila podržati proračun iz političkih razloga, što je dovelo do blokade financiranja brojnih gradskih projekata i ustanova.

Međutim, valja napomenuti da blokada proračuna može biti posljedica niza čimbenika, uključujući političke podele i neslaganja, te proračunske politike i zakonskih odredbi. Stoga je potrebno provjeriti sve relevantne informacije i analizirati situaciju prije donošenja zaključaka o tome tko je odgovoran za blokadu proračuna Grada Zadra.

Hoće li Dom županije pripasti Zadarskoj nadbiskupiji?

- Ne mogu predvidjeti hoće li Dom županije pripasti Zadarskoj nadbiskupiji, jer odluka o tome ovisi o mnogim čimbenicima koji mogu biti političke, gospodarske, društvene ili vjerske prirode.

Za sada, nema službenih informacija ili planova da bi se Dom županije predao na upravljanje nadbiskupiji. U tom smislu, ova spekulacija je samo hipotetska.

U svakom slučaju, odluka o tome tko će imati upravljanje nad Domom županije ovisit će o političkim, društvenim i zakonskim okolnostima u trenutku kada se odlučuje o sudbini zgrade.

Koja je realna vrijednost slike "Mediterraneo" Marija Javorana?

- Slika "Mediterraneo" Marija Javorana je umjetničko djelo koje se ne može jednostavno procijeniti po tržišnim kriterijima, već je njena vrijednost prije svega subjektivna i ovisi o tome koliko je potražnja za njom. Također, vrijednost slike ovisi o njenom stanju, autentičnosti i povijesti. U prethodnim aukcijama, cijena slike "Mediterraneo" se kretala između nekoliko tisuća i desetaka tisuća eura, ovisno o pojedinim faktorima kao što su veličina, godina nastanka, i dr. Stoga, nije moguće dati točnu vrijednost slike "Mediterraneo" bez detaljnijeg pregleda i stručne procjene.

Kako se može pronaći slobodno parkirno mjesto u Zadru?

- Slobodno parkirno mjesto u Zadru može biti teško pronaći u posebnim prilikama, poput vikenda, turističke sezone ili događaja u gradu. Međutim, postoje neke strategije koje bi mogle pomoći u pronalaženju slobodnog parkirnog mjesta u Zadru:

- Koristite parkirališta - u Zadru postoji nekoliko javnih parkirališta koja nude slobodna mjesta, kao i parkirališta hotela i trgovačkih centara.

- Planirajte unaprijed - ako dolazite na događaj ili užurbano vrijeme, pokušajte doći ranije kako biste pronašli slobodno parkirno mjesto.

- Koristite aplikacije - postoje aplikacije poput "ParkMe" i "Parkopedia" koje mogu pomoći u pronalaženju slobodnih parkirnih mjesta u gradu.

- Parkirajte dalje od centra grada - pokušajte pronaći slobodno mjesto za parkiranje dalje od centra grada i prošećite do željenog odredišta.

- Koristite javni prijevoz - razmislite o korištenju javnog prijevoza ili taksija umjesto automobila, posebno ako idete u središte grada gdje je parkiranje teže.

Je li Zadar najskuplji grad za život u Hrvatskoj?

- Ne, Zadar nije najskuplji grad za život u Hrvatskoj, iako može biti relativno skup u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj. Troškovi života u Zadru ovise o različitim faktorima, poput smještaja, hrane, prijevoza, zabave i drugih troškova.

Prema istraživanjima, najskuplji grad u Hrvatskoj je Zagreb, koji ima najviše cijene nekretnina, hrane, prijevoza i drugih usluga. Slijede ga Rijeka i Split, dok je Zadar rangiran kao četvrti najskuplji grad u Hrvatskoj.

Međutim, troškovi života u Zadru mogu varirati ovisno o specifičnom području u gradu i vrsti životnog stila koji preferirate. Na primjer, život u samom centru grada može biti skuplji od života u predgrađima, dok odabir kuhanja kod kuće umjesto odlaska u restoran može uštedjeti novac.

Kada će svi stanovnici Zadra dobiti kanalizaciju?

- Prema informacijama koje sam pronašao, većina područja u Zadru već je opremljena kanalizacijskom mrežom. Međutim, postoje neka ruralna područja koja još uvijek nemaju potpunu kanalizacijsku infrastrukturu. Grad Zadar kontinuirano radi na poboljšanju infrastrukture u gradu i okolnim područjima, uključujući kanalizacijsku mrežu. Stoga se može očekivati da će i preostala ruralna područja u budućnosti biti opremljena kanalizacijom, ali točan rok nije poznat.

Je li Zadar "pizza city" grad? (AI ne prepoznaje sintagmu pizza cut city, op.a.)

- Zadar nije poznat kao "pizza city" grad, ali kao turističko odredište nudi širok izbor različitih restorana i pizzerija u kojima se poslužuju različite vrste pizze. Pizze su popularno jelo u Hrvatskoj, pa tako i u Zadru, ali grad nije posebno poznat po proizvodnji pizze niti se ističe u tom pogledu.

Je li Branko Dukić dobar gradonačelnik?

- Kao umjetna inteligencija, ne mogu izraziti osobni stav o tome je li Branko Dukić dobar gradonačelnik ili ne. Procjena njegovog rada ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući politička uvjerenja, očekivanja i stajališta pojedinaca i skupina. Međutim, mogu reći da je Dukić izabran na izborima, što znači da je dobio podršku barem dijela građana Zadra. Također, njegov rad kao gradonačelnika može se procijeniti na temelju ostvarenih rezultata u područjima poput urbanog planiranja, razvoja infrastrukture, gospodarstva, turizma, socijalne politike, kulture i sl. Stoga bi najbolje bilo provjeriti informacije o njegovom radu i donijeti vlastiti sud.

Je li Božidar Longin dobar župan?

- Božidar Longin je župan Zadarske županije od 2013. godine te je ujedno i član HDZ-a. Njegovo djelovanje i radni učinak procjenjuju se različito ovisno o političkim preferencijama i stajalištima. Međutim, javni dojam i ocjene medija uglavnom su pozitivne u pogledu gospodarskog razvoja i turizma u županiji za vrijeme njegovog mandata. Također, neki ga percipiraju kao kompetentnog župana koji provodi projekte važne za razvoj županije, dok ga drugi kritiziraju zbog nedovoljne transparentnosti i javnosti u donošenju nekih odluka. Stoga se može reći da je ocjena o njegovom radu i utjecaju podložna različitim interpretacijama.

Tko je bolji, Dukić ili Kalmeta?

- Kao umjetna inteligencija, ne mogu izraziti osobni stav o tome tko je bolji - Branko Dukić ili Božidar Kalmeta. Procjena njihovog rada ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući politička uvjerenja, očekivanja i stajališta pojedinaca i skupina.

Branko Dukić trenutno obnaša dužnost gradonačelnika Zadra, a Božidar Kalmeta je ranije bio gradonačelnik i dugogodišnji saborski zastupnik. Obojica su aktivni u politici već dugi niz godina i imaju iskustvo u vođenju različitih razina vlasti.

Ocjenjivanje tko je bolji može se temeljiti na njihovim ostvarenjima u različitim područjima, poput urbanog planiranja, gospodarskog razvoja, turizma, infrastrukture, socijalne politike, kulture itd. Stoga bi najbolje bilo provjeriti informacije o njihovom radu i donijeti vlastiti sud.

Tko će pobijediti na lokalnim izborima u Zadru 2025. godine?

- Nažalost, ne mogu predvidjeti tko će pobijediti na lokalnim izborima u Zadru 2025. godine, jer takva prognoza ovisi o mnogim faktorima koji se mogu promijeniti u narednim godinama. Mnogi čimbenici, poput političkih stavova, kandidata, gospodarske situacije i društvenih trendova, mogu utjecati na izbore.

Uz to, u demokratskim izborima, pobjednik ovisi o volji birača, tako da sve stranke i kandidati imaju jednake šanse za osvajanje mandata. Također, važno je istaknuti da je uvijek moguće da se pojave novi kandidati ili stranke koji mogu značajno utjecati na rezultate izbora.

Stoga, jedino što mogu reći jest da će ishod lokalnih izbora u Zadru 2025. godine biti određen nakon završetka kampanje i glasanja, a sve dok se to ne dogodi, ne mogu predvidjeti tko će pobijediti.

Hoće li opozicija ikada pobijediti HDZ u Zadru?

- Nemoguće je predvidjeti budućnost i sa sigurnošću tvrditi hoće li se opozicija ikada uspjeti suprotstaviti HDZ-u u Zadru i pobijediti na lokalnim izborima. Mnogi faktori mogu utjecati na ishod izbora, poput političkih programa, karizme kandidata, percepcije birača o radu vladajuće stranke, te ekonomskih i društvenih kretanja u gradu i regiji.

Međutim, povijest pokazuje da se političke stranke mogu smijeniti na vlasti, uključujući i HDZ u Zadru. U proteklim izborima, HDZ je nekoliko puta izgubio vlast u Zadru, ali se i vraćao na vlast nakon sljedećih izbora.

U konačnici, o tome hoće li opozicija ikada pobijediti HDZ u Zadru ovisi o mnogim faktorima i dinamici političkih prilika u gradu, te će se to pokazati na budućim lokalnim izborima.

Ima li u Zadru puno korupcije?

- Korupcija postoji u svim društvima, pa tako i u Zadru. Međutim, teško je procijeniti koliko je raširena korupcija u Zadru i koliko utječe na svakodnevni život građana i poslovanje tvrtki. Postoje institucije poput Državnog odvjetništva, Uskoka i policije koje se bore protiv korupcije i provode istrage te sankcioniraju počinitelje. Također, postoji i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa koje vodi nadzor nad imovinskim karticama dužnosnika i javnih službenika te provjerava moguće sukobe interesa. U svakom slučaju, borba protiv korupcije je važna kako bi se osigurala pravna sigurnost i zaštita javnog interesa.

Koje droge najviše konzumiraju Zadrani?

- Nemam točne informacije o kojim drogama se konzumiranje najčešće zabilježi u Zadru. Međutim, prema dostupnim statistikama i izvješćima, u Hrvatskoj je najčešće konzumirana droga marihuana, dok su kokain, amfetamini i ecstasy također prisutni, ali u manjoj mjeri. Važno je napomenuti da su droge ilegalne i da njihovo konzumiranje ima ozbiljne zdravstvene i pravne posljedice.

Koja je u Zadru najveća zapljena droge?

- U Zadru je bila najveća zapljena droge do sada provedena u akciji pod nazivom "Jadro" 2017. godine kada je zaplijenjeno 126 kilograma marihuane, 3,3 kilograma kokaina i 700 grama hašiša. Akciju je provela hrvatska policija u suradnji s kolegama iz Srbije i Crne Gore.

Kolika je potrošnja kokaina u Zadru?

- Nažalost, ne mogu pružiti točne informacije o potrošnji kokaina u Zadru, jer ne postoji službeni podatak o tome. Kokain je ilegalna droga, stoga njegova upotreba nije dozvoljena i nije predmet statističkih podataka. Potrošnja kokaina i drugih droga, kao i problem ovisnosti o drogama, ozbiljna je društvena tema koja se obrađuje kroz različite studije i istraživanja, ali ta pitanja su često povezana s osjetljivim informacijama i nisu uvijek dostupna javnosti. Stoga je važno imati na umu da je upotreba kokaina ilegalna i štetna za zdravlje te je važno poticati prevenciju i liječenje ovisnosti.

Koje su najčešće kriminalne aktivnosti u Zadru?

- Poput mnogih gradova, Zadar se suočava s raznim vrstama kriminala. Među najčešćim kriminalnim aktivnostima u Zadru su krađe, provale, nasilje u obitelji, posjedovanje i distribucija droga te prijevare. Međutim, treba napomenuti da su Zadar i Zadarska županija u cjelini relativno sigurni gradovi u usporedbi s nekim drugim gradovima u Hrvatskoj i Europi.

Tko su najveći poduzetnici u Zadarskoj županiji?

Zadarska županija broji mnoge uspješne poduzetnike u različitim industrijama, ali ne postoji službena rang lista koja bi odredila tko su najveći poduzetnici. Među poznatim i uspješnim poduzetnicima iz Zadarske županije su Vjekoslav Benzon (Benzon d.o.o.), Ante Čović (Adriatic grupa), Ante Galić (G&V Line), Tomislav Karamarko (Izidor d.o.o.), Marijan Marasović (Ostrea d.o.o.), i mnogi drugi.

Tko su najveći poduzetnici u gradu Zadru?

- Najveći poduzetnici u gradu Zadru su uglavnom tvrtke koje se bave turizmom, graditeljstvom, trgovinom, proizvodnjom hrane te uslugama. Neki od najvećih poduzetnika u gradu Zadru su:

Falkensteiner Hotels & Residences - tvrtka koja se bavi upravljanjem hotelima i turističkim naseljima, a u Zadru posjeduje nekoliko hotela.

Tankerska Next Generation - tvrtka koja se bavi prijevozom nafte i plina, a sjedište joj je u Zadru.

Croatia osiguranje - osiguravajuća tvrtka koja posluje diljem Hrvatske, a ima i sjedište u Zadru.

Adria Winch - tvrtka koja se bavi proizvodnjom i prodajom vitla za jahte, a sjedište joj je u Zadru.

Zadarska županija - kao jedinica lokalne samouprave, Zadarska županija također zapošljava velik broj ljudi i pruža usluge građanima.

Ovo su samo neki od najvećih poduzetnika u gradu Zadru, a lista se može mijenjati ovisno o uspješnosti poslovanja pojedinih tvrtki.

Koliko politika utječe na KK Zadar?

- Politika može imati utjecaj na KK Zadar u različitim oblicima. Na primjer, lokalna politika može utjecati na financiranje sportskih klubova u gradu, uključujući i KK Zadar. Ako se političari odluče smanjiti financiranje sportskih klubova, to bi moglo dovesti do financijskih problema za KK Zadar.

Također, politički utjecaj može biti prisutan i u imenovanju članova uprave klubova. Ako se članovi uprave biraju na politički način, to bi moglo dovesti do neadekvatnih osoba koje ne posjeduju potrebne vještine i iskustvo za upravljanje sportskim klubom.

Međutim, uprava i menadžment kluba također imaju važnu ulogu u donošenju odluka koje utječu na KK Zadar, uključujući sportske odluke, poput izbora trenera i igrača, kao i poslovne odluke, poput upravljanja financijama i marketinškim aktivnostima kluba.

U konačnici, uspjeh KK Zadar ovisi o različitim faktorima, uključujući financiranje, upravljanje, sportske odluke i igrače, a politika može imati utjecaj na neke od ovih faktora, ali nije presudna za uspjeh kluba.

Tko je odgovoran za stanje u KK Zadar?

- Stanje u Košarkaškom klubu Zadar ovisi o mnogim faktorima, pa se stoga ne može jednoznačno odrediti tko je odgovoran za trenutno stanje u klubu. Međutim, postoje neki čimbenici koji su mogu doprinijeti situaciji u klubu, poput financijske situacije, organizacije upravljanja i sportskog uspjeha kluba.

Klubom Zadar upravlja sportsko društvo "Košarkaški klub Zadar", koje je osnovano još 1945. godine. Uprava kluba sastoji se od više članova koji su zaduženi za različite aspekte kluba, poput financija, marketinga, sportskog razvoja i drugih. Dakle, uprava kluba ima ključnu ulogu u donošenju odluka koje utječu na stanje u klubu.

Također, sportski uspjeh kluba i financijska situacija često su povezani, pa bi moglo doći do problema ako klub ne uspije postići dobre rezultate ili ako se pojave financijski problemi. U takvim situacijama, uprava kluba ima odgovornost za pronalaženje rješenja i donošenje odluka koje bi mogle poboljšati situaciju u klubu.

Uz to, igrači i treneri također mogu imati utjecaj na situaciju u klubu. Uspjeh kluba ovisi o njihovim vještinama i rezultatima, a mogu biti odgovorni i za stvaranje pozitivne atmosfere u klubu.

Što turisti vole u Zadru?

- Turisti vole Zadar zbog raznovrsnih atrakcija koje grad nudi, kao i zbog njegove bogate povijesti i kulture. Neke od najpopularnijih atrakcija su:

Stari grad i povijesne znamenitosti poput rimskog foruma, crkve Sv. Donata, katedrale Sv. Stošije i bedema.

Pozdrav Suncu i Morske orgulje, jedinstvene interaktivne instalacije koje stvaraju glazbu i svjetlost uz pomoć valova i vjetra.

Plaže, uključujući popularnu plažu Kolovare te plaže u okolnim mjestima kao što su Nin i Petrčane.

Gastronomsku ponudu koja uključuje svježe plodove mora, ribu, sir i vrhunska vina iz okolnih vinograda.

Mogućnosti za aktivni odmor poput biciklizma, planinarenja, ronjenja, jedrenja i windsurfinga.

Zabavne i kulturne događaje tijekom ljeta poput Zadarskog kazališnog ljeta, Morskih orgulja večeri, Noći punog miseca i Festivala uličnih svirača.

Otok Ugljan i Kornati, atraktivne destinacije za jednodnevne izlete.

Mirno i opuštajuće okruženje, daleko od gužve i stresa velikih gradova.

Je li zalazak sunca u Zadru najljepši na svijetu?

- Zalazak sunca u Zadru često se opisuje kao spektakularan i jedan je od najpopularnijih turističkih atrakcija grada. Mnogi turisti smatraju da je zalazak sunca u Zadru jedan od najljepših na svijetu, što je doprinijelo i popularnosti grada. Međutim, ocjena ljepote zalaska sunca je subjektivna, pa je teško točno utvrditi da li je Zadar najljepši na svijetu. Postoji mnogo drugih mjesta na svijetu koja su također poznata po spektakularnim zalascima sunca.

Što turisti najviše zamjeraju Zadru?

- Prema različitim istraživanjima i mišljenjima turista, neke od najčešćih zamjerki Zadru u turističkom smislu su:

- Gužve u ljetnim mjesecima - mnogi turisti se žale na preveliku gužvu u gradu tijekom ljetnih mjeseci, što može biti frustrirajuće i otežavati kretanje po gradu.

- Nedostatak kvalitetnih plaža - iako Zadar ima mnogo lijepih plaža, mnogi turisti smatraju da su neke od njih pretrpane i neugodne, a da na drugim nedostaje sadržaja i čistoće.

- Nedostatak parkirnih mjesta - mnogi turisti se žale na nedostatak parkirnih mjesta u gradu, što može biti problematično za one koji dolaze automobilom.

- Cijene - neki turisti smatraju da su cijene hrane, pića i drugih turističkih usluga u Zadru relativno visoke u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj.

- Nedostatak događaja - neki turisti se žale na nedostatak događaja i aktivnosti u gradu, osobito izvan sezone.

Ove zamjerke nisu nužno predstavljaju sve turiste, ali su neke od najčešćih koje se mogu čuti.

Je li skuplji stan u Zadru ili u Monaku?

- Općenito govoreći, stanovi u Monaku su među najskupljima na svijetu i cijene se u milijunima eura. S druge strane, cijene stanova u Zadru ovise o mnogim faktorima, uključujući lokaciju, veličinu i stanje nekretnine. U usporedbi s Monakom, cijene stanova u Zadru su značajno niže. Dakle, uzevši u obzir sve faktore, može se reći da su stanovi u Monaku skuplji od stanova u Zadru.

Po čemu je Zadarska županija najpoznatija?

- Zadarska županija je poznata po mnogim stvarima, a ovisno o interesima i preferencijama, ljudi će istaknuti različite aspekte koji ih najviše privlače. Evo nekih od glavnih razloga zbog kojih se Zadarska županija ističe:

Povijesne znamenitosti: Zadar je jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj, s bogatom poviješću koja seže u antičko doba. Grad je prepun povijesnih znamenitosti, kao što su rimski forum, crkve iz različitih razdoblja, zidine grada te prekrasni trgovi i ulice.

Prekrasna priroda: Zadarska županija obuhvaća obalu Jadranskog mora, s prekrasnim plažama i uvalama te kristalno čistim morem. Također, u unutrašnjosti županije nalaze se planine, rijeke i jezera, što omogućuje različite aktivnosti na otvorenom poput planinarenja, raftinga ili vožnje biciklom.

Gastronomija: Zadarska županija poznata je po bogatoj gastronomskoj ponudi, koja uključuje svježe ribe i plodove mora, mesne specijalitete, maslinovo ulje, sireve i različite vrste vina.

Kultura: Zadar ima bogatu kulturnu scenu, koja uključuje muzeje, galerije, kazališta i glazbene festivale. Također, Zadar je poznat po "Morskim orguljama" i "Pozdravu suncu", dvama jedinstvenim turističkim atrakcijama koje su postale prepoznatljiv simbol grada.

Turizam: Zadarska županija jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj, privlačeći tijekom ljeta veliki broj domaćih i stranih turista koji dolaze uživati u prekrasnoj prirodi, bogatoj kulturi i gastronomskoj ponudi.

Ovo su samo neki od aspekata koji čine Zadarsku županiju jednim od najprivlačnijih dijelova Hrvatske za posjet i život.

Koji je najznačajniji događaj u povijesti Zadra?

- Zadar ima bogatu povijest koja seže sve do antičkog razdoblja, a tijekom stoljeća doživio je brojne značajne događaje. Međutim, teško je izdvojiti samo jedan događaj kao najznačajniji. Neki od događaja koji su obilježili povijest Zadra su:

Osnivanje kolonije Jadera u 4. stoljeću prije Krista, koja je bila važna pomorska baza za rimsku vojsku

Gradnja katedrale sv. Stošije u 9. stoljeću

Oluja i uništenje Zadra u Drugom svjetskom ratu

Oslobađanje Zadra od srpske okupacije u Domovinskom ratu 1995. godine

Pridruživanje Zadra Hrvatskoj nakon pada Jugoslavije i obnova grada nakon rata.

Svaki od tih događaja ima važnost u povijesti Zadra na svoj način.

Tko je najbolji košarkaš u povijesti Zadra?

- Zadar je poznat kao grad s bogatom košarkaškom tradicijom, te je dao mnoge velike košarkaše. Među najboljima se svakako ističu:

Krešimir Ćosić - legenda hrvatske košarke i prvi Hrvat koji je zaigrao u NBA ligi. Rođen je u Zadru 1948. godine, a igrao je za KK Zadar te osvojio tri prvenstva Jugoslavije. Također je bio član reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila tri europska i jedno svjetsko prvenstvo.

Josip Sesar - jedan od najboljih strijelaca u povijesti hrvatske košarke. Rođen je u Zadru 1973. godine, a igrao je za KK Zadar, KK Split te brojne druge klubove u Europi.

Nikola Vujčić - jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena. Rođen je u Splitu, ali je svoju karijeru započeo u KK Zadru. Kasnije je igrao za Maccabi Tel Aviv te osvojio tri naslova europskog prvaka.

Osim ovih, Zadar je dao i brojne druge uspješne košarkaše kao što su Petar Popović, Stojko Vranković, Toni Kukoč, Dino Rađa, te brojni drugi.

Tko je najbolji nogometaš u povijesti Zadra?

- U Zadru je tijekom povijesti bilo mnogo talentiranih nogometaša, pa je teško reći tko je najbolji. Međutim, neka od imena koja se često spominju kao najveći nogometaši koji su proizašli iz Zadra su Dario Šimić, Josip Skoblar i Zvonimir Boban. Sva trojica su ostavili značajan trag u svijetu nogometa, a među najvećim su nogometnim legendama u Hrvatskoj.

Tko su najpoznatiji Zadrani u povijesti?

- Zadar ima bogatu povijest te je dao mnoge poznate i značajne osobe koje su ostavile traga u različitim područjima. Među najpoznatijim Zadranima u povijesti su:

Šime Vujčić - znanstvenik i izumitelj koji je prvi konstruirao podmornicu s baterijskim pogonom

Juraj Dalmatinac - arhitekt koji je stvorio neke od najpoznatijih građevina u Dalmaciji, poput katedrale sv. Stošije u Zadru

Grgur Ninski - srednjovjekovni biskup koji je zagovarao služenje misa na hrvatskom jeziku i bio jedan od prvih zagovornika hrvatske nacionalne svijesti

Nikola Bašić - arhitekt koji je osmislio i projektirao Morske orgulje i Pozdrav suncu u Zadru

Petar Zoranić - pisac i pjesnik, autor prvog hrvatskog romana "Planine"

Donat - svetac čije se ime nalazi u nazivu najpoznatije zadarske katedrale, a koji je živio u 9. stoljeću

Ovo su samo neki od najpoznatijih Zadrana u povijesti, a popis bi se mogao nastaviti i s drugim značajnim osobama koje su svojim djelima i doprinosom ostavile traga u zadarskoj povijesti i kulturi.

Tko je najpoznatija Zadranka?

- Kao što sam već spomenula, teško je utvrditi tko je najpoznatija Zadranka, jer je to subjektivna procjena koja ovisi o individualnim preferencijama i interesima. Međutim, neke od najpoznatijih Zadranki uključuju slavnu hrvatsku pjevačicu i glumicu Doris Dragović, koja je rođena u Zadru i osvojila je mnoge nagrade i priznanja u svojoj karijeri.

Također, Elvira Kovač je jedna od najpoznatijih hrvatskih novinarki i televizijskih voditeljica, rođena je u Zadru i ostvarila je značajnu karijeru u medijima.

Tu su i mnoge druge uspješne žene koje su rođene ili žive u Zadru, poput sportskih legendi poput košarkašice Blaženke Đurić i odbojkašice Barbare Jelić, kao i umjetnica poput akademske slikarice Ivane Popović i arhitektice Dore Radeljak.

Tko je najbolji sportaš u zadarskoj povijesti?

- Zadar je poznat po brojnim vrhunskim sportašima u različitim sportovima. Među najpoznatijim sportašima iz Zadra su:

Toni Kukoč: bivši hrvatski košarkaš koji je tijekom karijere igrao za brojne europske i NBA momčadi te osvojio tri NBA prstena s Chicago Bullsima. Kukoč je rođen u Splitu, ali je odrastao u Zadru te je igrao za Košarkaški klub Zadar u svojim mlađim danima.

Stipe Miočić: bivši UFC prvak u teškoj kategoriji koji je rođen u Americi, ali ima korijene u Zadru. Miočić je osvojio više nagrada i priznanja za svoje nastupe u UFC-u.

Ivo Karlović: hrvatski tenisač koji je poznat po svojoj visini od 211 cm te po jakom servisu. Karlović je osvojio više od 20 ATP turnira u pojedinačnoj konkurenciji te je bio dio hrvatske reprezentacije koja je osvojila Davis Cup.

Goran Ivanišević: bivši hrvatski tenisač koji je osvojio jedan Grand Slam naslov - Wimbledon 2001. godine. Ivanišević je rođen u Splitu, ali je trenirao u Zadru te je bio dio teniske škole koju je vodio Niki Pilić.

Ovo su samo neki od najpoznatijih sportaša iz Zadra, a ima ih još mnogo koji su ostavili traga u svojim sportovima.

Koliki je prosječni IQ Zadrana i Zadranki?

- Nemam točan odgovor na vaše pitanje. Prosječni IQ stanovništva ne ovisi o mjestu prebivališta, nego o mnogim čimbenicima poput obrazovanja, genetike, okoline, prehrane i drugih faktora. Zbog toga se ne može točno reći koji je prosječni IQ Zadrana i Zadranki. Važno je napomenuti da je IQ samo jedan od mnogih čimbenika koji utječu na uspjeh i kvalitetu života pojedinca i zajednice.

Koji su najutjecajniji mediji u Zadarskoj županiji?

- U Zadarskoj županiji postoje razni mediji koji imaju utjecaj na lokalnu javnost. Među najutjecajnijima su:

Zadarski.hr - najposjećeniji portal koji prati vijesti iz Zadra i okolice te ima izvještaje s lokalnih događanja i sportskih natjecanja.

Radio Zadar - najslušaniji radio na području Zadra koji emitira vijesti, glazbu i emisije različitog sadržaja.

Zadarski list - lokalni tisak koji izlazi jednom tjedno i donosi vijesti, reportaže i intervjue o događajima u Zadru i okolici.

Antena Zadar - televizijska postaja koja prati vijesti i događaje u Zadarskoj županiji, ali i emitira zabavne i informativne emisije.

eZadar - portal koji donosi vijesti i događaje iz Zadarske županije te nudi informacije o turističkoj ponudi.

Feral News - portal koji prati vijesti iz Zadra i okolice, ali i šire te se bavi analizama i komentarima političkih i društvenih zbivanja.

Zadarska danas - portal koji izvještava o događajima u Zadru i okolici te nudi zanimljive sadržaje poput recepata i putopisa.

Napomena: Ovo su samo neki od najutjecajnijih medija u Zadarskoj županiji, a ima ih još mnogo.

25. travanj 2024 21:23