StoryEditorOCM
4 kantunaBRAK IZ INTERESA

Skandalozan slučaj crkve i škole na Novom Bokanjcu istraživat će ili USKOK ili ŽDO! Dragić: Ustrajat ćemo na razotkrivanju pljačke gradskog novca

Piše Iva Ivanac
7. studenog 2023. - 18:38

Kaznena prijava zadarskog SDP-a zbog izgradnje Katoličke osnovne škole Ivo Mašina na Novom Bokanjcu polako dobiva svoj pravosudni okvir: nakon što je provela izvide, policija je na adrese Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i Županijskog državnog odvjetništva u Zadru (ŽDO) dostavila posebno izvješće. 

Posebno izvješće sugerira da policijski istražitelji tijekom izvida nisu pronašli nedvojbene dokaze koji bi ih natjerali na podizanje kaznene prijave po službenoj dužnosti, što još uvijek ne znači da sumnje zadarskih SDP-ovaca neće dobiti neki oblik pravosudnog epiloga. Policijsko je izvješće, naime, sada na procjeni u USKOKU koji će odlučiti hoće li se izvidi na navodne sporne okolnosti provoditi u USKOK-u ili ŽDO, ili će moguće biti odbačeni. 

U fokusu kaznene prijave SDP-a je gradnja katoličke škole na gradskom zemljištu, no ništa manje zanimljiva nije ni gradnja crkve Sv. Pavla, također na gradskom zemljištu. Nadbiskupija, naime, ni jedno ni drugo zemljište Gradu Zadru nije platila, niti na neki drugi način nadoknadila, iako ga godinama besplatno koristi, na što mediji i političari upozoravaju već neko vrijeme.

- Temeljem podneska Kluba vijećnika SDP-a u kojem ukazuju na nezakonite radnje vezano za izgradnju Katoličke škole i crkve na Novom Bokanjcu naložili smo provođenje policijskih izvida koji su okončani i o rezultatima kojih smo izvješteni posebnim izvješćem PU zadarske uz napomenu da su posebno izvješće identičnog sadržaja dostavili i USKOK-u Zagreb koji također ima formiran predmet temeljem podneska Kluba vijećnika SDP-a identičnog sadržaja, navodi se u odgovoru Marijane Stipić, glasnogovornice Županijskog državnog odvjetništva koje još uvijek ne zna koja će institucija "presuditi" u ovom predmetu.

- U kontaktu s USKOK-om zauzet će se stajalište da li će odluku u ovom predmetu donijeti USKOK ili ŽDO, zaključili su u zadarskom odvjetništvo.

Zadarski SDP je u svojoj prijavi istaknuo kako postoji sumnja da uvjeti pod kojima je Grad Zadar krenuo u gradnju katoličke osnovne škole na Novom Bokanjcu ispunjavaju elemente kaznenog djela pogodovanja i zlouporabe položaja i ovlasti, jer su Grad i Nadbiskupija svjesno oštetili gradski proračun za milijunske iznose. U prijavi ističu tri glavne stavke zbog kojih smatraju da je bilo elemenata kaznenog djela.

Prva od njih je financiranje škole na Novom Bokanjcu gdje je "Grad katoličkoj crkvi poslužio kao bankomat" jer je Grad podigao kredit u iznosu od 24 milijuna kuna koji mora vratiti Zagrebačkoj banci u roku od tri godine dok će Nadbiskupija taj iznos Gradu vraćati kroz deset godina. 

Drugi problem je projektna dokumentacija plaćena od strane Grada u iznosu od 248.750 kuna. Nadbiskupija je platila pola tog iznosa, a drugu polovicu će platiti kroz deset godina. 

Kao treći problem navode i zemljište na kojem je izgrađena crkva jer je "zemljište Grad sudskim sporom s Nadbiskupijom dobio u svoje vlasništvo, a njegova vrijednost danas premašuje 30 milijuna kuna".

image
Luka Gerlanc/Cropix

Irena Dragić, gradska vijećnica SDP-a i najglasnija kritičarka takve prakse raspolaganja gradskom imovinom, i nakon novih saznanja portala Zadarski.hr u kojima se jasno vidi kako su Grad i Nabiskupija cijelo vrijeme bili oko gradnje škole i crkve na Novom Bokanjcu bili u prešutnom dogovoru koji je izričito pogodovao Nadbiskupiji, ostaje pri tome da su građani grada Zadra oštećeni za višemilijunski iznos. 

Podsjetimo, Grad Zadar je tek nedavno napravio procjenu vrijednosti zemljišta od preko 17.000 kvadrata na kojem su izgrađene crkva i škola. Prema vještacima teren je vrijedan preko 2,6 milijuna eura.

- Klub vijećnika SDP-a podnio je u svibnju prijavu DORH-u protiv Grada Zadra da uvjeti po kojima se krenulo u izgradnju škole na Novom Bokanjcu imaju elemente kaznenog djela pogodovanja i zlouporabe položaja i ovlasti na štetu proračuna Grada. Odgovorno tvrdimo da je novcem građana financirana škola koja je danas u vlasništvu Crkve i da pitanje zemljišta na kojem je izgrađena škola i crkva do danas nije riješeno, već ga crkva protuzakonito koristi. Osim obavijesti da je prijava zaprimljena, druge obavijesti iz DORH-a nismo dobili, kaže Dragić dodajući kako od DORH-a očekuju da napravi sve potrebne radnje kako bi se utvrdili navodi iz njihove prijave.

- I crkva i škola na Novom Bokanjcu izgrađeni su na zemljištu Grada Zadra, po procjeni vrijednoj više od 2,6 milijuna eura, koje crkva koristi godinama bez ikakve naknade Gradu. Pitam se kako je to moguće, tko u Grada vodi interesa o imovini građana i bi li tako raspolagali s vlastitom imovinom. Očekivali smo da će se pitanje zemljišta naći na Gradskom vijeću vrlo brzo nakon odluke o izgradnji škole, ali očito je da u Gradu nitko ne želi povući ovo pitanje. Grad će do kraja ove godine isplatiti cjelokupni iznos kredita koji je digao za izgradnju škole, a Crkva će ga Gradu vraćati do 2031. godine. Ovakav oblik financiranja i prepuštanja svoje imovine nije zabilježen nigdje u svijetu i kao takav bi trebao biti predmetom interesa policije i DORH-a i bez naše prijave, kazala je Dragić koja je i komentirala to što nova crkva Sv. Pavla i dalje nema uporabnu dozvolu. 

- Crkva očito može ono što obični smrtnici ne mogu. Održavati mise u prostoru koji nema sve potrebne dozvole protivno je zakonu i otvara pitanje tko će biti odgovoran ako se tamo nekome nešto dogodi. Sramotno je da, iako se sve zna, nitko na ovo ne reagira, ističe Dragić koju smo također upitali i hoće li zbog novih saznanja koja dokazuju da je Nadbiskupija cijelo vrijeme bila u prešutnom dogovoru s Gradom podnijeti nove prijave nadležnim institucijama.

image
Luka Gerlanc/Cropix

 

01. srpanj 2024 06:50