StoryEditorOCM
4 kantunaKARAMATIĆ BRČIĆ

Trošeći energiju na moju difamaciju, javno sramoćenje i klevetu oporba pokazuje visoku razinu zrelosti jedino u opravdavanju vlastitog nerada

Piše Zadarski.hr
13. siječnja 2023. - 20:03

Na objavljenu informaciju da je protiv njega i njegovog Dječjeg vrtića Školjkica Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar, podnio kaznenu prijavu zbog sumnje u kaznena djela povezana s državnim poticajima za poduzetnike u vrijeme covid krize, nakon vlasnika Stipe Brčića reagirala je i njegova supruga, Matilda Karamatić Brčić, gradska vijećnica HDZ-a, i profesorica na Sveučilištu u Zadru.

Njoj smo odmah nakon potvrde informacije o kaznenoj prijavi u četvrtak uputili nekoliko pitanja na koja smo sada dobili i odgovore. Pitali smo je:

- Je li protiv Vas, Vašeg supruga ili poslovnih subjekata koje ste imali ili imate ikada podnesena kaznena prijava? Ako je, za što i zbog čega?

- Jeste li Vi ili Vaš suprug bili na obavijesnom razgovoru zbog kaznene prijave koju je protiv suprugove tvrtke podnio HZZ?

- Na koji ste poslovni subjekt (u čijem vlasništvu) tražili COVID poticaje? U kojem je statusu tada bila ta tvrtka, koliko je radnika tvrtka imala, a koliko ste radnika prijavili za COVID poticaje? Koliko novca ste tim putem dobili od Vlade?

Odgovor smo dobili u obliku demantija pod naslovom: "Neistina oporbe kao paravan za opravdanje vlastitog nerada".

Prenosimo ga u cijelosti:

„Osobno nisam nikako povezana u formalno-pravnom kontekstu s ugašenim i izbrisanim poslovnim subjektom u sudskom registru, Školjkicom. Jednako tako nikada nije protiv mene osobno podnesena kaznena prijava. Jednako tako niti protiv mojeg supruga. Sigurna sam da je isto poznato i osobama koje traže svoj medijski prostor s ciljem širenja difamacija, kleveta i neistina. Neznanje je veliko, te nositelji neznanja imaju najviše hrabrosti za širenje neistina. No, neistinama se osobno ne bavim ja, već nadležne institucije u RH kojima apsolutno vjerujem.

U kontekstu Vašeg pitanja, jednako tako potvrđujem kako protiv mojega supruga u sada već nepostojećem subjektu nije potvrđena kaznena prijava tadašnje osobe koja je tada htjela bjesomučno i nelegalnim putem preuzeti ulogu osnivača.

Prijava pak koja je aktualna od rujna prošle godine, odnosno mojim ulaskom u Gradsko vijeće Grada Zadra se odnosi na prijavu HZZ-a protiv mojega supruga na temu primljenih (neprimljenih) poticaja za vrijeme COVID pandemije za nepostojeći poslovni subjekt. Dakako je da su u okviru navedene prijave nepostojećem subjektu realizirani zakonski procesi o kojima u ovom trenutku nemam pravo komentirati budući da proces još traje.

Ono što mogu potvrditi, a ujedno i ponoviti tekst demantija iz rujna 2022. je da je tadašnjem poslovnom subjektu Školjkici zaključen stečajni postupak te je posljedično isti izbrisan iz Sudskog Registra u lipnju 2022. Navedeni postupak je pravni slijed ispravno provedenih radnji, te nikakvih drugačijih od toga. Financijski problemi spornog poslovnog subjekta su regulirani zakonskim okvirom, a pak za prijave pojedinih građana ili institucija isključivo odgovaraju nadležna tijela. Upravo je i od strane istih potvrđeno kako nikada nije bilo nezakonitih radnji. Zapravo, svaka je prijava bila odbačena.

Dokaz urednog zaključenja procesa je uspješno realiziran stečajni postupak kojemu proceduru jasno nalaže zakonski okvir. To pak ne radimo ni Vi ni ja niti netko treći. Jasno je kako se isto ne bih dogodilo da je u bilo kojem trenutku bilo nezakonitih radnji, kako je i navedeno.

Prijava mojega supruga koja je predmet Vašega interesa je poslana nakon sjednice Gradskog Vijeća grada Zadra u rujnu 2022., a ujedno i mojim ulaskom u isto, ali jednako tako i nakon uredno pristiglih rješenja o provedenom stečaju kao i rješenja o odbacivanju tadašnje ovrhe HZZ-a koja upravo čini element nove prijave. Iznimno je malo znanja potrebno da se shvati kako su elementi prijave HZZ-a usmjereni na difamaciju mene kao osobe uz iskazano nepovjerenje u nadležne formalno-pravne institucije višega reda. U ovom slučaju nastavka sage oporbe i protiv mojeg supruga.

Odgovarajući i dalje na Vaša pitanja interesa, dozvoljeno mi je potvrditi kako su odgovoreni svi zahtjevi nadležnog tijela koji vode trenutni proces, te s tim u vezi su predane i formalne potvrde da se nikakav iznos nije tražio za tadašnju postojeću djelatnosti, te tako nisu niti korištena nikakva sredstva. O okončanju procesa prijave Vas rado obavijestim, no naravno po saznanju okončanja iste.

U zakonskim procesima navedene prijave nisam osobno sudjelovala jer nisam ni mogla sudjelovati prema navodu prve rečenice u ovoj objavi, odnosno zbog toga što nisam bila povezana u formalno-pravnom kontekstu s ugašenim poslovnim subjektom.

Razlika u saznanjima „sporne“ prijave u rujnu i sada je ta da je u međuvremenu zatražena dokazna dokumentacija za određene stavke unutar „nove“ prijave protiv mojeg supruga. No, riječ je o načelno regularnim dokaznim dokumentima koji su bili i predmet stečajnog procesa, a koji je ponavljam, uspješno i okončan.

Budući da imamo ponavljanje sadržaja od rujna, vjerujem da ja zainteresirana javnost upoznata sa svim navedenim činjenicama.

Nastavno na sve navedeno, mišljenja sam kako svi navedeni napadi, vođene isključivo imperativom neistine nisu ni u najmanjem kontekstu prepreka niti ometajući čimbenik u mom političkom djelovanju. U kontekstu cjelokupne rasprave, potrebno je istaknuti kako je osobne interese u javnom djelovanju iznimno važno svesti na nevidljivu razinu, dok je istovremeno najvažnije naglasak usmjeriti na zajednički rad za grad usmjeravajući energiju na aktivne razine rada i djelovanja za zajednički interes svih građana, bez obzira na međusobne različitosti.

Trošeći energiju na difamaciju, javno sramoćenje i klevetu se pokazuje visoka razina zrelosti jedino u polju opravdavanja vlastitog nerada, rekla bih gotovo sjajno osmišljenog, no nikako prolaznog.

Moj politički angažman je usmjeren na promicanje i razvoj projekata odgojno-obrazovnih tendencija orijentiranih na što kvalitetniju uključenost sve djece i učenika u razvojne projekte grada Zadra i šire.

Očekujem suradnju u radu Gradskog vijeća Grada Zadra, s visokom uvjerenjem kako ima kolega kojima je javni interes ispred vlastitih.

U konačnici, neistinama se imam volje baviti upravo iz razloga što je istina najisplativija. No jasno mi je da ona nije za svakako. Vaše je pravo pitati, a pravo javnosti je znati.

Izv. prof. dr. sc. Matilda Karamatić Brčić

01. srpanj 2024 13:24