StoryEditorOCM
4 kantunaTRI BARTOLA

Ustavni sud: Benzinska pumpa nije se smjela graditi! Kapović: Ovo je osnova za kazneni progon osoba koje su izdale nezakonite dokumente!

Piše Kažimir Škrbić
13. rujna 2024. - 21:40

Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske građevinska dozvola izdana tvrtki „Tri Bartola“ za gradnju benzinske pumpe na Viru praktički je proglašena nezakonitom, odnosno usvojena je ustavna tužba Općine Vir te poništene četiri ranije donesene sudske presude i administrativna rješenja. Time su također do posljednjeg slova i riječi potvrđena sva prethodna nastojanja Općine Vir da na vrijeme zaustavi podizanje benzinske pumpe na otoku za čiju gradnju tvrtka „Tri Bartola“ nije imala zakonito dobivenu građevinsku dozvolu.

Virska jedinica lokalne samouprave od samog je početka svoje medijske kampanje, započete prije gotovo sedam godina, javno ukazivala na nezakonitost cijelog postupka. No u rujnu 2018. investitor „Tri Bartola“ na poljoprivrednom zemljištu i zaštićenom krajobrazu na otoku Viru, pod policijskom zaštitom i mimo Prostornog plana Općine Vir, počeo je s gradnjom benzinske pumpe s osporavanom građevinskom dozvolom. Tadašnji načelnik Kristijan Kapović i njegov zamjenik Antonio Vučetić u više su navrata prije i nakon početka gradnje javno ukazivali na činjenicu da „Tri Bartola“ posjeduju nezakonito izdanu građevinsku dozvolu za gradnju pumpe.

image

Gradnja sporne benzinske pumpe na Viru

K. Škrbić/Slobodna Dalmacija

Općina Vir je preko Općinskog suda u Zadru izborila privremenu zabranu početka građenja pumpe, jer je uvažena njezina argumentacija kako početak gradnje pumpe, dok traje upravni spor, može nanijeti daljnju štetu. U daljem pravnom postupku Županijski sud u Zagrebu skinuo je zabranu Općinskog suda u Zadru, iako je nadzor Ministarstva graditeljstva potvrdio kako građevinska dozvola izdana investitoru „Tri Bartola“ sadrži brojne nezakonitosti – zloporabu dužnosti, kršenje zakona po više pravnih osnova i činjenicu kako je građevinska dozvola, još od početka slučaja, dobivena od nenadležnog tijela.

Ministarstvo graditeljstva utvrdilo je također kako je građevinska dozvola izdana u suprotnosti s postojećom lokacijskom dozvolom za gradnju nogostupa uz državnu cestu D-306 (u čije izvlaštenje za proširenje cestovnog koridora je Općina Vir uložila oko 2,5 milijuna eura vlastitih sredstava), odnosno nije zatraženo niti ishođeno odobrenje za prijenos nadležnosti te je izdana bez suglasnosti javnopravnih tijela s područja Općine Vir. Zaključak je bio kako je Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije građevinsku dozvolu investitoru „Tri Bartola“ izdao na nezakonit način. Ustavni Sud Republike Hrvatske ovom je presudom sve potvrdio.

image

Gradnja sporne benzinske pumpe na Viru

K. Škrbić/Slobodna Dalmacija

– Ova presuda predstavlja pravnu osnovu za kazneni progon osoba koje su sudjelovale u izdavanju nezakonitih dokumenta, a najzanimljivije je obrazloženje Ustavnog suda oko pozivanja Zadarske županije i resornog Ministarstva na slučaj i presudu Ustavnog suda iz 2007. Ustavni sud im u obrazloženju ukazuje da je taj slučaj neusporediv s našim, jer je u predmetu iz 2007. investitor dobio građevinsku dozvolu, investirao, uložio novac i izgradio objekt da bi se nezakonitosti pri izdavanju građevinske dozvole utvrdile tek naknadno. U našem slučaju Općina Vir je unaprijed upozoravala kako će građevinska dozvola biti nezakonita, odnosno na to smo upozoravali još u postupku prikupljanja suglasnosti, prije pravomoćnosti i prije nego je investitor uložio novac. Sve to govori kako je bilo dovoljno vremena da se dozvola poništi, odnosno sve dok investitor nije započeo s radovima prije šest godina – kaže nekadašnji načelnik Kapović koji je zbog ovog slučaja kratkotrajnom blokadom Virskog mosta široj domaćoj javnosti pokušao ukazati na te nezakonitosti.

Ovom Odlukom Ustavnog suda tako se usvojila ustavna tužba Općine Vir iz 2020. te su se poništile četiri ranije donesene presude: Visokog upravnog suda Republike Hrvatske iz lipnja 2020., Upravnog suda u Splitu iz studenog 2018., rješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz lipnja 2018. te rješenje Zadarske županije, Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove iz prosinca 2017. Predmet se vraća Zadarskoj županiji.

13. rujan 2024 21:41