StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA PREDSJEDNIKA

Zašto je Vučetić morao potpisivati Rubešine odluke i kako su na korištenje dodijeljena dva stana u vlasništvu Grada Zadra?

Piše P. O.
14. lipnja 2023. - 21:50

Odlazak Ante Rubeše s mjesta predsjednika i člana Komisije za davanje u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra doveo je do zanimljive presedanske situacije u kojoj je Komisija morala biti sazvana još jednom da bi donijela odluke koje je već donijela!? Pritom, Komisiju je morao sazvati predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić koji, osim za vođenje sastanka, nema ovlasti pri izglasavanju odluka.

Rubešinim odlaskom, Komisija je ostala na četiri člana: Anadia Kožul s NL Enija Meštrovića, Irena Dragić iz SDP-a, te Violeta Valjan Vukić i Mate Marić iz HDZ-a. Zajedno s Rubešom, članovi Komisije su donijeli odluke o dodjeli gradskih stanova za jednu socijalno ugroženu obitelj, te za obitelj koja je dosada živjela u stanu u sklopu zgrade Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje koja ide u rekonstrukciju za što je preduvjet bilo stambeno zbrinjavanje te obitelji.

Odlaskom s mjesta predsjednika, Rubeša više nije želio potpisati već donesene odluke, pa je iskorišten mogućnost da „reprizni sastanak” sazove Vučetić i potom potpiše odluke.

Mada u gradskoj upravi, na temelju uvida u zapisnik s prvog sastanka, kažu da je Rubeša podržao odluku o dodjeli socijalnog stana, ali se usprotivio u slučaju iseljavanja iz „školskog” u gradski stan, Rubeša skreće pažnju na nešto drugo:

-Koliko ja znam, ni jedna od tih obitelji se ne nalazi na Listi prioriteta za najam gradskih stanova. Tražio sam reviziju svih dosadašnjih dodjela gradskih stanova i izmjenu Pravilnika po kojemu se to radi još od 1990-ih godina. Iako se u javnosti često govorilo i spominjalo imena ljudi koji nemaju uvjete za život u gradskim stanovima, to nije napravljeno, kaže Rubeša.

Međutim, iz gradske uprave tvrde da je odlukom komisije jedan stan dodijeljen na korištenje obitelji koja se nalazi na Listi prioriteta. U slučaju iseljenja iz „školskog stana”, kažu u gradskoj upravi, zaista se ne radi o obitelji s Liste prioriteta, ali je sve provedeno po dopuštenoj proceduri jer je taj prijedlog zbog hitnosti pripreme početka rekonstrukcije škole, stigao od Upravnog odjela za socijalnu skrb kako se ne bi zakočio projekt obnove školske zgrade.

U gradskoj upravi očekuju da će novi član Komisije biti izabran već na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

05. svibanj 2024 11:28