StoryEditorOCM
4 kantunaPORUKE S ROTORA

Zašto ni dvije godine od nesreće nije počelo suđenje don Ivi Ćuriću za tešku prometnu nesreću u Gaženici? Transparenti podsjećaju, a mi imamo odgovor

Piše Ivica Nevešćanin
29. lipnja 2022. - 13:56

Dvije godine prošlo je od prometne nesreće u kojoj je svećenik don Ivan Ćurić (72) oborio motociklista na cesti kod Gaženice, a suđenje župniku iz Velog Iža još uvijek nije počelo. Upravo tim povodom 21. lipnja ove godine na mjestu nesreće osvanuli su transparenti s porukama "Don Ivane, na Božjem sudu zastara ne postoji" i "2 godine su prošle a suđenje ni počelo nije - koga se bojite?”.

Slučaj don Ive Ćurića dospio je u javnost prošle godine, kada su na godišnjicu nesreće na istom mjestu izvješena dva transparenta s natpisima "Kršćanstvo uči miru i poštenju, a crkve se i država boji. Skoro ubiti i ne pomoći nije kršćanski" i "Don Ivane, sudit će ti Bog kad sud neće".

image

Transparenti izvješeni prošle godine na rotoru kod Gaženice

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

U prometnoj nesreći koja se dogodila 21. lipnja 2020. na križanju Gaženičke ceste i Ulice braće Miroslava i Janka Perice (danas je na tom mjestu rotor) teško je stradao tada 26-godišnji vozač motora Yamaha iz Splita. Noga mu je bila toliko smrskana da su mu je liječnici u zadarskoj bolnici htjeli amputirati, no nakon teške operacije i desetomjesečnog liječenja, mladić se ipak uspio oporaviti. Desno stopalo je zadržalo 60 posto pokretljivosti, a zbog dugotrajne rehabilitacije ozlijeđeni mladić više od godine dana nije mogao raditi. Na samom mjestu nesreće, pored toga, don Ćurić nije priskočio u pomoć stradalom vozaču motora, nije mu se nikada ispričao, niti ga je pitao za zdravlje.

image

Don Ivo Ćurić, župnik na Velom ižu

Zadarska Nadbiskupija/Slobodna Dalmacija

Istražujući okolnosti samog događaja i razloge zbog kojih nije počelo suđenje svećeniku, Zadarski.hr je prošle godine otkrio da je Državno odvjetništvo u Zadru odustalo od kaznenog progona don Ive Ćurića. Zamjenica općinskog državnog odvjetnika Marijana Stipić odbacila je kaznenu prijavu policije za izazivanja prometne nesreće s teškim posljedicama na temelju vještačkog nalaza Danijela Sikirića iz Bibinja koji je utvrdio da je vozač motora suodgovoran za nesreću (umjesto kočenja pokušao je izbjeći svećenikov Opel), iako mu je don Ćurić nedvojbeno oduzeo prednost.

image

Marijana Stipić, biša zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Zadru

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Kazneni progon svećenika umjesto ODO-a tako je odlučio preuzeti sam oštećenik, no njegov zahtjev se iz nepoznatih razloga više od devet mjeseci kiselio na Županijskom sudu u Zadru. Sve dok Zadarski.hr kroz seriju tekstova nije otkrio što se događalo s policijskom prijavom i zašto je državna odvjetnica odustala od kaznenog progona svećenika. Tada i dolazi do preokreta u postupku.

Naime, na temelju istog prometnog vještačenja kojeg je Stipić iskoristila da odbije kazneni progon don Ćurića, istražna sutkinja Županijskog suda Iva Lovrin je prihvatila oštećenikov zahtjev i tako ipak omogućila pokretanje postupka, ali ni godinu dana od toga suđenje nije zakazano. Zašto, pitali smo glasnogovornika Općinskog suda Davora Dubravicu.

image

Kružni tok na ulazu u luku Gaženica

Luka Gerlanc/Cropix

- Optužnica protiv don Ive Ćurića potvrđena je od strane Općinskog suda u travnju ove godine. To što suđenje nije počelo dva mjeseca nakon pravomoćnosti optužnice nije nikakav problem jer se ne radi o hitnom predmetu, odnosno postupku koji bi se trebao rješavati prije drugih – kazao nam je glasnogovornik suda dodajući da je predmet dodijeljen u rad sutkinji Ivani Parać Krišto.

Kada će sutkinja zakazati prvo ročište, nije poznato, ali se nadamo da neće trebati čekati treću godinu od nesreće i nove transparente da se zadarsko pravosuđe pokrene...

27. travanj 2024 15:10