StoryEditorOCM
ForumESKALACIJA

Putin nuklearne snage stavio u pripravnost ‘zbog agresivnih izjava NATO zemalja‘. Zelenski pristao na pregovore na granici Ukrajine i Bjelorusije

Piše PSD, Hina, JL
27. veljače 2022. - 16:09

Ruski napad na Ukrajinu na našem portalu pratimo iz trenutka u trenutak. 

15:40 - Ukrajinski veleposlanik u Turskoj Vasilij Bodnar izjavio je u razgovoru za televizijsku postaju Haber Global da bi se pregovori ukrajinske i ruske strane na bjelorusko-ukrajinskoj granici trebali održati "za nekoliko sati".

On smatra da bi taj sastanak mogao rezultirati prekidom vatre.

- Da, možda. Sve ovisi o stavu Rusije, dodao je Bodnar.

15:34 - I Hrvatska se pridružila brojnim članicama EU koje su zatvorile svoje zračne prostore za prelete i slijetanje ruskih zrakoplova, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Odluku da ruskim aviokompanijama zabrane korištenje njihova zračnog prostora prije Hrvatske donijele su: Njemačka, Francuska, Belgija, Italija, Čeka, Poljska, Slovenija, sve države Baltika...

Zračni prostor za Rusiju je zatvorila i druga najveća država na svijetu - Kanada.

14:40 Zelenski potvrdio pregovore, sastanak će se održati na granici dviju država.

Ukrajinski predsjednik Zelenski objavio je da će se ukrajinska delegacija sastati s ruskom na ukrajinsko-beloruskoj granici.

"Rezultat razgovora sa Aleksandrom Lukašenkom. Dogovorili smo da će se ukrajinska delegacija sastati s ruskom bez prethodnih uvjeta na ukrajinsko-beloruskoj granici, na području rijeke Pripjat.

Aleksandar Lukašenko preuzeo je odgovornost za činjenicu da će u trenutku odlaska, pregovora i povratka ukrajinske delegacije, svi avioni, helikopteri i rakete postavljeni na teritoriju Bjelorusije ostati na zemlji", izvijestio je Zelenski.

14:38 Bjelorusija se izravno uključuje u rat?

Vjeruje se da se bjeloruske specijalne snage pripremaju za napad na ukrajinski glavni grad Kijev.

Ukrajinski obavještajci su iz Bjelorusije saznali da su pripadnici jedinica za "specijalne operacije" primijećeni kako se ukrcavaju u zrakoplove spremni za veliki napad.

- Ako se to dogodi, to će značiti da se Bjelorusija otvoreno pridružila Rusiji u njezinoj invaziji na suverenu Ukrajinu. Vjerujemo da su kreću na Kijev i Žitomir - rekao je ukrajinski izvor za 'Daily Mirror'.

14:20 Putin je svoje nuklearne snage stavio u pripravnost, javlja Guardian.

To je učinio zbog, kako tvrdi, "agresivnih izjava iz NATO zemalja", javlja Reuters.

- Najvši dužnosnici vodećih zemalja NATO-a dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, stoga naređujem ministru obrane i načelniku Glavnog stožera da uvedu snage za obuzdavanje ruske vojske u specijalni režim borbenog dežurstva - rekao je Putin nakon sastanka s ministrom obrane Sergejem Šojguom i načelnikom Glavnog stožera Valerijem Gerasimovim.

14:12 Putinu je propao plan da dovuče Zelenskog kod Lukašenka na pregovore - no, ako do njih ipak dođe, posrednica bi mogla biti bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.

14:08 Papa Franjo poručio je u nedjelju onima "koji vjeruju u dijaboličnu i perverznu logiku oružja" da Bog nije na njihovoj strani i zatražio otvaranje humanitarnih koridora za izbjeglice iz Ukrajine.

Papa je u obraćanju hodočasnicima na Trgu svetog Petra, među kojima je bilo mnogih s ukrajinskim zastavama, rekao da mu je srce slomljeno.

- Oni koji ratuju zaboravljaju čovječanstvo - rekao je papa.

14:06 Francuska se pridružila sve dužoj listi europskih država koje su zatvorile, ili su najavile da će zatvoriti, svoj zračni prostor za ruske avione.

14:05 Irska "apsolutno" podržava zahtjev Ukrajine da ih se razmotri kao zemlju kandidatkinju za primanje u Europsku uniju, rekao je irski ministar za europske poslove Thomas Byrne.

Ova izjava dolazi nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski poručio da je sada "ključni trenutak" za odluku hoće li se Ukrajina ikad pridružiti Uniji.

Zahtjev Ukrajine da postane kandidat za ulazak EU podržali bi i Poljska, Slovenija i Litva.

13:45 Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je kako je njegova vlada i dalje "umjerena i odgovorna" u pogledu sukoba koji testira njihove veze s Kijevom i Moskvom.

Govoreći za televiziju nakon tjednog sastanka vlade, Bennett nije spomenuo ukrajinske molbe da Izrael posreduje u krizi s Rusijom.

Izrael je oprezan u pogledu sukoba s Rusijom, posebno zbog susjedne Sirije, gdje Moskva ima vojnu moć.

- Molimo se za dobrobit ukrajinskih građana i nadamo se da će se spriječiti daljnje krvoproliće. Vodimo se umjerenošću i odgovornošću - rekao je Bennett.

13:37 Protiv rata u Ukrajini oglasio se prvi ruski oligarh.

Mikhail Fridman, jedan od najbogatijih građana Rusije te vlasnik Alfa grupe, kazao je u pismu da je rat u Ukrajini tragedija te pozvao na prekid krvoprolića.

- Duboko sam povezan i s Ukrajincima i s Rusima te trenutni konflikt vidim kao tragediju za obje strane - napisao je Fridman.

13:25 Iz Rusije je stigla prva službena potvrda o jednoj vojnoj žrtvi.

Vođa ruske pokrajine Dagestan Sergej Melikov, inače general-pukovnik, na Instagramu je objavio vijest o pogibiji vojnog časnika Nurmagomedova Gadzhimagomedova, prenosi neovisni ruski portal Meduza.io.

Rusko ministarstvo obrane žurno je opovrgnulo taj navod, no istraživački novinari iz projekta 'Agentstvo' prethodno su razgovarali s Gadzhimagomedovljevim rođacima i dobili potvrdu njegove pogibije u borbi u Ukrajini.

13:22 U Vladi su u tijeku radni sastanci oko daljnjih aktivnosti vezanih za pomoć Ukrajini, a premijer Andrej Plenković održat u 16 sati konferenciju za medije u Banskim dvorima, doznaje se u Vladi RH.

13:20 Pivovara 'Pravda Brewery' u Lavovu, ukrajinskom gradu od više od 700 tisuća stanovnika, dio svoje proizvodnje prebacila je na izradu Molotovljevih koktela. 

13:08 Bivši ukrajinski ministar obrane Andrij Zahorodnjuk poručio je da će Bjelorusija uskoro objaviti rat Ukrajini.

- Ovo je strašan razvoj događaja u zemlji koja se donedavno smatrala velikim prijateljem Ukrajine - kaže Zahorodnjuk.

12:56 Zelenski je razgovarao Lukašenkom.

12:55 Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u nedjelju da će predložiti europsku financijsku pomoć Ukrajini za kupovinu oružja i goriva.

12:45 Na društvenim mrežama javlja se sve više video snimki sukoba s ruskim trupama koje su ušle u Harkiv.

BBC je potvrdio autentičnost videa na kojem se vidi kako se ukrajinske postrojbe skrivaju od ruske paljbe.

Valja podsjetiti da je ruskim vojnicima od 2019. zabranjeno snimati smartphoneima prizore borbe, ali zato ukrajinski borci to rade naveliko.

12:40 Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Osijek aktivirana je putem Područnog ureda civilne zaštite Osijek kako bi pripremila sportsku dvoranu Jug 2 u Osijeku za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

 Trenutno je pripremljen kapacitet za prihvat 100 osoba, a spremno je još 200 ležajeva koji se mogu postaviti u vrlo kratkom roku ako bude potrebe.

image







 
Vlado Kos/Cropix

Uz ovaj objekt u Osijeku, za prihvat i smještaj izbjeglica na raspolaganju je i motel Plitvice u Zagrebu, dok je u pripremi i treći prihvatni centar na području Varaždina.

12:30 Danska, Island i Italija poručile su da će blokirati zračni prostor za ruske avione, uz to da je Kopenhagen pozvao sve EU članice da postupe da zatvore svoj zračni prostor Rusima.

12:21 Lokalni čelnik u regiji Harkov, Oleg Sinegubov, na svom Telegram kanalu objavio je da ukrajinske snage sada imaju punu kontrolu nad Harkivom.

- Potpuno kontroliramo Harkov! Oružane snage, policija i obrambene snage djeluju i grad je u potpunosti očišćen od neprijatelja - poručio je.

12:15 Ukrajina je službeno podnijela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu UN-a u Haagu.

Objavio je to predsjednik Zelenski na Twitteru.

"Zahtijevamo da se Rusija smatra odgovornom za iskrivljavanje koncepta genocida kako bi se opravdala agresija. Tražimo od Suda da odmah naredi Rusiji da prekine neprijateljstva i zakaže ročište sljedeći tjedan", napisao je ukrajinski predsjednik.

12:05 Reporter BBC-a Paul Adams, koji se nalazi u Kijevu, navodi da se Rusi i Ukrajinci sada susreću s prvim pravim uličnim borbama.

"Ovo će biti test i za jedne i za druge, urbano ratovanje je nepredvidljivo", piše Adams. Ističe da su ruske snage dosad zaobilazile velike gradove te se čini da su sada promijenili taktiku te da ne žele samo zamijeniti ukrajinsku vladu, već i držati velike populacijske centre.

12:00 Čini se da i Turska zaoštrava politiku prema Rusiji, budući da je Ibrahim Kalin, glasnogovornik predsjednika Erdogana, prvi put invaziju u Ukrajini otvoreno nazvao - ratom. 

Turska je također pozvala Rusiju na prekid napada i na početak pregovora.

11:56 Poslovni svijet počeo se okretati od Rusije i prije uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu, a od njezina početka robni tijekovi i lanci neumoljivo pucaju što je težak udarac za rusku ekonomiju, donosi u nedjelju ruski nezavisni dnevnik 'Novaja Gazeta'. 

11:50 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko priznao je da je iz Bjelorusije lansirano nekoliko raketa na Ukrajinu.

11:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u nedjelju svijet da ukine Rusiji glasačku moć u Vijeću sigurnosti UN-a. Dodao je da su ruske akcije u Ukrajini na rubu "genocida".

- Ovo je teror. Još više će bombardirati naše ukrajinske gradove, još suptilnije će ubijati našu djecu. To je zlo koje je došlo u našu zemlju i mora biti uništeno - rekao je Zelenski u kratkoj video poruci.

11:30 Hrvatska ambasada u Kijevu i dalje će raditi, ali u ograničenom kapacitetu.

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić ostaje u Kijevu i na raspolaganju je hrvatskim građanima koji traže pomoć, poručilo je na Twitteru Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske te se istodobno zahvalilo diplomatskom osoblju na predano radu.

11:10 Njemački kancelar Olaf Scholz obraća se na posebnoj sjednici parlamenta kako bi objasnio odluku o promjeni dugogodišnje politike vezane uz izvoz oružja, odnosno odluke o direktnim isporukama oružja Ukrajini.

Njemačka vlada u subotu je odlučila napravila zaokret u politici izvoza oružja kako bi ukrajinske oružane snage ojačala za 1000 komada protutenkovskog oružja i 500 projektila Stinger.

10:55 Reuters doznaje da cijela EU razmatra zatvaranje zračnog prostora za ruske letove. Ministri vanjskih poslova EU o tome će prijedlogu raspraviti danas.

Tu ideju podržava i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja se izjasnila na Twitteru.

10:47 Rumunjska šalje u Ukrajinu pomoć vrijednu 3 milijuna eura, a koja se sastoji od goriva, streljiva, pancirki, kaciga, razne vojne opreme te vode i hrane.

10:38 Međunarodna judo federacija suspendirala je Vladimira Putina kao počasnog predsjednika svoje organizacije zbog njegove invazije na Ukrajinu.

10: 35 Društvenim mrežama širi se video, navodno snimljen u regiji Černihiv, grupe nenaoružanih ukrajinskih civila koji su zaustavili ruski tenk.

10:25 Ukrajina je uništila "pola" ruskih transportnih vozila koja su ušla u Harkiv, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Dodao je i da Ukrajina kontrolira situaciju na zapadu Kijeva, a dana jugu zemlje nema značajnije ruskog napredovanja.

10:00 Zelenski tvrdi da Rusi napadaju i rezidencijalna područja.

- Nema ni jedne stvari u državi koja okupatorima nije prihvatljiva meta. Bore se baš svugdje i protiv svakog. Ratuju protiv svih živih bića, gađaju vrtiće, rezidencijalne zgrade, čak i vozila hitne pomoći. Rakete ispaljuju i na područja gdje nikada nije bilo vojne infrastrukture - rekao je Zelenski i dodao da Kijev, Černihiv, Sumi, Harkov i mnogi drugi gradovi žive u uvjetima koje su zadnji put iskusili tijekom Drugog svjetskog rata.

9:48 - U Ukrajini nema nijednog bjeloruskog vojnika, nijednog metka! - izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nakon glasanja na referendumu o promjeni ustava koji se danas održava u toj zemlji. 

9:42 Finska će zatvoriti svoj zračni prostor za ruske avione. Time će se pridružiti nizu europskih zemalja koje su to već napravile - Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Poljskoj i Litvi.

9:30 Britansko ministarstvo obrane objavilo je svoj dnevni osvrt na situaciju u Ukrajini. U njemu navode sljedeće:

- Ukrajinske snage u Kijevu bore se s ostacima ruskih paravojnih postrojbi, borbe su nižeg intenziteta nego li prošl

e noći.

- Nakon što su ruske snage u Černihivu naišle na snažan otpor, zaobilaze taj grad kako bi opkolili i izolirali Kijev.

- Nakon žestoke artiljerijske paljbe, u Harkovu je došlo i do oštrih borbi ruskih i ukrajinskih trupi.

- Rusi i dalje napreduju u Ukrajini kroz nekoliko pravaca, ali nailaze na čvrst otpor Ukrajinaca.

9:25 Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske snage "potpuno blokirale" južne ukrajinske gradove Herson i Berdjansk i zauzele grad Heničensk i zračnu luku pored Hersona.

9:12 Britanski ITV News objavio je primjerak dokumenta koji je, kako navode, u subotu izdalo rusko Ministarstvo zdravstva, a koji sugerira da Moskva očekuje "ozbiljnu medicinsku situaciju" zbog koje će biti potreban angažman liječnika iz svih dijelova države. 

9:09 Ukrajinski general bojnik Boris Kremenetski u suboru je rekao novinarima u Washingtonu da je Ukrajina zarobila oko 200 ruskih vojnika koji su bili "loše opremljeni".

- Zarobili smo oko 200 ruskih vojnika, neki od njih imaju 19 godina, uopće nisu trenirani ni opremljeni. Prema njima postupamo u skladu sa Ženevskom konvencijom, prema međunarodnom humanitarnom pravu - kazao je Kremenetski koji je trenutno dužnosnik obrane u Veleposlanstvu Ukrajine u SAD-u, prenosi CCN koji nije uspio neovisno provjeriti generalove tvrdnje.

Kremenetski je rekao da je vojnicima bilo dopušteno nazvati roditelje te da su dobili hranu i vodu.

9:07 Osim što je odbio pregovore s Rusima u Bjelorusiji, Zelenski je jasno istaknuo niz država i gradova u kojima bi Ukrajinci bili spremni pregovarati.

- Naravno da želimo mir, želimo se sastati, želimo končati ovaj rat. Rusima smo ponudili Varšavu, Bratislavu, Budimpeštu, Istanbul i Baku kao lokacije za pregovore. I bilo koji drugi grad zapravo bi nam odgovarao, samo da je riječ o državi s čijeg teritorija prema nama nisu ispaljeni projektili. Samo tako pregovori mogu biti iskreni i okončati rat - rekao je Zelenski.

8:52 Rusi su pogodili stambenu zgradu od devet katova u Buči, kijevskoj oblasti udaljenoj 30-ak kilometara od Kijeva gdje se trenutno odvijaju žestoke borbe. Broj žrtava je nepoznat.

Ukrajinske snage su pak istovremeno raznijele most koji vodi od Buče do Irpena preko rijeke.

8:50 Ukrajinci odbijaju pregovarati u Bjelorusiji, javnosti se obratio ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

- Iskreno želim da Bjelorusija ponovno postane dobra i sigurna zemlja, kakvom se činila ne tako davno - poručio je Zelenski u novom videu. Dodao je kako se nada da će ta zemlja donijeti ispravnu odluku te zaključio da Ukrajina ne može pregovarati u Bjelorusiji, zemlji koju Rusi koriste za napade.

8:47 Rusi su stigli u Bjelorusiju na pregovore.

Rusko izaslanstvo je stiglo u Bjelorusiju na razgovore s Ukrajincima, rekao je novinarima Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

​Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pripremilo sve što je potrebno za sastanak i da je sada angažirano na rješavanju protokolarnih pitanja.

8:27 - Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros se oglasio u kratkom televizijskom obraćanju, prvom nakon petka.

Još jednom je ponovio da je u Ukrajini u tijeku, kako on to zove, "specijalna operacija da se pomogne ljudima u Donbasu", a potom je pohvalio "herojstvo" ruskih specijalnih postrojbi koje se bore u Ukrajini, prenosi AFP.

8:25 - Ukrajinska vojska izvijestila je kako je oborila krstareći projektil koji je na Kijev s područja Bjelorusije ispalio bombarder Tu-22.

8:20 - Bivši ukrajinski veleposlanik u Austriji na Twitteru je podijelio video za koji tvrdi da prikazuje uništeni konvoj ruskih vojnih vozila u Harkovu. Autentičnost snimke za sad nije moguće potvrditi.

7:52 Iz Harkova stižu vijesti o uličnim borbama između Ukrajinaca i ruskih trupa.

Na društvenim su se mrežama pojavile snimke koje, kako se čini, pokazuju ruske vojnike u gradu i siloviti otpor s kojim se suočavaju.

Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama vide se kamioni Putinove vojske kako prolaze kroz grad od 1,41 milijun stanovnika. Također su viđene trupe kako marširaju kroz Harkov pješice, a dramatična snimka prikazuje Ruse kako polako napreduju kroz grad, a onda trče i pucaju iz oružja dok su Ukrajinci uzvraćaju vatru.

Jedna snimka prikazuje u plamenu vojno vozilo za koje se tvrdi da je rusko i da su ga zapalili Ukrajinci.

7:47Elon Musk je u objavi na Twitteru u subotu napisao, reagirajući na poziv ukrajinskog dužnosnika, da je njegova grupacija SpaceX aktivirala internetsku uslugu Starlink u Ukrajini i da njegova kompanija šalje opremu u tu zemlju.

7:45 - Bivši američki predsjednik Donald Trump pravdao je u subotu svoje prethodno izrečene pohvale ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao je 'hrabrim čovjekom'.

- On je hrabar čovjek, drži se - rekao je Trump o Zelenskom na godišnjoj političkoj konferenciji konzervativaca.

O Putinu je pak rekao da je pametan, čime se, prema njegovu mišljenju, ne mogu pohvaliti i američki vođe.

- Problem nije u tome što je Putin pametan, naravno, on je pametan. Problem je u tome što su naši vođe glupi i do sada su mu dopustili da se izvuče s ovom travestijom i napadom na čovječanstvo - smatra Trump.

Dodao je da "Putin svira Bidena kao bubanj" i da to nije lijepo gledati.

7:40 Ukrajinci javljaju da je oko područja Černobila, u kojem se 1986. dogodila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa, a koji su pod svoju kontrolu u petak stavili Rusi, zabilježene više razine radijacije od uobičajenih. U kakvom je stanju golem "sarkofag" koji prekriva uništeni reaktor nekadašnje elektrane, nije poznato.

7:32 Snage Luganske i Donjecke Narodne Republike, odmetnutih ukrajinskih pokrajina koje je priznala Rusija, uz podršku ruskih snaga osvojile su nekoliko novih naselja na području Donbasa, izjavio je u nedjelju glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

- U protekla 24 sata trupe Luganske Narodne Republike su uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije izvele uspješne ofenzivne operacije i uspostavile kontrolu nad naseljima Novoahtirka, Smoljaninovo i Stanično-Lugansko. Napredovanje u dubinu od početka ofenzivne operacije iznosilo je 52 kilometra, ustvrdio je Konašenkov.

On tvrdi i da su trupe Donjecke Narodne Republike "nastavile ofenzivu u pravcu Petrovsko, napredujući još 12 kilometara, pod kontrolu su uzeti Pavlopolj i Piščevik".

Prema njegovim riječima, ruska vojska uništila je 975 objekata ukrajinske vojne infrastrukture.

7:23 Ukrajinski mediji javljaju da su ruske trupe u nedjelju ujutro zauzele Novu Kahovku, manji grad na jugu države, ali strateški važan jer se nalazi uz Dnjepar.

Gradonačelnik Nove Kahovke Volodimir Kovalenko navodno je rekao da su ruske trupe preuzele kontrolu nad zgradom gradske uprave u poskidale sve ukrajinske zastave.

7:16 U Kijevu su se u nedjelju oko 7 sati ponovno oglasile sirene.

7:07 Ruske snage ušle su u Harkov, drugi najveći ukrajinski grad, izvijestili su lokalni dužnosnici, javlja BBC.

Šef regionalne uprave Harkova Oleg Sinegubov izjavio je da su vojna vozila 'upala u grad'. Prema prvim informacijama, čini se da zasad nije riječ o tenkovima, nego o vojnim automobilima koji su viđeni u vožnji gradskim ulicama.

Sinegubov je građanima poručio da ne izlaze na ulice tvrdeći da su ruske trupe stigle do centra grada.

- Ne napuštajte skloništa! Oružane snage Ukrajine eliminiraju neprijatelja. Civile molimo da ne izlaze na ulice, poručio je.

Rusku državni mediji javljaju da se jedan ukrajinski protuzračni raketni vod dobrovoljno predao u blizini Harkova, ali zasad nema neovisne potvrde te informacije.

7:06 Ruska vojska preuzela je kontrolu nad Geničevskom i aerodromom Černobajevka kod Hersona, javljaju ruski mediji.

7:00 Ruske trupe navodno su ušle u Harkov, javio je Kyiv Independent.

"Došlo je do proboja u središnji dio grada", objavio je čelnik regionalne državne uprave Oleg Sinegubov. Pozvao je lokalno stanovništvo da ostane u skloništima. "Ne napuštajte skloništa! Oružane snage Ukrajine eliminiraju neprijatelja. Mole se civile da ne izlaze na ulice", rekao je.

Harkov je drugi najveći grad u Ukrajini.

BBC prenosi kako su se prije izjave Sinegubova pojavile snimke ruskih vojnih vozila na ulicama Harkiva.

6:50 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pohvalio je ukrajinsku vojsku i narod nakon teških borbi koje su se tijekom noći vodile u blizini Kijeva.

03:20 Više američkih dužnosnika je tamošnjim medijima potvrdilo da je ruska vojska iznenađena otporom Ukrajinaca. Pojedini analitičari navode da je Putin sve nervozniji kako invazija ulazi u svoj četvrti dan, a velika većina glavnih vojnih resursa u Ukrajini još nije osvojena. Također, Kijev još nije pao, a ako ćemo suditi po proteklim danima, pad će se itekako odužiti, ako se uopće dogodi. 

03:05 Iako su ukrajinske vlasti oko ponoći najavile da Kijev može očekivati žestoki napad, četiri sata poslije u ukrajinskoj prijestolnici situacija je relativno mirna. Vijesti o sukobima stižu s 40-ak kilometara udaljenog gradića Vasiljkova, gdje je izbio i golemi požar, ali u samom gradu nije bilo većih problema.

Reporteri stranih agencija naglašavaju da su se ukrajinske snage tijekom dana pobrinule da ruska vojska ostane van grada, a kako se sada čini, tu su i ostale i tijekom noći.

Građani Kijeva su i dalje u skloništima radi mogućih zračnih napada.

03:01 "Imamo jako uvjerenje da su ukrajinski branitelji Zmijskog otoka možda živi", stoji u izvanrednom priopćenju Granične službe Ukrajine. 

Vijest je s oduševljenjem dočekana u cijeloj Ukrajini, posebno jer su ukrajinski branitelji putem radio veze Rusima poručili: j....e se! Više OVDJE.

02:50 Jedna je žena ubijena u granatiranju stambene zgrade u Harkovu. Većina stanara, njih 60-tak, se skrivalo u podrumu i izbjegli su ranjavanje ili smrt.

image
Telegram

02:45 Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u subotu oko ponoći nazvao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog koji mu je zahvalio na tome "što je odgovorio na traženje Ukrajine u vezi s obrambenom vojnom opremom", priopćila je Elizejska palača.

Francuska je u subotu odlučila povećati pomoć Ukrajini, napose u obrambenoj vojnoj opremi.

Ukrajina je nedavno poslala francuskom ministarstvu obrane popis vojne opreme, napose za protuzračnu obranu, koja joj je žurno potrebna.

Ukrajinski predsjednik je ujedno zahvalio Francuskoj na "njezinu doprinosu zajedničkim mjerama u vezi sa Swiftom".

02:30 Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je da ruska vojska ne postiže očekivani napredak.

"Imaju logističkih problema i naišli su na snažni ukrajinski otpor. Vojnici im ginu, a dio postrojbi se nalazi pod ruskim zapovjedništvom", navode Britanci, napominjući da ruska vojska ne daje prave informacije o žrtvama i neuspjesima. 

Britanska vlada je snažno stala uz Ukrajinu, čak su i službene stranice raznih ministarstva kao naslovne fotografije objavili ukrajinske zastave, uz poruku - UK stoji uz Ukrajinu. 

image
Screenshot

02:25 Nakon eksplozija u Vasilkivu,gradu kojih 30 kilometara od KIjeva,  gradonačelnica Natalia Balasjnovič objavila je potresnu poruku: "Možete vidjeti što se ovdje događa, pogledajte požar - nažalost, ovo je skladište nafte u selu Kriački. Rusi žele uništiti sve, ali neće im poći za rukom. Granatama je pogođen i naš vojni aerodrom, ali ipak je i dalje pod našom kontrolom. Noć će biti teška, ali mi ćemo pobijediti", napisala je.

02:22 Prema nepotvrđenim vijestima iz ruskih i ukrajinskih medija u ukrajinskim teritorijalnim vodama navodno je uništen je vodeći brod ukrajinske flote “Гетман Сагайдачный”.

02:00  Kijev su u posljednja dva sta zatresle dvije strašne eksplozije. Dolaze i službene potvrde da su se one dogodile nekih 30-ak kilometara južno od Kijeva, a Ukrajinci nagađaju da su Rusi napali vojnu zračnu luku Vasiljkiv. Na tom mjestuje i velika rafinerija, pa to možda objašnjava golemi požar koji se može vidjeti iz samog grada.

Ukrajinski dužnosnici kažu da se na tom području vode žestoke borbe još od petka.

- Nije samo uzletište oštećeno, već su bombardirali i grad. Žele sve uništiti, ali neće uspjeti. Izdržite još malo! - rekla je gradonačelnica Vasiljkiva Natalia Balasjnovič.

01:52 I Bijela kuća je potvrdila da žele financijski slomiti Rusiju.

Neviđene sankcije zapadnih zemalja kojima se ruske banke želi isključiti iz međunarodnog sustava i paralizirati rusku središnju banku pretvaraju Rusiju u financijskog "pariju" koji se sučeljava sa "slobodnim padom" rublja, rekao je u subotu neimenovani visoki američki dužnosnik.

"Rusija je postala svjetski gospodarski i financijski parija", rekao je, a ruska središnja banka više "ne može podupirati rubalj".

Država parija (engleski: pariah state) je izraz koji se od 1990-ih koristi za države čija se politika ili zakoni smatraju nespojivim sa standardima "civiliziranog" svijeta, te koje zbog toga primaju stalne javne kritike od drugih vlada ili međunarodnih organizacija, odnosno postaju predmetom raznih oblika međunarodnih sankcija. Razlozi zbog kojih država dobija status "parije" se u pravilu tiče njene unutrašnje politike, najčešće nepoštovanja ljudskih prava.

Ukoliko se drži da država parija svojom politikom ugrožava sigurnost i interese drugih država, za nju se koristi izraz država odmetnik.

"Samo Putin može odlučiti koliku je cijenu još spreman platiti", rekao je spomenuti dužnosnik, dodajući da će radna skupina "tragati" za "jahtama, zrakoplovima, luksuznim automobilima i raskošnim vilama" ruskih oligarha.

Sankcije Rusiji potvrdio je i američki predsjednik Joe Biden.

01:51 Iz Harkiva su stigle nepotvrđene informacije da je ruska vojska uništila jedan plinovod što je izazvalo veliki požar u drugom najvećem ukrajinskom gradu. 

Građani su na tom području dobili obavijest da zatvore prozore od svojih domova zbog opasnih plinova.

01:40 Dvije razorne eksplozije koje su se čule kasno navečer u subotu dogodile su se oko 30 kilometara od KIjeva i to u mjestu Vasylkiv, naveo je CNN. Tu su smješteni rezervoari s naftom, aerodrom i vojna oprema. Vidi se velika vatra. 

00:55 Ukrajinski diplomat Olexander Scherba napisao je na Twitteru da je čečenski general Magomed Tushayev ubijen u Ukrajini.

"Ruski general iz Čečenije Magomed Tushayev neće se vratiti kući iz Ukrajine. Što si izgubio u Ukrajini, Magomed?", napisao je na diplomat na Twitteru.

Više ovdje: 

Pogledajte gomilu vojske koju je okupio čečenski vođa Ramzan Kadirov, salutira mu više od deset tisuća vojnika, svi kreću za Ukrajinu i sukobit će se sa zloglasnom bojnom Azov?

00:45 Američki mediji pišu kako su se Amerika i Europska Unija složile da dio ruskih banaka izbace iz sustava SWIFT. To je najteži udarac za Rusiju jer će biti onemogućena internacionalna plaćanja, izvoz, dio najvećih banaka neće imati pristup internacionalnom toku novca. Šteta za Rusiju će se mjeriti u milijardama dolara, međutim štetu će pretrpjeti i Unija. 

"Obvezujemo se da će određeni broj ruskih banaka biti uklonjen iz SWIFT-a. To će ih spriječiti da djeluju diljem svijeta i učinkovito će blokirati ruski uvoz i izvoz.

Paralizirat ćemo imovinu ruske središnje banke. To će zamrznuti njihove transakcije. I onemogućit će Centralnu banku da unovči svoju imovinu", navela je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Više OVDJE.

02. lipanj 2024 05:18