stdClass Object ( [id] => 1170756 [title] => Rusi se hvale da su zauzeli važan aerodrom, Putin se obratio ukrajinskoj vojsci: ‘Preuzmite vlast, s vama će biti lakše pregovarati! [alias] => rusi-se-hvale-da-su-zauzeli-vazan-aerodrom-putin-se-obratio-ukrajinskoj-vojsci-preuzmite-vlast-s-vama-ce-biti-lakse-pregovarati [catid] => 305 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

16:24 - Vijeće Europe pokrenulo je postupak suspenzije Rusije iz tog tijela, poručio je poljski premijer Mateusz Morawiecki, prenosi Reuters. Rusija je od 1996. članica tijela koje promiče zaštitu ljudskih prava u EU.

16:20 - Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell potvrdio je da će Vladimir Putin i njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov biti stavljeni na listu pojedinaca kojima će EU zamrznuti imovinu u sklopu druge runde sankcija protiv Rusije, koje pripremaju europski šefovi diplomacije.

Kako piše The Guardian, najnovija sankcija više je simbolična no značajna jer se vjeruje da ruski čelnik ne posjeduje nekretnine u inozemstvu.

16:15 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je napisao kako je još jednom telefonski razgovarao s američkim kolegom Anthonyjem Blinkenom. Zamolio ga je da SAD iskoristi svoj utjecaj kod nekih 'neodlučnih europskih zemalja' koje su protiv izbacivanja Rusije iz Swifta. Kuleba nije naveo koje su to zemlje, ali je poznato da je riječ o Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.

16:11 - Vladimir Putin izravno se obratio ukrajinskim vojnicima:

- Uzmite vlast u svoje ruke, čini se da će s vama biti lakše pregovarati nego s bandom narkomana i neonacista koji vladaju Kijevom i čiji je taoc ukrajinski narod - rekao je Putin.

15:52 - Moskva će odgovoriti na sankcije koje su uvele SAD i njihovi saveznici zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, izjavila je šefica ruskog Senata Valentina Matvijenko novinarima tijekom svog posjeta Tadžikistanu u petak, prenosi RT.

"Što se tiče recipročnih sankcija... one su spremne", rekla je Matvijenko, dodajući da ruski odgovor neće samo odražavati ograničenja koja su nametnuli Washington i njegovi saveznici, već će pogoditi zapadne zemlje, kako je rekla, tamo gdje boli.

"Svjesni smo slabih točaka Zapada i izradili smo cijeli paket... niz potencijalnih sankcija koje će biti korištene protiv onih zemalja koje su najavile sankcije Rusiji", rekla je, dodajući da "Zapad ima mnogo slabih točaka".

Dužnosnica nije iznijela detalje predloženih sankcija, već je rekla da će mjere biti osmišljene tako da ne naškode samoj Rusiji.

15:45 - Moldavska nacionalna pomorska agencija priopćila je da je brod u "neutralnim vodama" Crnog mora pogođen projektilom, pri čemu su dva člana posade teško ozlijeđena, prenosi The Guardian agenciju AP.

Mornarička agencija u priopćenju navodi da je nepoznato otkuda je i kako lansiran projektil koji je pogodio tanker Millennial Spirit pod zastavom Moldavije. Na brodu je izbio požar te je uništena oprema i čamci za spašavanje. Posada je napustila plovilo opremljena samo prslucima za spašavanje.

Agencija navodi da je tvrtka koja raspolaže tankerom pravna osoba iz Ukrajine, a članovi posade su ruski državljani. Operaciju spašavanja izvele su ukrajinske vlasti, priopćila je moldavska agencija.

15:00 - Europska unija složila se zamrznuti europsku imovinu koja se povezuje s Vladimirom Putinom, Sergejom Lavrovom zbog invazije na Ukrajinu, prenosi AFP riječi neimenovanog diplomatskog dužnosnika.

14:50 - Na sjeveru Kijeva u tijeku su velike borbe, a u samom središtu grada i civili s kalašnjikovima patroliraju ulicama. Ukrajinci su i srušili jedan most na sjeveru grada kako bi zaustavili prodor ruskih tenkova.

---

---

14:47 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage opkolile grad Černihiv, udaljen oko 150 kilometara sjeverno od glavnog ukrajinskog grada Kijeva. "Blokada grada Černihiva je završena", rekao je glasnogovornik Igor Konašenkov, prenosi BBC rusku agenciju Interfax.

14:34 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako je Rusija spremna za razgovore s Ukrajinom u Minsku, bjeloruskom glavnom gradu, javlja službena ruska novinska agencija RIA Novosti, a prenosi BBC.

No, istaknuo je da bi za tako nešto Ukrajina trebala proglasiti svoj "neutralni status", što bi uključivalo "demilitarizaciju". Rusija cijelo vrijeme inzistira da Ukrajina isključi mogućnost ulaska u NATO.

Volodimir Zelenski pozvao je Vladimira Putina na dijalog, no još nema naznaka da će Putin pristati na to.

Minsk je značajan u povijesti ove nujklearne krize jer su tamo potpisani sporazumi o pokušaju okončanja sukoba na istoku Ukrajine koji je izbio 2014. godine. Smatra se da je ruski čelnik poništio te sporazume invazijom na Ukrajinu.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da se razgovori ne mogu održati dok ukrajinska vojska ne položi oružje.

14:23 - Oko 200 ruskih helikoptera sudjelovalo je u operaciji u zračnoj luci Antonov kod Kijeva, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. Ministarstvo tvrdi da je ubijeno 200 vojnika ukrajinskih specijalnih jedinica, dodajući da ruskih gubitaka nije bilo, prenosi BBC rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

"Uspjeh desantnih snaga osiguran je suzbijanjem svih sustava protuzračne obrane u blizini mjesta iskrcavanja, potpunom izolacijom područja vojnog djelovanja od zraka i aktivnim radioelektroničkim ratovanjem", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

BBC ističe da te informacije ukrajinska strana nije potvrdila te ruske tvrdnje još nisu provjerene.

U međuvremenu, ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je kako je od početka invazije ubijeno više od 1000 ruskih vojnika.

James Heappey, niži ministar obrane Velike Britanije, pak, rekao je zastupnicima Donjeg doma parlamenta da je od početka jučerašnje invazije ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinaca, uključujući 57 civila. To je veći broj smrtnih slučajeva civila od izvještaja o 25 smrtnih slučajeva, koje je ranije danas navelo Vijeće UN-a za prava.

Heappey je također rekao da novi pripadnici britanskih oružanih snaga idu u Estoniju ranije nego što je planirano te da je ukupno 1.000 vojnika u pripravnosti, kako bi pomogli Ukrajini susjednim zemljama u zbrinjavaju izbjeglica koje bježe iz napadnute zemlje.

14:09 - Europska unija sprema se zamrznuti imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u sklopu treće runde sankcija Rusiji, piše Financial Times, a prenosi Guardian.

Ministri vanjskih poslova planiraju danas poslijepodne odobriti paket sankcija, zajedno s nizom mjera protiv ruskih banaka i industrije, citira list tri osobe za koje navodi da su upoznate sa situacijom.

Putin i Lavrov neće biti podvrgnuti zabrani putovanja, piše FT, naglašavajući da EU želi barem simbolično zadržati otvorene diplomatske mogućnosti.

14:03 - Papa Franjo susreo se u petak s ruskim veleposlanikom u Vatikanu u ruskom veleposlanstvu kako bi izrazio zabrinutost zbog invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je za CNN da je Papa otišao izraziti svoju "zabrinutost zbog rata" u Ukrajini i sastao se s veleposlanikom više od sat i pol. Posjet se smatra neobičnim jer nije u skladu s uobičajenim protokolima.

13:46 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski po drugi se puta danas obratio Moskvi i uputio izravan apel Vladimiru Putinu, pozivajući ga da pregovora s njegovom vladom.

- Želio bih se još jednom obratiti predsjedniku Ruske Federacije. Borbe su u tijeku na cijelom teritoriju Ukrajine. Sjednimo za pregovarački stol da zaustavimo ubijanje ljudi, rekao je Zelenski, kako prenosi BBC.

13:43 - Rusko ministarstvo obrane kaže da su njihove snage preuzele kontrolu nad ključnim aerodromom Hostomel u blizini Kijeva, javlja ruska novinska agencija Interfax.

Kaže se da je za zauzimanje korišteno 200 ruskih helikoptera i desantna snaga. Također se kaže da je Kijev "blokiran sa Zapada", prenosi BBC.

13:16 Bivši boksački prvak u teškoj kategoriji i sadašnji gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, rekao je da će se zajedno sa svojim bratom Vladimirom Kličkom boriti u "krvavom ratu" koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

13:13 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski pozvao je građane Europe koji imaju 'borbena iskustva' da se pridruže borbi za obranu Ukrajine, prenosi agencija AFP.

13:08 U telefonskom razgovoru u petak, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je Vladimiru Putinu da Kina podržava Rusiju u naporima za rješavanje ukrajinske krize putem dijaloga, javlja kineska državna televizija CCTV.

Ranije je kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo nazvati rusku ofenzivu "invazijom".

12:30 - Russia Today tvrdi kako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zove Putina na pregovore.

Kremlj je primio na znanje spremnost ukrajinskog predsjednika Zelenskija da pregovara o mogućem obećanju neutralnosti Ukrajine, ali je rekao da ne može ništa reći o mogućim pregovorima između čelnika dviju zemalja.

- Ovo je nova izjava. Primili smo je na znanje. Izgleda kao pozitivan razvoj događaja, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

12:25 - Prosvjedi protiv invazije na Ukrajinu izbili su jučer diljem Rusije, a više od 1500 sudionika mirnih demonstracija uhićeno je sinoć u Moskvi, Sankt Peterburgu i 42 druga ruska grada.

U susjednoj Gruziji, bivšoj sovjetskoj republici, tisuće Rusa marširalo je i skandiralo 'net voyne' ('ne ratu') i 'Putin khuylo' ('Putin je kreten').

12:15 - Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je napad Rusije na Ukrajinu nazivajući rusku agresiju "dubokom razdjelnicom u povijesti Europe nakon završetka 'Hladnog rata'", rekla je Merkel njemačkoj novinskoj agenciji dpa, kako prenosi Politico. Merkel, koja se povukla iz javnog života nakon umirovljenja, kaže da su njezine misli s ukrajinskim narodom i vladom u Kijevu. Svi napori savezne vlade, EU-a i partnera "da se što prije zaustavi ovaj agresivni rat Rusije i predsjednika Putina imaju moju punu potporu", rekla je Merkel.

12:13 - Ukrajinski projektili pogodili su rusku vojnu bazu u Millerovu, ruskom gradu 16 kilometara od granice dviju zemalja, piše Newsweek, pozivajući se na nepotvrđene objave na društvenim mrežama.

12:02 - Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava priopćio je kako ima izvješća o najmanje 127 civilnih žrtava u Ukrajini, od kojih je 25 ljudi ubijeno, a 102 ozlijeđeno, u "granatiranjima i zračnim napadima". Glasnogovornica Ureda istaknula je kako su te brojke vjerojatno podcijenjene, prenosi BBC.

11:55 - Turska ne može spriječiti ruske ratne brodove da pristupe Crnom moru preko tjesnaca Bospora i Dardanela, kao što je zatražila Ukrajina, zbog klauzule u međunarodnom sporazumu koji omogućuje plovilima da se vrate u svoju matičnu bazu, rekao je turski ministar vanjskih poslova, prenosi The Guardian.

Govoreći u Kazahstanu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako je Turska proučila zahtjev Kijeva, ali da Rusija prema Konvenciji ima pravo vratiti brodove u njihovu matičnu bazu, a u ovom slučaju to je Crno more.

Dakle, čak i ako bi Turska nakon pravnog postupka odlučila prihvatiti zahtjev Ukrajine i zatvoriti tjesnace za ruske ratne brodove, kaže, oni bi bili spriječeni samo da putuju u drugom smjeru, odnosno od svoje matične baze u Sredozemno more.

11:40 - Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije.

- Donbas i ostale regije imaju puno pravo na autonomiju. Ti temelji su uništeni tijekom posljedenjih 8 godina i potpisivanja sporazuma iz Minska. No kijevski režim je više slušao zapadne centre. Nismo naišli na pozitivan odgovor i ne vjerujem da su zapadni dilpomati natjerali Kijev da se ispuni sporazum iz Minska. Mi nismo više mogli čekati. Bili smo spremni za diplomatski dogovor, no nije nas se slušalo. Vratit ćemo se diplomatskim razgovorima kad oslobodimo Ukrajinu od njihovog nacizma, kazao je Lavrov.

- Zahtijevali smo poštena jamstva i iskren razgovor, no nismo pristajali na njihove trikove. Kad se pregovori zamijene sabotažom to je prava sramota. Sada su prešli crtu. Napravite to kod sebe doma i shvatit ćete neke stvari. Dopustimo da Ukrajinci sami odluče o svojoj sudbini, nastavio je.

- Ne želite slušati, poručio je Lavrov novinaru koji mu se javio iz Kijeva. - Nitko neće napadati narod Ukrajine, mi ovdje govorimo o sprečavanju neonacista i njih želimo svrgnuti s vlasti jer je aktualni režim u Kijevu pod dva utjecaja, zapadnim i neonacističkim. Zašto zadnjih 8 godina nitko od stranih novinara nije posjetio Donbas pa da vidite ubojstva, bombardiranja... , zaključio je presicu Lavrov.

11:33 - Savjetnik predsjednika Ukrajine kaže da su spremni na razgovor s Rusijom: "Ne bojimo se pregovarati niti o statusu neutralnosti" . Više pročitajte OVDJE.

11:03 Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je u petak da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sustava plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom.

Sjedinjene Države i Europska unija odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Više pročitajte OVDJE.

11:00 Grad Sumi na sjeveroistoku Ukrajine zauzele su ruske snage, potvrdio je Guardianu jedan od stanovnika.

10:40 Rusko ministarstvo obrane upravo je izdalo priopćenje u kojem tvrdi da njezini vojnici drže nuklearnu elektranu u Černobilu kako bi je "zaštitili".

Kažu da je nuklearna elektrana zauzeta kako bi se osiguralo da "nacionalističke skupine i druge terorističke organizacije ne mogu iskoristiti situaciju u zemlji kako bi organizirale nuklearnu provokaciju".

Rusija je također rekla da su razine radijacije u okolini elektrane normalne i da osoblje nastavlja pratiti razine radioaktivnosti.

10:31 Ukrajinske obrambene snage upravo su se ponovno oglasile, pozivajući sve civile da se pridruže bez obzira na njihovu dob - čak i ako su maloljetni.

Izjava koja se pripisuje zapovjedniku trupa Juriju Galuškinu glasi: - Danas Ukrajini treba sve. Sve procedure za pristupanje su pojednostavljene. Ponesite samo putovnicu i identifikacijski broj. Nema dobnih ograničenja.

---

---

10:22 - Snimka ruskog oklopnjaka na kijevskim ulicama širi se društvenim mrežama. Na snimci mobitelom vidi se kako je ruski oklopnjak pregazio civilni auto koji je vozio cestom u kijevskoj četvrti Obolon, udaljenoj oko 9 kilometara od centra glavnog grada. Više pročitajte OVDJE.

10:21 Ukrajina je vratila zračnu luku na periferiji Kijeva koju su bile zauzele ruske specijalne snage, tvrdi ukrajinski ministar obrane, a prenosi Daily Mail. Predsjednik Zelenski kaže da je 137 njegovih vojnika ubijeno u borbi protiv ruskih agresora. Vijest treba uzeti s rezervom, jer su Ukrajinci i jučer tvrdili da je ta zračna luka ponovno u njihovim rukama.

---

---

10:14 Britanski ministar obrane Ben Wallace izjavio je u intervjuu za BBC kako Vladimir Putin nije racionalan, ali da on ne misli započinjati europski rat.

- Neću pokrenuti europski rat. Ali ono što ću učiniti jest pomoći Ukrajini da se bori u svakoj ulici sa svakim dijelom opreme koju im možemo poslati, kaže on. Wallace je također upozorio da Rusija neće stati nakon Ukrajine.

- Putin nije racionalan. On ne vjeruje da su baltičke države doista zemlje. Svi mu se moramo suprotstaviti, zaključio je.

---

image
Pravci iz kojih dolaze ruski napadi na Ukrajinu
HANZA Media
---

10:05 Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak ujutro u Bruxellesu komentirao je sankcije Rusiji koje je Europska unija dogovorila.

- Zaključci na ovoj razini usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka. Kako bi se prije svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira zajednički konzenzus država članica nakon burtalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu, rekao je Plenković.

9:55 - Rusi kažu da ne udaraju na civilne objekte, ali su u posljednja 24 sata pogođena 33 takva objekta, rekao je Vadym Denysenko, dužnosnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova agenciji Reuters.

Ruske snage zatvorile su se u glavnom gradu Kijevu nakon što su brzo napredovale s više frontova na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine otkako je invazija počela u četvrtak.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruski operativci već u gradu, pozivajući mještane da uzvrate molotovljevim koktelima.

---

---

9:50 U kolonama automobila na granicama koji čekaju na izlazak iz Ukrajine u Mađarsku i Poljsku čeka se i do 15 sati, javlja dopisnik Guardiana. Kako je predsjednik Volodimir Zelenski jučer naredio opću mobilizaciju pa većina muškaraca ne smije napustiti zemlju, mnogi od njih svoje obitelji ostavljaju na granici. Problem za one koji žele napustiti zemlju komplicira i to što su unutarnji letovi obustavljeni, a nedostaje i goriva zbog nametnutih kriznih ograničenja.

9:45 Kako javljaju ukrajinske vlasti, Rusi su ušli u četvrt Obolon. Tamo se trenutno vode borbe.

Ukrajinska vlast pozvala je ljude da ostanu u domovima te da pripreme Molotovljeve koktele. Ova četvrt nalazi se 10 kilometara od centra Kijeva.

9:33 General Zaw Min Tun, glasnogovornik vojne hunte u Mjanmaru, rekao je za New York Times u telefonskom razgovoru kako je Rusija učinila što je trebala da zadrži svoj suverenitet te smatra da u vezi s Ukrajinom čini pravu stvar.

Ukrajinska vojska priopćila je da su njihove oružane snage angažirane u borbama u predgrađu glavnog grada Kijeva u Dimeru i Ivankivu, gdje su napredovale ruske snage s velikim brojem oklopnih vozila. Na Facebooku ukrajinskih oružanih snaga stoji da su njihove snage "nastavile pružati otpor" ruskim snagama sjeverozapadno od glavnog grada.

Navodno se borbe vode 10 kilometara od centra grada, javlja Guardian.

9:18 Ruske snage ušle su u Kijev, javlja AFP.

- Dva kratka rafala iz malokalibarskog oružja čula su se ovdje u Kijevu u proteklih 10 minuta. Nemoguće je znati što to znači, ali postoje glasine da ruski "saboteri" već djeluju unutar grada, javlja BBC-jev novinar Paul Adams.

---

---

9:09 Ukrajinski zastupnik Svjatoslav Juraš (26) u petak je za Radio 4 dao intervju u kojemu je otkrio što namjerava učiniti ako se ukrajinska vojska ne uspije suočiti s invazijom Rusije, prenosi BBC.

- Ovo je invazija punog razmjera kojoj je cilj uništiti ukrajinsku državu i preuzeti je... Evo, upravo gledam u svoju pušku AK-47 - kaže Juraš i dodaje kako će svi Ukrajinci koji žele pomoći u borbi za to imati i priliku.

8:50 Zamjenica ukrajinske ministrice obrane, Hanna Malyar, rekla je da je ruska vojska zaplijenila dva automobila ukrajinskih oružanih snaga prije nego što se presvukla u uniformu ukrajinske vojske, a zatim se odvezla do centra Kijeva s Obolona.

Ukrajinski general-pukovnik Valerii Zaluzhniy je potvrdio izvješća u izjavi na web stranici ukrajinskih oružanih snaga.

---

---

8:31 Hakerska skupina Anonymous objavila je ‘cyber rat‘ vladi Vladimira Putina nakon što je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Neuhvatljivi računalni stručnjaci objavili su oštru objavu na svom Twitter računu u četvrtak navečer.

‘Anonymous je službeno u cyber ratu protiv ruske vlade‘, napisali su nešto prije 22 sata.

Otprilike 30 minuta kasnije objavili su da su srušili internetsku stranicu TV kanala RT kojeg podržava Kremlj, a koji emitira program u Britaniji i žestoko je kritiziran zbog proruskog izvještavanja.

8:21 Ekonomska obrana Rusije vjerojatno će se s vremenom urušiti pod sankcijama Zapada.

- Ideja da Rusija neće biti pogođena sankcijama je pogrešna. Negativni učinci možda se neće osjetiti odmah, ali sankcije će dugoročno oslabiti ekonomske potencijale Rusije, rekao je za Reuters Christopher Granville, izvršni direktor konzultantske tvrtke TS Lombard i stručnjak za Rusiju.

Mjere koje je poduzeo Zapad uključuju sankcije i zamrzavanje imovine više ruskih banaka i poslovnih ljudi, zaustavljanje pristupa financiranju u inozemstvu, zamrzavanje projekta plinovoda vrijednog 11 milijardi dolara do Njemačke i ograničavanje pristupa visokotehnološkim proizvodima kao što su poluvodiči.

7:53 Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na svoj glavni grad Kijev kasnije u petak, što bi mogao postati najteži dan u jučer pokrenutom ratu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, donosi Guardian, a prenosi Jutarnji list.

Anton Heraščenko rekao je da su branitelji Kijeva spremni s protutenkovskim projektilima koje su im isporučili strani saveznici.

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane također se složio s ocjenom da bi ruske snage danas mogle ući u područja nedaleko od Kijeva.

Ministar je dodao da postrojbe ukrajinske vojske brane položaje na četiri bojišnice, unatoč tome što su brojčano nadjačani.

Ukrajinski vojni dužnosnik također je rekao da su ukrajinske snage uspjele odbiti ruske trupe u blizini Černihiva.

To se poklapa s izvješćem ukrajinskog ministarstva obrane u kojem je ranije rečeno da su zračno-desantne postrojbe digle u zrak most preko rijeke Teteriv u Ivankivu, koji se nalazi oko 50 km sjeverno od Kijeva, u pokušaju da spriječe napredovanje ruskih snaga prema glavnom gradu.

Ministarstvo je priopćilo da je rusko napredovanje zaustavljeno.

7:45 Ukrajinski borbeni zrakoplov oboren je iznad Kijeva, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Nejasno je radi li se o istom avionu za koji su Ukrajinci jučer tvrdili da je ruski i da su ga oborile njihove zračne snage.

7:24 Međunarodni kazneni sud kaže da sa sve većom zabrinutošću prati razvoj događaja u Ukrajini, navodi Reuters, a prenosi Guardian.

Tužitelj ICC-a Karim Khan u petak je izrazio zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu i rekao da bi njegov sud mogao istražiti moguće ratne zločine u zemlji.

6:55 - Volodimir Zelenski uputio je još jednu molbu zapadnim saveznicima da pomognu Ukrajini i zaustave brutalni napad Rusije.

- Jutros branimo svoju državu sami. Kao i jučer, najmoćnije svjetske snage gledaju izdaleka - rekao je Zelenski u svom jutrošnjem obraćanju naciji.

---

image
Volodimir zelenski
AFP
---

- Jesu li jučerašnje sankcije smirile Rusiju? Čujemo na našem nebu i vidimo na našoj zemlji da to nije bilo dovoljno - rekao je Zelenski, prenosi BBC.

6:45 - Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da je dosad tijekom invazije ubijeno 800 ruskih vojnika. Te brojke nije moguće neovisno provjeriti.

6:38 - Da su doista u tijeku napadi na Kijev potvrdio je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je poručio da su napadi počeli u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu te je dodao da su ukrajinske snage zaustavile kretanje ruske vojske u većini smjerova.

- Rusi gađaju i vojne i civilne mete, rekao je Zelenski.

Sirene za zračnu uzbunu odjekuju i Lavovom, piše Guardian.

---

image
AFP
---

BBC je pak prenio vijest ukrajinskih internetskih novina "Ukrayinska Pravda" koje su izvijestile da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Američko veleposlanstvo u Kijevu istovremeno je pozvalo sve američke građane u Ukrajini da hitno napuste tu državu i to bilo kojom vrstom prijevoza.

06:35 - Ukrajinski portal Ukrayinska Pravda prenosi da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad, javlja BBC

---

---

6:25 - Ukrajinski ministar vanjski poslova Dmitro Kuleba opisao je jutrošnji napad na Kijev kao "užasan".

- Zadnji put kad smo ovako nešto iskusili bilo je 1941. kada nas je napala Nacistička Njemačka. Ukrajina je tada pobijedila to zlo, a sada će pobijediti i ovo. Zaustavite Putina, izolirajte Rusiju, prekinite s njima sve veze, rekao je Kuleba

6:20 - Ukrajinska vojska objavila je snimku ulične borbe između ukrajinskih branitelja u gradu Sumi na sjeveroistoku zemlje i ruskih agresora, javlja BBC.

---

---

Sumi, grad s više od 260.000 stanovnika, regionalna je prijestolnica koja se nalazi manje od 30 km od ruske granice.

Šef lokalne uprave Dmitro Živitski rekao je da je veliki ruski vojni konvoj krenuo na zapad pored Sumija prema glavnom gradu Kijevu.

Također je rekao da je obližnji grad Konotop sada opkoljen.

06:10 - Sa samog zapada Ukrajine, iz grada Lavova stiže snimka od prije nekoliko minuta na kojoj se čuje kako je oglašena sirena za opasnost. Lavov, koji se nalazi uz granicu s Poljskom, smatran je dosad relativno sigurnim od mogućeg napada. 

Stanovništvo Ukrajine provelo je neprospavanu noć u skloništima.

---

image
AFP
---

5:50 - CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule još najmanje tri eksplozije u Kijevu. Ranije tijekom noći odjeknule su još dvije eksplozije.

Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom dijelu grada. Nešto više od sat vremena prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem Twittera da je započeo napad na Kijev.

Geraščenko je napisao da se se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. "Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije”, objavio je Geraščenko.

---

---

Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je.

Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta, među njima i najmanje u dvije stambene zgrade.

-----------------------------------------------------------------

O dosadašnjem tijeku invazije na Ukrajinu čitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RUSKA INVAZIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RUSKA INVAZIJA 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-25 15:59:39 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD, JL, Davor Krile [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-25 16:01:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-25 16:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 281 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 305 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--forum [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Forum [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21058940.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21058186.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057310.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057294.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057176.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21058046.png","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057300.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057302.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057304.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057306.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057308.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057174.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057172.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21056900.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21055952.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21055774.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057290.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21057292.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Twitter screenshot","AFP","Twitter","AFP","HANZA Media","Daniel Leal\/AFP","Daniel Leal\/AFP","AFP","Daniel Leal\/AFP","AFP","AFP","AFP","Daniel Leal\/AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Eksplozije odjekuju diljem Kijeva","","Po\u017ear na stambenoj zgradi u Kijevu","Pravci iz kojih dolaze ruski napadi na Ukrajinu","Ljudi masovno bje\u017ee iz grada","Ukrajinska vojska","","","","O\u0161te\u0107ena stambena zgrada u centru Kijeva","","","Volodimir zelenski","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1206","hd_21058940_1920.jpg":"1920x1080","k_21058940_1280.jpg":"1280x1280","k_21058940_1024.jpg":"1024x1024","k_21058940_640.jpg":"640x640","k_21058940_480.jpg":"480x480","k_21058940_340.jpg":"340x340","k_21058940_220.jpg":"220x220","o_21058940_1280.jpg":"1280x804","o_21058940_1024.jpg":"1024x643","o_21058940_640.jpg":"640x402","o_21058940_480.jpg":"480x301","o_21058940_340.jpg":"340x213","o_21058940_220.jpg":"220x138","h_21058940_1280.jpg":"1280x854","h_21058940_1024.jpg":"1024x683","h_21058940_640.jpg":"640x427","h_21058940_480.jpg":"480x320","h_21058940_340.jpg":"340x227","h_21058940_220.jpg":"220x147","pp_21058940_1280.jpg":"1006x1280","pp_21058940_1024.jpg":"805x1024","pp_21058940_640.jpg":"503x640","pp_21058940_480.jpg":"377x480","pp_21058940_340.jpg":"267x340","pp_21058940_220.jpg":"173x220"},{"size0":"902x533","hd_21058186_1920.jpg":"1920x1080","k_21058186_1280.jpg":"1280x1280","k_21058186_1024.jpg":"1024x1024","k_21058186_640.jpg":"640x640","k_21058186_480.jpg":"480x480","k_21058186_340.jpg":"340x340","k_21058186_220.jpg":"220x220","o_21058186_1280.jpg":"1280x756","o_21058186_1024.jpg":"1024x605","o_21058186_640.jpg":"640x378","o_21058186_480.jpg":"480x283","o_21058186_340.jpg":"340x200","o_21058186_220.jpg":"220x130","h_21058186_1280.jpg":"1280x854","h_21058186_1024.jpg":"1024x683","h_21058186_640.jpg":"640x427","h_21058186_480.jpg":"480x320","h_21058186_340.jpg":"340x227","h_21058186_220.jpg":"220x147","pp_21058186_1280.jpg":"1006x1280","pp_21058186_1024.jpg":"805x1024","pp_21058186_640.jpg":"503x640","pp_21058186_480.jpg":"377x480","pp_21058186_340.jpg":"267x340","pp_21058186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1206","hd_21057310_1920.jpg":"1920x1080","k_21057310_1280.jpg":"1280x1280","k_21057310_1024.jpg":"1024x1024","k_21057310_640.jpg":"640x640","k_21057310_480.jpg":"480x480","k_21057310_340.jpg":"340x340","k_21057310_220.jpg":"220x220","o_21057310_1280.jpg":"1280x804","o_21057310_1024.jpg":"1024x643","o_21057310_640.jpg":"640x402","o_21057310_480.jpg":"480x301","o_21057310_340.jpg":"340x213","o_21057310_220.jpg":"220x138","h_21057310_1280.jpg":"1280x854","h_21057310_1024.jpg":"1024x683","h_21057310_640.jpg":"640x427","h_21057310_480.jpg":"480x320","h_21057310_340.jpg":"340x227","h_21057310_220.jpg":"220x147","pp_21057310_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057310_1024.jpg":"805x1024","pp_21057310_640.jpg":"503x640","pp_21057310_480.jpg":"377x480","pp_21057310_340.jpg":"267x340","pp_21057310_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x536","hd_21057294_1920.jpg":"1920x1080","k_21057294_1280.jpg":"1280x1280","k_21057294_1024.jpg":"1024x1024","k_21057294_640.jpg":"640x640","k_21057294_480.jpg":"480x480","k_21057294_340.jpg":"340x340","k_21057294_220.jpg":"220x220","o_21057294_1280.jpg":"1280x670","o_21057294_1024.jpg":"1024x536","o_21057294_640.jpg":"640x335","o_21057294_480.jpg":"480x251","o_21057294_340.jpg":"340x177","o_21057294_220.jpg":"220x115","h_21057294_1280.jpg":"1280x854","h_21057294_1024.jpg":"1024x683","h_21057294_640.jpg":"640x427","h_21057294_480.jpg":"480x320","h_21057294_340.jpg":"340x227","h_21057294_220.jpg":"220x147","pp_21057294_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057294_1024.jpg":"805x1024","pp_21057294_640.jpg":"503x640","pp_21057294_480.jpg":"377x480","pp_21057294_340.jpg":"267x340","pp_21057294_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1156x867","hd_21057176_1920.jpg":"1920x1080","k_21057176_1280.jpg":"1280x1280","k_21057176_1024.jpg":"1024x1024","k_21057176_640.jpg":"640x640","k_21057176_480.jpg":"480x480","k_21057176_340.jpg":"340x340","k_21057176_220.jpg":"220x220","o_21057176_1280.jpg":"1280x960","o_21057176_1024.jpg":"1024x768","o_21057176_640.jpg":"640x480","o_21057176_480.jpg":"480x360","o_21057176_340.jpg":"340x255","o_21057176_220.jpg":"220x165","h_21057176_1280.jpg":"1280x854","h_21057176_1024.jpg":"1024x683","h_21057176_640.jpg":"640x427","h_21057176_480.jpg":"480x320","h_21057176_340.jpg":"340x227","h_21057176_220.jpg":"220x147","pp_21057176_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057176_1024.jpg":"805x1024","pp_21057176_640.jpg":"503x640","pp_21057176_480.jpg":"377x480","pp_21057176_340.jpg":"267x340","pp_21057176_220.jpg":"173x220"},{"size0":"2140x1573","hd_21058046_1920.png":"1920x1080","k_21058046_1280.png":"1280x1280","k_21058046_1024.png":"1024x1024","k_21058046_640.png":"640x640","k_21058046_480.png":"480x480","k_21058046_340.png":"340x340","k_21058046_220.png":"220x220","o_21058046_1280.png":"1280x940","o_21058046_1024.png":"1024x752","o_21058046_640.png":"640x470","o_21058046_480.png":"480x352","o_21058046_340.png":"340x249","o_21058046_220.png":"220x161","h_21058046_1280.png":"1280x854","h_21058046_1024.png":"1024x683","h_21058046_640.png":"640x427","h_21058046_480.png":"480x320","h_21058046_340.png":"340x227","h_21058046_220.png":"220x147","pp_21058046_1280.png":"1006x1280","pp_21058046_1024.png":"805x1024","pp_21058046_640.png":"503x640","pp_21058046_480.png":"377x480","pp_21058046_340.png":"267x340","pp_21058046_220.png":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21057300_1920.jpg":"1920x1080","k_21057300_1280.jpg":"1280x1280","k_21057300_1024.jpg":"1024x1024","k_21057300_640.jpg":"640x640","k_21057300_480.jpg":"480x480","k_21057300_340.jpg":"340x340","k_21057300_220.jpg":"220x220","o_21057300_1280.jpg":"1280x852","o_21057300_1024.jpg":"1024x682","o_21057300_640.jpg":"640x426","o_21057300_480.jpg":"480x319","o_21057300_340.jpg":"340x226","o_21057300_220.jpg":"220x146","h_21057300_1280.jpg":"1280x854","h_21057300_1024.jpg":"1024x683","h_21057300_640.jpg":"640x427","h_21057300_480.jpg":"480x320","h_21057300_340.jpg":"340x227","h_21057300_220.jpg":"220x147","pp_21057300_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057300_1024.jpg":"805x1024","pp_21057300_640.jpg":"503x640","pp_21057300_480.jpg":"377x480","pp_21057300_340.jpg":"267x340","pp_21057300_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21057302_1920.jpg":"1920x1080","k_21057302_1280.jpg":"1280x1280","k_21057302_1024.jpg":"1024x1024","k_21057302_640.jpg":"640x640","k_21057302_480.jpg":"480x480","k_21057302_340.jpg":"340x340","k_21057302_220.jpg":"220x220","o_21057302_1280.jpg":"1280x853","o_21057302_1024.jpg":"1024x682","o_21057302_640.jpg":"640x426","o_21057302_480.jpg":"480x320","o_21057302_340.jpg":"340x226","o_21057302_220.jpg":"220x146","h_21057302_1280.jpg":"1280x854","h_21057302_1024.jpg":"1024x683","h_21057302_640.jpg":"640x427","h_21057302_480.jpg":"480x320","h_21057302_340.jpg":"340x227","h_21057302_220.jpg":"220x147","pp_21057302_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057302_1024.jpg":"805x1024","pp_21057302_640.jpg":"503x640","pp_21057302_480.jpg":"377x480","pp_21057302_340.jpg":"267x340","pp_21057302_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_21057304_1920.jpg":"1920x1080","k_21057304_1280.jpg":"1280x1280","k_21057304_1024.jpg":"1024x1024","k_21057304_640.jpg":"640x640","k_21057304_480.jpg":"480x480","k_21057304_340.jpg":"340x340","k_21057304_220.jpg":"220x220","o_21057304_1280.jpg":"1280x960","o_21057304_1024.jpg":"1024x768","o_21057304_640.jpg":"640x480","o_21057304_480.jpg":"480x360","o_21057304_340.jpg":"340x255","o_21057304_220.jpg":"220x165","h_21057304_1280.jpg":"1280x854","h_21057304_1024.jpg":"1024x683","h_21057304_640.jpg":"640x427","h_21057304_480.jpg":"480x320","h_21057304_340.jpg":"340x227","h_21057304_220.jpg":"220x147","pp_21057304_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057304_1024.jpg":"805x1024","pp_21057304_640.jpg":"503x640","pp_21057304_480.jpg":"377x480","pp_21057304_340.jpg":"267x340","pp_21057304_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21057306_1920.jpg":"1920x1080","k_21057306_1280.jpg":"1280x1280","k_21057306_1024.jpg":"1024x1024","k_21057306_640.jpg":"640x640","k_21057306_480.jpg":"480x480","k_21057306_340.jpg":"340x340","k_21057306_220.jpg":"220x220","o_21057306_1280.jpg":"1280x853","o_21057306_1024.jpg":"1024x682","o_21057306_640.jpg":"640x426","o_21057306_480.jpg":"480x320","o_21057306_340.jpg":"340x226","o_21057306_220.jpg":"220x146","h_21057306_1280.jpg":"1280x854","h_21057306_1024.jpg":"1024x683","h_21057306_640.jpg":"640x427","h_21057306_480.jpg":"480x320","h_21057306_340.jpg":"340x227","h_21057306_220.jpg":"220x147","pp_21057306_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057306_1024.jpg":"805x1024","pp_21057306_640.jpg":"503x640","pp_21057306_480.jpg":"377x480","pp_21057306_340.jpg":"267x340","pp_21057306_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1156x867","hd_21057308_1920.jpg":"1920x1080","k_21057308_1280.jpg":"1280x1280","k_21057308_1024.jpg":"1024x1024","k_21057308_640.jpg":"640x640","k_21057308_480.jpg":"480x480","k_21057308_340.jpg":"340x340","k_21057308_220.jpg":"220x220","o_21057308_1280.jpg":"1280x960","o_21057308_1024.jpg":"1024x768","o_21057308_640.jpg":"640x480","o_21057308_480.jpg":"480x360","o_21057308_340.jpg":"340x255","o_21057308_220.jpg":"220x165","h_21057308_1280.jpg":"1280x854","h_21057308_1024.jpg":"1024x683","h_21057308_640.jpg":"640x427","h_21057308_480.jpg":"480x320","h_21057308_340.jpg":"340x227","h_21057308_220.jpg":"220x147","pp_21057308_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057308_1024.jpg":"805x1024","pp_21057308_640.jpg":"503x640","pp_21057308_480.jpg":"377x480","pp_21057308_340.jpg":"267x340","pp_21057308_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1156x867","hd_21057174_1920.jpg":"1920x1080","k_21057174_1280.jpg":"1280x1280","k_21057174_1024.jpg":"1024x1024","k_21057174_640.jpg":"640x640","k_21057174_480.jpg":"480x480","k_21057174_340.jpg":"340x340","k_21057174_220.jpg":"220x220","o_21057174_1280.jpg":"1280x960","o_21057174_1024.jpg":"1024x768","o_21057174_640.jpg":"640x480","o_21057174_480.jpg":"480x360","o_21057174_340.jpg":"340x255","o_21057174_220.jpg":"220x165","h_21057174_1280.jpg":"1280x854","h_21057174_1024.jpg":"1024x683","h_21057174_640.jpg":"640x427","h_21057174_480.jpg":"480x320","h_21057174_340.jpg":"340x227","h_21057174_220.jpg":"220x147","pp_21057174_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057174_1024.jpg":"805x1024","pp_21057174_640.jpg":"503x640","pp_21057174_480.jpg":"377x480","pp_21057174_340.jpg":"267x340","pp_21057174_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1156x867","hd_21057172_1920.jpg":"1920x1080","k_21057172_1280.jpg":"1280x1280","k_21057172_1024.jpg":"1024x1024","k_21057172_640.jpg":"640x640","k_21057172_480.jpg":"480x480","k_21057172_340.jpg":"340x340","k_21057172_220.jpg":"220x220","o_21057172_1280.jpg":"1280x960","o_21057172_1024.jpg":"1024x768","o_21057172_640.jpg":"640x480","o_21057172_480.jpg":"480x360","o_21057172_340.jpg":"340x255","o_21057172_220.jpg":"220x165","h_21057172_1280.jpg":"1280x854","h_21057172_1024.jpg":"1024x683","h_21057172_640.jpg":"640x427","h_21057172_480.jpg":"480x320","h_21057172_340.jpg":"340x227","h_21057172_220.jpg":"220x147","pp_21057172_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057172_1024.jpg":"805x1024","pp_21057172_640.jpg":"503x640","pp_21057172_480.jpg":"377x480","pp_21057172_340.jpg":"267x340","pp_21057172_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21056900_1920.jpg":"1920x1080","k_21056900_1280.jpg":"1280x1280","k_21056900_1024.jpg":"1024x1024","k_21056900_640.jpg":"640x640","k_21056900_480.jpg":"480x480","k_21056900_340.jpg":"340x340","k_21056900_220.jpg":"220x220","o_21056900_1280.jpg":"1280x853","o_21056900_1024.jpg":"1024x682","o_21056900_640.jpg":"640x426","o_21056900_480.jpg":"480x320","o_21056900_340.jpg":"340x226","o_21056900_220.jpg":"220x146","h_21056900_1280.jpg":"1280x854","h_21056900_1024.jpg":"1024x683","h_21056900_640.jpg":"640x427","h_21056900_480.jpg":"480x320","h_21056900_340.jpg":"340x227","h_21056900_220.jpg":"220x147","pp_21056900_1280.jpg":"1006x1280","pp_21056900_1024.jpg":"805x1024","pp_21056900_640.jpg":"503x640","pp_21056900_480.jpg":"377x480","pp_21056900_340.jpg":"267x340","pp_21056900_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1178","hd_21055952_1920.jpg":"1920x1080","k_21055952_1280.jpg":"1280x1280","k_21055952_1024.jpg":"1024x1024","k_21055952_640.jpg":"640x640","k_21055952_480.jpg":"480x480","k_21055952_340.jpg":"340x340","k_21055952_220.jpg":"220x220","o_21055952_1280.jpg":"1280x785","o_21055952_1024.jpg":"1024x628","o_21055952_640.jpg":"640x392","o_21055952_480.jpg":"480x294","o_21055952_340.jpg":"340x208","o_21055952_220.jpg":"220x134","h_21055952_1280.jpg":"1280x854","h_21055952_1024.jpg":"1024x683","h_21055952_640.jpg":"640x427","h_21055952_480.jpg":"480x320","h_21055952_340.jpg":"340x227","h_21055952_220.jpg":"220x147","pp_21055952_1280.jpg":"1006x1280","pp_21055952_1024.jpg":"805x1024","pp_21055952_640.jpg":"503x640","pp_21055952_480.jpg":"377x480","pp_21055952_340.jpg":"267x340","pp_21055952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21055774_1920.jpg":"1920x1080","k_21055774_1280.jpg":"1280x1280","k_21055774_1024.jpg":"1024x1024","k_21055774_640.jpg":"640x640","k_21055774_480.jpg":"480x480","k_21055774_340.jpg":"340x340","k_21055774_220.jpg":"220x220","o_21055774_1280.jpg":"1280x852","o_21055774_1024.jpg":"1024x682","o_21055774_640.jpg":"640x426","o_21055774_480.jpg":"480x319","o_21055774_340.jpg":"340x226","o_21055774_220.jpg":"220x146","h_21055774_1280.jpg":"1280x854","h_21055774_1024.jpg":"1024x683","h_21055774_640.jpg":"640x427","h_21055774_480.jpg":"480x320","h_21055774_340.jpg":"340x227","h_21055774_220.jpg":"220x147","pp_21055774_1280.jpg":"1006x1280","pp_21055774_1024.jpg":"805x1024","pp_21055774_640.jpg":"503x640","pp_21055774_480.jpg":"377x480","pp_21055774_340.jpg":"267x340","pp_21055774_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x854","hd_21057290_1920.jpg":"1920x1080","k_21057290_1280.jpg":"1280x1280","k_21057290_1024.jpg":"1024x1024","k_21057290_640.jpg":"640x640","k_21057290_480.jpg":"480x480","k_21057290_340.jpg":"340x340","k_21057290_220.jpg":"220x220","o_21057290_1280.jpg":"1280x854","o_21057290_1024.jpg":"1024x683","o_21057290_640.jpg":"640x427","o_21057290_480.jpg":"480x320","o_21057290_340.jpg":"340x226","o_21057290_220.jpg":"220x146","h_21057290_1280.jpg":"1280x854","h_21057290_1024.jpg":"1024x683","h_21057290_640.jpg":"640x427","h_21057290_480.jpg":"480x320","h_21057290_340.jpg":"340x227","h_21057290_220.jpg":"220x147","pp_21057290_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057290_1024.jpg":"805x1024","pp_21057290_640.jpg":"503x640","pp_21057290_480.jpg":"377x480","pp_21057290_340.jpg":"267x340","pp_21057290_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x970","hd_21057292_1920.jpg":"1920x1080","k_21057292_1280.jpg":"1280x1280","k_21057292_1024.jpg":"1024x1024","k_21057292_640.jpg":"640x640","k_21057292_480.jpg":"480x480","k_21057292_340.jpg":"340x340","k_21057292_220.jpg":"220x220","o_21057292_1280.jpg":"1280x970","o_21057292_1024.jpg":"1024x776","o_21057292_640.jpg":"640x485","o_21057292_480.jpg":"480x363","o_21057292_340.jpg":"340x257","o_21057292_220.jpg":"220x166","h_21057292_1280.jpg":"1280x854","h_21057292_1024.jpg":"1024x683","h_21057292_640.jpg":"640x427","h_21057292_480.jpg":"480x320","h_21057292_340.jpg":"340x227","h_21057292_220.jpg":"220x147","pp_21057292_1280.jpg":"1006x1280","pp_21057292_1024.jpg":"805x1024","pp_21057292_640.jpg":"503x640","pp_21057292_480.jpg":"377x480","pp_21057292_340.jpg":"267x340","pp_21057292_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5836317 Threads: 92 Questions: 1047732914 Slow queries: 0 Opens: 185884 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.519 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9393927 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/forum ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/forum ) ) [link] => /zadar/forum/rusi-se-hvale-da-su-zauzeli-vazan-aerodrom-putin-se-obratio-ukrajinskoj-vojsci-preuzmite-vlast-s-vama-ce-biti-lakse-pregovarati-1170756 [printLink] => /zadar/forum/rusi-se-hvale-da-su-zauzeli-vazan-aerodrom-putin-se-obratio-ukrajinskoj-vojsci-preuzmite-vlast-s-vama-ce-biti-lakse-pregovarati-1170756?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668429 [name] => invazija na ukrajinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 07:58:08 [main_article_id] => 0 [alias] => invazija-na-ukrajinu [link] => /tag/invazija-na-ukrajinu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663104 [name] => napad na ukrajinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-13 23:56:41 [main_article_id] => 0 [alias] => napad-na-ukrajinu [link] => /tag/napad-na-ukrajinu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 667896 [name] => volodimir zelenski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-19 17:09:22 [main_article_id] => 0 [alias] => volodimir-zelenski [link] => /tag/volodimir-zelenski ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RUSKA INVAZIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rusi se hvale da su zauzeli važan aerodrom, Putin se obratio ukrajinskoj vojsci: ‘Preuzmite vlast, s vama će biti lakše pregovarati! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-13-16-33-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21058940.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21058940.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21058186.jpg [title] => Twitter screenshot ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057310.jpg [title] => Eksplozije odjekuju diljem Kijeva AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057294.jpg [title] => Twitter ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057176.jpg [title] => Požar na stambenoj zgradi u Kijevu AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21058046.png [title] => Pravci iz kojih dolaze ruski napadi na Ukrajinu HANZA Media ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057300.jpg [title] => Ljudi masovno bježe iz grada Daniel Leal/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057302.jpg [title] => Ukrajinska vojska Daniel Leal/AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057304.jpg [title] => AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057306.jpg [title] => Daniel Leal/AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057308.jpg [title] => AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057174.jpg [title] => Oštećena stambena zgrada u centru Kijeva AFP ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057172.jpg [title] => AFP ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21056900.jpg [title] => Daniel Leal/AFP ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21055952.jpg [title] => Volodimir zelenski AFP ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21055774.jpg [title] => AFP ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057290.jpg [title] => AFP ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21057292.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

16:24 - Vijeće Europe pokrenulo je postupak suspenzije Rusije iz tog tijela, poručio je poljski premijer Mateusz Morawiecki, prenosi Reuters. Rusija je od 1996. članica tijela koje promiče zaštitu ljudskih prava u EU.

16:20 - Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell potvrdio je da će Vladimir Putin i njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov biti stavljeni na listu pojedinaca kojima će EU zamrznuti imovinu u sklopu druge runde sankcija protiv Rusije, koje pripremaju europski šefovi diplomacije.

Kako piše The Guardian, najnovija sankcija više je simbolična no značajna jer se vjeruje da ruski čelnik ne posjeduje nekretnine u inozemstvu.

16:15 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je napisao kako je još jednom telefonski razgovarao s američkim kolegom Anthonyjem Blinkenom. Zamolio ga je da SAD iskoristi svoj utjecaj kod nekih 'neodlučnih europskih zemalja' koje su protiv izbacivanja Rusije iz Swifta. Kuleba nije naveo koje su to zemlje, ali je poznato da je riječ o Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.

16:11 - Vladimir Putin izravno se obratio ukrajinskim vojnicima:

- Uzmite vlast u svoje ruke, čini se da će s vama biti lakše pregovarati nego s bandom narkomana i neonacista koji vladaju Kijevom i čiji je taoc ukrajinski narod - rekao je Putin.

15:52 - Moskva će odgovoriti na sankcije koje su uvele SAD i njihovi saveznici zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, izjavila je šefica ruskog Senata Valentina Matvijenko novinarima tijekom svog posjeta Tadžikistanu u petak, prenosi RT.

"Što se tiče recipročnih sankcija... one su spremne", rekla je Matvijenko, dodajući da ruski odgovor neće samo odražavati ograničenja koja su nametnuli Washington i njegovi saveznici, već će pogoditi zapadne zemlje, kako je rekla, tamo gdje boli.

"Svjesni smo slabih točaka Zapada i izradili smo cijeli paket... niz potencijalnih sankcija koje će biti korištene protiv onih zemalja koje su najavile sankcije Rusiji", rekla je, dodajući da "Zapad ima mnogo slabih točaka".

Dužnosnica nije iznijela detalje predloženih sankcija, već je rekla da će mjere biti osmišljene tako da ne naškode samoj Rusiji.

15:45 - Moldavska nacionalna pomorska agencija priopćila je da je brod u "neutralnim vodama" Crnog mora pogođen projektilom, pri čemu su dva člana posade teško ozlijeđena, prenosi The Guardian agenciju AP.

Mornarička agencija u priopćenju navodi da je nepoznato otkuda je i kako lansiran projektil koji je pogodio tanker Millennial Spirit pod zastavom Moldavije. Na brodu je izbio požar te je uništena oprema i čamci za spašavanje. Posada je napustila plovilo opremljena samo prslucima za spašavanje.

Agencija navodi da je tvrtka koja raspolaže tankerom pravna osoba iz Ukrajine, a članovi posade su ruski državljani. Operaciju spašavanja izvele su ukrajinske vlasti, priopćila je moldavska agencija.

15:00 - Europska unija složila se zamrznuti europsku imovinu koja se povezuje s Vladimirom Putinom, Sergejom Lavrovom zbog invazije na Ukrajinu, prenosi AFP riječi neimenovanog diplomatskog dužnosnika.

14:50 - Na sjeveru Kijeva u tijeku su velike borbe, a u samom središtu grada i civili s kalašnjikovima patroliraju ulicama. Ukrajinci su i srušili jedan most na sjeveru grada kako bi zaustavili prodor ruskih tenkova.

---

---

14:47 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage opkolile grad Černihiv, udaljen oko 150 kilometara sjeverno od glavnog ukrajinskog grada Kijeva. "Blokada grada Černihiva je završena", rekao je glasnogovornik Igor Konašenkov, prenosi BBC rusku agenciju Interfax.

14:34 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako je Rusija spremna za razgovore s Ukrajinom u Minsku, bjeloruskom glavnom gradu, javlja službena ruska novinska agencija RIA Novosti, a prenosi BBC.

No, istaknuo je da bi za tako nešto Ukrajina trebala proglasiti svoj "neutralni status", što bi uključivalo "demilitarizaciju". Rusija cijelo vrijeme inzistira da Ukrajina isključi mogućnost ulaska u NATO.

Volodimir Zelenski pozvao je Vladimira Putina na dijalog, no još nema naznaka da će Putin pristati na to.

Minsk je značajan u povijesti ove nujklearne krize jer su tamo potpisani sporazumi o pokušaju okončanja sukoba na istoku Ukrajine koji je izbio 2014. godine. Smatra se da je ruski čelnik poništio te sporazume invazijom na Ukrajinu.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da se razgovori ne mogu održati dok ukrajinska vojska ne položi oružje.

14:23 - Oko 200 ruskih helikoptera sudjelovalo je u operaciji u zračnoj luci Antonov kod Kijeva, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. Ministarstvo tvrdi da je ubijeno 200 vojnika ukrajinskih specijalnih jedinica, dodajući da ruskih gubitaka nije bilo, prenosi BBC rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

"Uspjeh desantnih snaga osiguran je suzbijanjem svih sustava protuzračne obrane u blizini mjesta iskrcavanja, potpunom izolacijom područja vojnog djelovanja od zraka i aktivnim radioelektroničkim ratovanjem", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

BBC ističe da te informacije ukrajinska strana nije potvrdila te ruske tvrdnje još nisu provjerene.

U međuvremenu, ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je kako je od početka invazije ubijeno više od 1000 ruskih vojnika.

James Heappey, niži ministar obrane Velike Britanije, pak, rekao je zastupnicima Donjeg doma parlamenta da je od početka jučerašnje invazije ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinaca, uključujući 57 civila. To je veći broj smrtnih slučajeva civila od izvještaja o 25 smrtnih slučajeva, koje je ranije danas navelo Vijeće UN-a za prava.

Heappey je također rekao da novi pripadnici britanskih oružanih snaga idu u Estoniju ranije nego što je planirano te da je ukupno 1.000 vojnika u pripravnosti, kako bi pomogli Ukrajini susjednim zemljama u zbrinjavaju izbjeglica koje bježe iz napadnute zemlje.

14:09 - Europska unija sprema se zamrznuti imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u sklopu treće runde sankcija Rusiji, piše Financial Times, a prenosi Guardian.

Ministri vanjskih poslova planiraju danas poslijepodne odobriti paket sankcija, zajedno s nizom mjera protiv ruskih banaka i industrije, citira list tri osobe za koje navodi da su upoznate sa situacijom.

Putin i Lavrov neće biti podvrgnuti zabrani putovanja, piše FT, naglašavajući da EU želi barem simbolično zadržati otvorene diplomatske mogućnosti.

14:03 - Papa Franjo susreo se u petak s ruskim veleposlanikom u Vatikanu u ruskom veleposlanstvu kako bi izrazio zabrinutost zbog invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je za CNN da je Papa otišao izraziti svoju "zabrinutost zbog rata" u Ukrajini i sastao se s veleposlanikom više od sat i pol. Posjet se smatra neobičnim jer nije u skladu s uobičajenim protokolima.

13:46 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski po drugi se puta danas obratio Moskvi i uputio izravan apel Vladimiru Putinu, pozivajući ga da pregovora s njegovom vladom.

- Želio bih se još jednom obratiti predsjedniku Ruske Federacije. Borbe su u tijeku na cijelom teritoriju Ukrajine. Sjednimo za pregovarački stol da zaustavimo ubijanje ljudi, rekao je Zelenski, kako prenosi BBC.

13:43 - Rusko ministarstvo obrane kaže da su njihove snage preuzele kontrolu nad ključnim aerodromom Hostomel u blizini Kijeva, javlja ruska novinska agencija Interfax.

Kaže se da je za zauzimanje korišteno 200 ruskih helikoptera i desantna snaga. Također se kaže da je Kijev "blokiran sa Zapada", prenosi BBC.

13:16 Bivši boksački prvak u teškoj kategoriji i sadašnji gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, rekao je da će se zajedno sa svojim bratom Vladimirom Kličkom boriti u "krvavom ratu" koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

13:13 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski pozvao je građane Europe koji imaju 'borbena iskustva' da se pridruže borbi za obranu Ukrajine, prenosi agencija AFP.

13:08 U telefonskom razgovoru u petak, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je Vladimiru Putinu da Kina podržava Rusiju u naporima za rješavanje ukrajinske krize putem dijaloga, javlja kineska državna televizija CCTV.

Ranije je kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo nazvati rusku ofenzivu "invazijom".

12:30 - Russia Today tvrdi kako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zove Putina na pregovore.

Kremlj je primio na znanje spremnost ukrajinskog predsjednika Zelenskija da pregovara o mogućem obećanju neutralnosti Ukrajine, ali je rekao da ne može ništa reći o mogućim pregovorima između čelnika dviju zemalja.

- Ovo je nova izjava. Primili smo je na znanje. Izgleda kao pozitivan razvoj događaja, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

12:25 - Prosvjedi protiv invazije na Ukrajinu izbili su jučer diljem Rusije, a više od 1500 sudionika mirnih demonstracija uhićeno je sinoć u Moskvi, Sankt Peterburgu i 42 druga ruska grada.

U susjednoj Gruziji, bivšoj sovjetskoj republici, tisuće Rusa marširalo je i skandiralo 'net voyne' ('ne ratu') i 'Putin khuylo' ('Putin je kreten').

12:15 - Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je napad Rusije na Ukrajinu nazivajući rusku agresiju "dubokom razdjelnicom u povijesti Europe nakon završetka 'Hladnog rata'", rekla je Merkel njemačkoj novinskoj agenciji dpa, kako prenosi Politico. Merkel, koja se povukla iz javnog života nakon umirovljenja, kaže da su njezine misli s ukrajinskim narodom i vladom u Kijevu. Svi napori savezne vlade, EU-a i partnera "da se što prije zaustavi ovaj agresivni rat Rusije i predsjednika Putina imaju moju punu potporu", rekla je Merkel.

12:13 - Ukrajinski projektili pogodili su rusku vojnu bazu u Millerovu, ruskom gradu 16 kilometara od granice dviju zemalja, piše Newsweek, pozivajući se na nepotvrđene objave na društvenim mrežama.

12:02 - Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava priopćio je kako ima izvješća o najmanje 127 civilnih žrtava u Ukrajini, od kojih je 25 ljudi ubijeno, a 102 ozlijeđeno, u "granatiranjima i zračnim napadima". Glasnogovornica Ureda istaknula je kako su te brojke vjerojatno podcijenjene, prenosi BBC.

11:55 - Turska ne može spriječiti ruske ratne brodove da pristupe Crnom moru preko tjesnaca Bospora i Dardanela, kao što je zatražila Ukrajina, zbog klauzule u međunarodnom sporazumu koji omogućuje plovilima da se vrate u svoju matičnu bazu, rekao je turski ministar vanjskih poslova, prenosi The Guardian.

Govoreći u Kazahstanu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako je Turska proučila zahtjev Kijeva, ali da Rusija prema Konvenciji ima pravo vratiti brodove u njihovu matičnu bazu, a u ovom slučaju to je Crno more.

Dakle, čak i ako bi Turska nakon pravnog postupka odlučila prihvatiti zahtjev Ukrajine i zatvoriti tjesnace za ruske ratne brodove, kaže, oni bi bili spriječeni samo da putuju u drugom smjeru, odnosno od svoje matične baze u Sredozemno more.

11:40 - Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije.

- Donbas i ostale regije imaju puno pravo na autonomiju. Ti temelji su uništeni tijekom posljedenjih 8 godina i potpisivanja sporazuma iz Minska. No kijevski režim je više slušao zapadne centre. Nismo naišli na pozitivan odgovor i ne vjerujem da su zapadni dilpomati natjerali Kijev da se ispuni sporazum iz Minska. Mi nismo više mogli čekati. Bili smo spremni za diplomatski dogovor, no nije nas se slušalo. Vratit ćemo se diplomatskim razgovorima kad oslobodimo Ukrajinu od njihovog nacizma, kazao je Lavrov.

- Zahtijevali smo poštena jamstva i iskren razgovor, no nismo pristajali na njihove trikove. Kad se pregovori zamijene sabotažom to je prava sramota. Sada su prešli crtu. Napravite to kod sebe doma i shvatit ćete neke stvari. Dopustimo da Ukrajinci sami odluče o svojoj sudbini, nastavio je.

- Ne želite slušati, poručio je Lavrov novinaru koji mu se javio iz Kijeva. - Nitko neće napadati narod Ukrajine, mi ovdje govorimo o sprečavanju neonacista i njih želimo svrgnuti s vlasti jer je aktualni režim u Kijevu pod dva utjecaja, zapadnim i neonacističkim. Zašto zadnjih 8 godina nitko od stranih novinara nije posjetio Donbas pa da vidite ubojstva, bombardiranja... , zaključio je presicu Lavrov.

11:33 - Savjetnik predsjednika Ukrajine kaže da su spremni na razgovor s Rusijom: "Ne bojimo se pregovarati niti o statusu neutralnosti" . Više pročitajte OVDJE.

11:03 Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je u petak da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sustava plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom.

Sjedinjene Države i Europska unija odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Više pročitajte OVDJE.

11:00 Grad Sumi na sjeveroistoku Ukrajine zauzele su ruske snage, potvrdio je Guardianu jedan od stanovnika.

10:40 Rusko ministarstvo obrane upravo je izdalo priopćenje u kojem tvrdi da njezini vojnici drže nuklearnu elektranu u Černobilu kako bi je "zaštitili".

Kažu da je nuklearna elektrana zauzeta kako bi se osiguralo da "nacionalističke skupine i druge terorističke organizacije ne mogu iskoristiti situaciju u zemlji kako bi organizirale nuklearnu provokaciju".

Rusija je također rekla da su razine radijacije u okolini elektrane normalne i da osoblje nastavlja pratiti razine radioaktivnosti.

10:31 Ukrajinske obrambene snage upravo su se ponovno oglasile, pozivajući sve civile da se pridruže bez obzira na njihovu dob - čak i ako su maloljetni.

Izjava koja se pripisuje zapovjedniku trupa Juriju Galuškinu glasi: - Danas Ukrajini treba sve. Sve procedure za pristupanje su pojednostavljene. Ponesite samo putovnicu i identifikacijski broj. Nema dobnih ograničenja.

---

---

10:22 - Snimka ruskog oklopnjaka na kijevskim ulicama širi se društvenim mrežama. Na snimci mobitelom vidi se kako je ruski oklopnjak pregazio civilni auto koji je vozio cestom u kijevskoj četvrti Obolon, udaljenoj oko 9 kilometara od centra glavnog grada. Više pročitajte OVDJE.

10:21 Ukrajina je vratila zračnu luku na periferiji Kijeva koju su bile zauzele ruske specijalne snage, tvrdi ukrajinski ministar obrane, a prenosi Daily Mail. Predsjednik Zelenski kaže da je 137 njegovih vojnika ubijeno u borbi protiv ruskih agresora. Vijest treba uzeti s rezervom, jer su Ukrajinci i jučer tvrdili da je ta zračna luka ponovno u njihovim rukama.

---

---

10:14 Britanski ministar obrane Ben Wallace izjavio je u intervjuu za BBC kako Vladimir Putin nije racionalan, ali da on ne misli započinjati europski rat.

- Neću pokrenuti europski rat. Ali ono što ću učiniti jest pomoći Ukrajini da se bori u svakoj ulici sa svakim dijelom opreme koju im možemo poslati, kaže on. Wallace je također upozorio da Rusija neće stati nakon Ukrajine.

- Putin nije racionalan. On ne vjeruje da su baltičke države doista zemlje. Svi mu se moramo suprotstaviti, zaključio je.

---

image
Pravci iz kojih dolaze ruski napadi na Ukrajinu
HANZA Media
---

10:05 Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak ujutro u Bruxellesu komentirao je sankcije Rusiji koje je Europska unija dogovorila.

- Zaključci na ovoj razini usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka. Kako bi se prije svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira zajednički konzenzus država članica nakon burtalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu, rekao je Plenković.

9:55 - Rusi kažu da ne udaraju na civilne objekte, ali su u posljednja 24 sata pogođena 33 takva objekta, rekao je Vadym Denysenko, dužnosnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova agenciji Reuters.

Ruske snage zatvorile su se u glavnom gradu Kijevu nakon što su brzo napredovale s više frontova na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine otkako je invazija počela u četvrtak.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruski operativci već u gradu, pozivajući mještane da uzvrate molotovljevim koktelima.

---

---

9:50 U kolonama automobila na granicama koji čekaju na izlazak iz Ukrajine u Mađarsku i Poljsku čeka se i do 15 sati, javlja dopisnik Guardiana. Kako je predsjednik Volodimir Zelenski jučer naredio opću mobilizaciju pa većina muškaraca ne smije napustiti zemlju, mnogi od njih svoje obitelji ostavljaju na granici. Problem za one koji žele napustiti zemlju komplicira i to što su unutarnji letovi obustavljeni, a nedostaje i goriva zbog nametnutih kriznih ograničenja.

9:45 Kako javljaju ukrajinske vlasti, Rusi su ušli u četvrt Obolon. Tamo se trenutno vode borbe.

Ukrajinska vlast pozvala je ljude da ostanu u domovima te da pripreme Molotovljeve koktele. Ova četvrt nalazi se 10 kilometara od centra Kijeva.

9:33 General Zaw Min Tun, glasnogovornik vojne hunte u Mjanmaru, rekao je za New York Times u telefonskom razgovoru kako je Rusija učinila što je trebala da zadrži svoj suverenitet te smatra da u vezi s Ukrajinom čini pravu stvar.

Ukrajinska vojska priopćila je da su njihove oružane snage angažirane u borbama u predgrađu glavnog grada Kijeva u Dimeru i Ivankivu, gdje su napredovale ruske snage s velikim brojem oklopnih vozila. Na Facebooku ukrajinskih oružanih snaga stoji da su njihove snage "nastavile pružati otpor" ruskim snagama sjeverozapadno od glavnog grada.

Navodno se borbe vode 10 kilometara od centra grada, javlja Guardian.

9:18 Ruske snage ušle su u Kijev, javlja AFP.

- Dva kratka rafala iz malokalibarskog oružja čula su se ovdje u Kijevu u proteklih 10 minuta. Nemoguće je znati što to znači, ali postoje glasine da ruski "saboteri" već djeluju unutar grada, javlja BBC-jev novinar Paul Adams.

---

---

9:09 Ukrajinski zastupnik Svjatoslav Juraš (26) u petak je za Radio 4 dao intervju u kojemu je otkrio što namjerava učiniti ako se ukrajinska vojska ne uspije suočiti s invazijom Rusije, prenosi BBC.

- Ovo je invazija punog razmjera kojoj je cilj uništiti ukrajinsku državu i preuzeti je... Evo, upravo gledam u svoju pušku AK-47 - kaže Juraš i dodaje kako će svi Ukrajinci koji žele pomoći u borbi za to imati i priliku.

8:50 Zamjenica ukrajinske ministrice obrane, Hanna Malyar, rekla je da je ruska vojska zaplijenila dva automobila ukrajinskih oružanih snaga prije nego što se presvukla u uniformu ukrajinske vojske, a zatim se odvezla do centra Kijeva s Obolona.

Ukrajinski general-pukovnik Valerii Zaluzhniy je potvrdio izvješća u izjavi na web stranici ukrajinskih oružanih snaga.

---

---

8:31 Hakerska skupina Anonymous objavila je ‘cyber rat‘ vladi Vladimira Putina nakon što je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Neuhvatljivi računalni stručnjaci objavili su oštru objavu na svom Twitter računu u četvrtak navečer.

‘Anonymous je službeno u cyber ratu protiv ruske vlade‘, napisali su nešto prije 22 sata.

Otprilike 30 minuta kasnije objavili su da su srušili internetsku stranicu TV kanala RT kojeg podržava Kremlj, a koji emitira program u Britaniji i žestoko je kritiziran zbog proruskog izvještavanja.

8:21 Ekonomska obrana Rusije vjerojatno će se s vremenom urušiti pod sankcijama Zapada.

- Ideja da Rusija neće biti pogođena sankcijama je pogrešna. Negativni učinci možda se neće osjetiti odmah, ali sankcije će dugoročno oslabiti ekonomske potencijale Rusije, rekao je za Reuters Christopher Granville, izvršni direktor konzultantske tvrtke TS Lombard i stručnjak za Rusiju.

Mjere koje je poduzeo Zapad uključuju sankcije i zamrzavanje imovine više ruskih banaka i poslovnih ljudi, zaustavljanje pristupa financiranju u inozemstvu, zamrzavanje projekta plinovoda vrijednog 11 milijardi dolara do Njemačke i ograničavanje pristupa visokotehnološkim proizvodima kao što su poluvodiči.

7:53 Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na svoj glavni grad Kijev kasnije u petak, što bi mogao postati najteži dan u jučer pokrenutom ratu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, donosi Guardian, a prenosi Jutarnji list.

Anton Heraščenko rekao je da su branitelji Kijeva spremni s protutenkovskim projektilima koje su im isporučili strani saveznici.

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane također se složio s ocjenom da bi ruske snage danas mogle ući u područja nedaleko od Kijeva.

Ministar je dodao da postrojbe ukrajinske vojske brane položaje na četiri bojišnice, unatoč tome što su brojčano nadjačani.

Ukrajinski vojni dužnosnik također je rekao da su ukrajinske snage uspjele odbiti ruske trupe u blizini Černihiva.

To se poklapa s izvješćem ukrajinskog ministarstva obrane u kojem je ranije rečeno da su zračno-desantne postrojbe digle u zrak most preko rijeke Teteriv u Ivankivu, koji se nalazi oko 50 km sjeverno od Kijeva, u pokušaju da spriječe napredovanje ruskih snaga prema glavnom gradu.

Ministarstvo je priopćilo da je rusko napredovanje zaustavljeno.

7:45 Ukrajinski borbeni zrakoplov oboren je iznad Kijeva, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Nejasno je radi li se o istom avionu za koji su Ukrajinci jučer tvrdili da je ruski i da su ga oborile njihove zračne snage.

7:24 Međunarodni kazneni sud kaže da sa sve većom zabrinutošću prati razvoj događaja u Ukrajini, navodi Reuters, a prenosi Guardian.

Tužitelj ICC-a Karim Khan u petak je izrazio zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu i rekao da bi njegov sud mogao istražiti moguće ratne zločine u zemlji.

6:55 - Volodimir Zelenski uputio je još jednu molbu zapadnim saveznicima da pomognu Ukrajini i zaustave brutalni napad Rusije.

- Jutros branimo svoju državu sami. Kao i jučer, najmoćnije svjetske snage gledaju izdaleka - rekao je Zelenski u svom jutrošnjem obraćanju naciji.

---

image
Volodimir zelenski
AFP
---

- Jesu li jučerašnje sankcije smirile Rusiju? Čujemo na našem nebu i vidimo na našoj zemlji da to nije bilo dovoljno - rekao je Zelenski, prenosi BBC.

6:45 - Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da je dosad tijekom invazije ubijeno 800 ruskih vojnika. Te brojke nije moguće neovisno provjeriti.

6:38 - Da su doista u tijeku napadi na Kijev potvrdio je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je poručio da su napadi počeli u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu te je dodao da su ukrajinske snage zaustavile kretanje ruske vojske u većini smjerova.

- Rusi gađaju i vojne i civilne mete, rekao je Zelenski.

Sirene za zračnu uzbunu odjekuju i Lavovom, piše Guardian.

---

image
AFP
---

BBC je pak prenio vijest ukrajinskih internetskih novina "Ukrayinska Pravda" koje su izvijestile da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Američko veleposlanstvo u Kijevu istovremeno je pozvalo sve američke građane u Ukrajini da hitno napuste tu državu i to bilo kojom vrstom prijevoza.

06:35 - Ukrajinski portal Ukrayinska Pravda prenosi da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad, javlja BBC

---

---

6:25 - Ukrajinski ministar vanjski poslova Dmitro Kuleba opisao je jutrošnji napad na Kijev kao "užasan".

- Zadnji put kad smo ovako nešto iskusili bilo je 1941. kada nas je napala Nacistička Njemačka. Ukrajina je tada pobijedila to zlo, a sada će pobijediti i ovo. Zaustavite Putina, izolirajte Rusiju, prekinite s njima sve veze, rekao je Kuleba

6:20 - Ukrajinska vojska objavila je snimku ulične borbe između ukrajinskih branitelja u gradu Sumi na sjeveroistoku zemlje i ruskih agresora, javlja BBC.

---

---

Sumi, grad s više od 260.000 stanovnika, regionalna je prijestolnica koja se nalazi manje od 30 km od ruske granice.

Šef lokalne uprave Dmitro Živitski rekao je da je veliki ruski vojni konvoj krenuo na zapad pored Sumija prema glavnom gradu Kijevu.

Također je rekao da je obližnji grad Konotop sada opkoljen.

06:10 - Sa samog zapada Ukrajine, iz grada Lavova stiže snimka od prije nekoliko minuta na kojoj se čuje kako je oglašena sirena za opasnost. Lavov, koji se nalazi uz granicu s Poljskom, smatran je dosad relativno sigurnim od mogućeg napada. 

Stanovništvo Ukrajine provelo je neprospavanu noć u skloništima.

---

image
AFP
---

5:50 - CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule još najmanje tri eksplozije u Kijevu. Ranije tijekom noći odjeknule su još dvije eksplozije.

Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom dijelu grada. Nešto više od sat vremena prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem Twittera da je započeo napad na Kijev.

Geraščenko je napisao da se se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. "Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije”, objavio je Geraščenko.

---

---

Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je.

Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta, među njima i najmanje u dvije stambene zgrade.

-----------------------------------------------------------------

O dosadašnjem tijeku invazije na Ukrajinu čitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Twitter screenshot AFP Twitter AFP HANZA Media Daniel Leal/AFP Daniel Leal/AFP AFP Daniel Leal/AFP AFP AFP AFP Daniel Leal/AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
Eksplozije odjekuju diljem Kijeva
AFP
Požar na stambenoj zgradi u Kijevu
HANZA Media
Pravci iz kojih dolaze ruski napadi na Ukrajinu
Daniel Leal/AFP
Ljudi masovno bježe iz grada
Daniel Leal/AFP
Ukrajinska vojska
AFP
AFP
AFP
Oštećena stambena zgrada u centru Kijeva
AFP
AFP
Volodimir zelenski
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/forum/rusi-se-hvale-da-su-zauzeli-vazan-aerodrom-putin-se-obratio-ukrajinskoj-vojsci-preuzmite-vlast-s-vama-ce-biti-lakse-pregovarati-1170756 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e8d3a7a61db3d4bdbcd6a293caf62b7998396a1e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rusi+se+hvale+da+su+zauzeli+va%C5%BEan+aerodrom%2C+Putin+se+obratio+ukrajinskoj+vojsci%3A+%E2%80%98Preuzmite+vlast%2C+s+vama+%C4%87e+biti+lak%C5%A1e+pregovarati%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Frusi-se-hvale-da-su-zauzeli-vazan-aerodrom-putin-se-obratio-ukrajinskoj-vojsci-preuzmite-vlast-s-vama-ce-biti-lakse-pregovarati-1170756 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Frusi-se-hvale-da-su-zauzeli-vazan-aerodrom-putin-se-obratio-ukrajinskoj-vojsci-preuzmite-vlast-s-vama-ce-biti-lakse-pregovarati-1170756 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RUSKA INVAZIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ForumRUSKA INVAZIJA

Rusi se hvale da su zauzeli važan aerodrom, Putin se obratio ukrajinskoj vojsci: ‘Preuzmite vlast, s vama će biti lakše pregovarati!

Piše PSD, JL, Davor Krile
25. veljače 2022. - 17:00

16:24 - Vijeće Europe pokrenulo je postupak suspenzije Rusije iz tog tijela, poručio je poljski premijer Mateusz Morawiecki, prenosi Reuters. Rusija je od 1996. članica tijela koje promiče zaštitu ljudskih prava u EU.

16:20 - Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell potvrdio je da će Vladimir Putin i njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov biti stavljeni na listu pojedinaca kojima će EU zamrznuti imovinu u sklopu druge runde sankcija protiv Rusije, koje pripremaju europski šefovi diplomacije.

Kako piše The Guardian, najnovija sankcija više je simbolična no značajna jer se vjeruje da ruski čelnik ne posjeduje nekretnine u inozemstvu.

16:15 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je napisao kako je još jednom telefonski razgovarao s američkim kolegom Anthonyjem Blinkenom. Zamolio ga je da SAD iskoristi svoj utjecaj kod nekih 'neodlučnih europskih zemalja' koje su protiv izbacivanja Rusije iz Swifta. Kuleba nije naveo koje su to zemlje, ali je poznato da je riječ o Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.

16:11 - Vladimir Putin izravno se obratio ukrajinskim vojnicima:

- Uzmite vlast u svoje ruke, čini se da će s vama biti lakše pregovarati nego s bandom narkomana i neonacista koji vladaju Kijevom i čiji je taoc ukrajinski narod - rekao je Putin.

15:52 - Moskva će odgovoriti na sankcije koje su uvele SAD i njihovi saveznici zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, izjavila je šefica ruskog Senata Valentina Matvijenko novinarima tijekom svog posjeta Tadžikistanu u petak, prenosi RT.

"Što se tiče recipročnih sankcija... one su spremne", rekla je Matvijenko, dodajući da ruski odgovor neće samo odražavati ograničenja koja su nametnuli Washington i njegovi saveznici, već će pogoditi zapadne zemlje, kako je rekla, tamo gdje boli.

"Svjesni smo slabih točaka Zapada i izradili smo cijeli paket... niz potencijalnih sankcija koje će biti korištene protiv onih zemalja koje su najavile sankcije Rusiji", rekla je, dodajući da "Zapad ima mnogo slabih točaka".

Dužnosnica nije iznijela detalje predloženih sankcija, već je rekla da će mjere biti osmišljene tako da ne naškode samoj Rusiji.

15:45 - Moldavska nacionalna pomorska agencija priopćila je da je brod u "neutralnim vodama" Crnog mora pogođen projektilom, pri čemu su dva člana posade teško ozlijeđena, prenosi The Guardian agenciju AP.

Mornarička agencija u priopćenju navodi da je nepoznato otkuda je i kako lansiran projektil koji je pogodio tanker Millennial Spirit pod zastavom Moldavije. Na brodu je izbio požar te je uništena oprema i čamci za spašavanje. Posada je napustila plovilo opremljena samo prslucima za spašavanje.

Agencija navodi da je tvrtka koja raspolaže tankerom pravna osoba iz Ukrajine, a članovi posade su ruski državljani. Operaciju spašavanja izvele su ukrajinske vlasti, priopćila je moldavska agencija.

15:00 - Europska unija složila se zamrznuti europsku imovinu koja se povezuje s Vladimirom Putinom, Sergejom Lavrovom zbog invazije na Ukrajinu, prenosi AFP riječi neimenovanog diplomatskog dužnosnika.

14:50 - Na sjeveru Kijeva u tijeku su velike borbe, a u samom središtu grada i civili s kalašnjikovima patroliraju ulicama. Ukrajinci su i srušili jedan most na sjeveru grada kako bi zaustavili prodor ruskih tenkova.

14:47 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage opkolile grad Černihiv, udaljen oko 150 kilometara sjeverno od glavnog ukrajinskog grada Kijeva. "Blokada grada Černihiva je završena", rekao je glasnogovornik Igor Konašenkov, prenosi BBC rusku agenciju Interfax.

14:34 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako je Rusija spremna za razgovore s Ukrajinom u Minsku, bjeloruskom glavnom gradu, javlja službena ruska novinska agencija RIA Novosti, a prenosi BBC.

No, istaknuo je da bi za tako nešto Ukrajina trebala proglasiti svoj "neutralni status", što bi uključivalo "demilitarizaciju". Rusija cijelo vrijeme inzistira da Ukrajina isključi mogućnost ulaska u NATO.

Volodimir Zelenski pozvao je Vladimira Putina na dijalog, no još nema naznaka da će Putin pristati na to.

Minsk je značajan u povijesti ove nujklearne krize jer su tamo potpisani sporazumi o pokušaju okončanja sukoba na istoku Ukrajine koji je izbio 2014. godine. Smatra se da je ruski čelnik poništio te sporazume invazijom na Ukrajinu.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da se razgovori ne mogu održati dok ukrajinska vojska ne položi oružje.

14:23 - Oko 200 ruskih helikoptera sudjelovalo je u operaciji u zračnoj luci Antonov kod Kijeva, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. Ministarstvo tvrdi da je ubijeno 200 vojnika ukrajinskih specijalnih jedinica, dodajući da ruskih gubitaka nije bilo, prenosi BBC rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

"Uspjeh desantnih snaga osiguran je suzbijanjem svih sustava protuzračne obrane u blizini mjesta iskrcavanja, potpunom izolacijom područja vojnog djelovanja od zraka i aktivnim radioelektroničkim ratovanjem", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

BBC ističe da te informacije ukrajinska strana nije potvrdila te ruske tvrdnje još nisu provjerene.

U međuvremenu, ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je kako je od početka invazije ubijeno više od 1000 ruskih vojnika.

James Heappey, niži ministar obrane Velike Britanije, pak, rekao je zastupnicima Donjeg doma parlamenta da je od početka jučerašnje invazije ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinaca, uključujući 57 civila. To je veći broj smrtnih slučajeva civila od izvještaja o 25 smrtnih slučajeva, koje je ranije danas navelo Vijeće UN-a za prava.

Heappey je također rekao da novi pripadnici britanskih oružanih snaga idu u Estoniju ranije nego što je planirano te da je ukupno 1.000 vojnika u pripravnosti, kako bi pomogli Ukrajini susjednim zemljama u zbrinjavaju izbjeglica koje bježe iz napadnute zemlje.

14:09 - Europska unija sprema se zamrznuti imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u sklopu treće runde sankcija Rusiji, piše Financial Times, a prenosi Guardian.

Ministri vanjskih poslova planiraju danas poslijepodne odobriti paket sankcija, zajedno s nizom mjera protiv ruskih banaka i industrije, citira list tri osobe za koje navodi da su upoznate sa situacijom.

Putin i Lavrov neće biti podvrgnuti zabrani putovanja, piše FT, naglašavajući da EU želi barem simbolično zadržati otvorene diplomatske mogućnosti.

14:03 - Papa Franjo susreo se u petak s ruskim veleposlanikom u Vatikanu u ruskom veleposlanstvu kako bi izrazio zabrinutost zbog invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je za CNN da je Papa otišao izraziti svoju "zabrinutost zbog rata" u Ukrajini i sastao se s veleposlanikom više od sat i pol. Posjet se smatra neobičnim jer nije u skladu s uobičajenim protokolima.

13:46 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski po drugi se puta danas obratio Moskvi i uputio izravan apel Vladimiru Putinu, pozivajući ga da pregovora s njegovom vladom.

- Želio bih se još jednom obratiti predsjedniku Ruske Federacije. Borbe su u tijeku na cijelom teritoriju Ukrajine. Sjednimo za pregovarački stol da zaustavimo ubijanje ljudi, rekao je Zelenski, kako prenosi BBC.

13:43 - Rusko ministarstvo obrane kaže da su njihove snage preuzele kontrolu nad ključnim aerodromom Hostomel u blizini Kijeva, javlja ruska novinska agencija Interfax.

Kaže se da je za zauzimanje korišteno 200 ruskih helikoptera i desantna snaga. Također se kaže da je Kijev "blokiran sa Zapada", prenosi BBC.

13:16 Bivši boksački prvak u teškoj kategoriji i sadašnji gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, rekao je da će se zajedno sa svojim bratom Vladimirom Kličkom boriti u "krvavom ratu" koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

13:13 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski pozvao je građane Europe koji imaju 'borbena iskustva' da se pridruže borbi za obranu Ukrajine, prenosi agencija AFP.

13:08 U telefonskom razgovoru u petak, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je Vladimiru Putinu da Kina podržava Rusiju u naporima za rješavanje ukrajinske krize putem dijaloga, javlja kineska državna televizija CCTV.

Ranije je kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo nazvati rusku ofenzivu "invazijom".

12:30 - Russia Today tvrdi kako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zove Putina na pregovore.

Kremlj je primio na znanje spremnost ukrajinskog predsjednika Zelenskija da pregovara o mogućem obećanju neutralnosti Ukrajine, ali je rekao da ne može ništa reći o mogućim pregovorima između čelnika dviju zemalja.

- Ovo je nova izjava. Primili smo je na znanje. Izgleda kao pozitivan razvoj događaja, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

12:25 - Prosvjedi protiv invazije na Ukrajinu izbili su jučer diljem Rusije, a više od 1500 sudionika mirnih demonstracija uhićeno je sinoć u Moskvi, Sankt Peterburgu i 42 druga ruska grada.

U susjednoj Gruziji, bivšoj sovjetskoj republici, tisuće Rusa marširalo je i skandiralo 'net voyne' ('ne ratu') i 'Putin khuylo' ('Putin je kreten').

12:15 - Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je napad Rusije na Ukrajinu nazivajući rusku agresiju "dubokom razdjelnicom u povijesti Europe nakon završetka 'Hladnog rata'", rekla je Merkel njemačkoj novinskoj agenciji dpa, kako prenosi Politico. Merkel, koja se povukla iz javnog života nakon umirovljenja, kaže da su njezine misli s ukrajinskim narodom i vladom u Kijevu. Svi napori savezne vlade, EU-a i partnera "da se što prije zaustavi ovaj agresivni rat Rusije i predsjednika Putina imaju moju punu potporu", rekla je Merkel.

12:13 - Ukrajinski projektili pogodili su rusku vojnu bazu u Millerovu, ruskom gradu 16 kilometara od granice dviju zemalja, piše Newsweek, pozivajući se na nepotvrđene objave na društvenim mrežama.

12:02 - Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava priopćio je kako ima izvješća o najmanje 127 civilnih žrtava u Ukrajini, od kojih je 25 ljudi ubijeno, a 102 ozlijeđeno, u "granatiranjima i zračnim napadima". Glasnogovornica Ureda istaknula je kako su te brojke vjerojatno podcijenjene, prenosi BBC.

11:55 - Turska ne može spriječiti ruske ratne brodove da pristupe Crnom moru preko tjesnaca Bospora i Dardanela, kao što je zatražila Ukrajina, zbog klauzule u međunarodnom sporazumu koji omogućuje plovilima da se vrate u svoju matičnu bazu, rekao je turski ministar vanjskih poslova, prenosi The Guardian.

Govoreći u Kazahstanu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako je Turska proučila zahtjev Kijeva, ali da Rusija prema Konvenciji ima pravo vratiti brodove u njihovu matičnu bazu, a u ovom slučaju to je Crno more.

Dakle, čak i ako bi Turska nakon pravnog postupka odlučila prihvatiti zahtjev Ukrajine i zatvoriti tjesnace za ruske ratne brodove, kaže, oni bi bili spriječeni samo da putuju u drugom smjeru, odnosno od svoje matične baze u Sredozemno more.

11:40 - Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije.

- Donbas i ostale regije imaju puno pravo na autonomiju. Ti temelji su uništeni tijekom posljedenjih 8 godina i potpisivanja sporazuma iz Minska. No kijevski režim je više slušao zapadne centre. Nismo naišli na pozitivan odgovor i ne vjerujem da su zapadni dilpomati natjerali Kijev da se ispuni sporazum iz Minska. Mi nismo više mogli čekati. Bili smo spremni za diplomatski dogovor, no nije nas se slušalo. Vratit ćemo se diplomatskim razgovorima kad oslobodimo Ukrajinu od njihovog nacizma, kazao je Lavrov.

- Zahtijevali smo poštena jamstva i iskren razgovor, no nismo pristajali na njihove trikove. Kad se pregovori zamijene sabotažom to je prava sramota. Sada su prešli crtu. Napravite to kod sebe doma i shvatit ćete neke stvari. Dopustimo da Ukrajinci sami odluče o svojoj sudbini, nastavio je.

- Ne želite slušati, poručio je Lavrov novinaru koji mu se javio iz Kijeva. - Nitko neće napadati narod Ukrajine, mi ovdje govorimo o sprečavanju neonacista i njih želimo svrgnuti s vlasti jer je aktualni režim u Kijevu pod dva utjecaja, zapadnim i neonacističkim. Zašto zadnjih 8 godina nitko od stranih novinara nije posjetio Donbas pa da vidite ubojstva, bombardiranja... , zaključio je presicu Lavrov.

11:33 - Savjetnik predsjednika Ukrajine kaže da su spremni na razgovor s Rusijom: "Ne bojimo se pregovarati niti o statusu neutralnosti" . Više pročitajte OVDJE.

11:03 Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je u petak da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sustava plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom.

Sjedinjene Države i Europska unija odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Više pročitajte OVDJE.

11:00 Grad Sumi na sjeveroistoku Ukrajine zauzele su ruske snage, potvrdio je Guardianu jedan od stanovnika.

10:40 Rusko ministarstvo obrane upravo je izdalo priopćenje u kojem tvrdi da njezini vojnici drže nuklearnu elektranu u Černobilu kako bi je "zaštitili".

Kažu da je nuklearna elektrana zauzeta kako bi se osiguralo da "nacionalističke skupine i druge terorističke organizacije ne mogu iskoristiti situaciju u zemlji kako bi organizirale nuklearnu provokaciju".

Rusija je također rekla da su razine radijacije u okolini elektrane normalne i da osoblje nastavlja pratiti razine radioaktivnosti.

10:31 Ukrajinske obrambene snage upravo su se ponovno oglasile, pozivajući sve civile da se pridruže bez obzira na njihovu dob - čak i ako su maloljetni.

Izjava koja se pripisuje zapovjedniku trupa Juriju Galuškinu glasi: - Danas Ukrajini treba sve. Sve procedure za pristupanje su pojednostavljene. Ponesite samo putovnicu i identifikacijski broj. Nema dobnih ograničenja.

10:22 - Snimka ruskog oklopnjaka na kijevskim ulicama širi se društvenim mrežama. Na snimci mobitelom vidi se kako je ruski oklopnjak pregazio civilni auto koji je vozio cestom u kijevskoj četvrti Obolon, udaljenoj oko 9 kilometara od centra glavnog grada. Više pročitajte OVDJE.

10:21 Ukrajina je vratila zračnu luku na periferiji Kijeva koju su bile zauzele ruske specijalne snage, tvrdi ukrajinski ministar obrane, a prenosi Daily Mail. Predsjednik Zelenski kaže da je 137 njegovih vojnika ubijeno u borbi protiv ruskih agresora. Vijest treba uzeti s rezervom, jer su Ukrajinci i jučer tvrdili da je ta zračna luka ponovno u njihovim rukama.

10:14 Britanski ministar obrane Ben Wallace izjavio je u intervjuu za BBC kako Vladimir Putin nije racionalan, ali da on ne misli započinjati europski rat.

- Neću pokrenuti europski rat. Ali ono što ću učiniti jest pomoći Ukrajini da se bori u svakoj ulici sa svakim dijelom opreme koju im možemo poslati, kaže on. Wallace je također upozorio da Rusija neće stati nakon Ukrajine.

- Putin nije racionalan. On ne vjeruje da su baltičke države doista zemlje. Svi mu se moramo suprotstaviti, zaključio je.

image
Pravci iz kojih dolaze ruski napadi na Ukrajinu
HANZA Media

10:05 Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak ujutro u Bruxellesu komentirao je sankcije Rusiji koje je Europska unija dogovorila.

- Zaključci na ovoj razini usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka. Kako bi se prije svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira zajednički konzenzus država članica nakon burtalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu, rekao je Plenković.

9:55 - Rusi kažu da ne udaraju na civilne objekte, ali su u posljednja 24 sata pogođena 33 takva objekta, rekao je Vadym Denysenko, dužnosnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova agenciji Reuters.

Ruske snage zatvorile su se u glavnom gradu Kijevu nakon što su brzo napredovale s više frontova na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine otkako je invazija počela u četvrtak.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruski operativci već u gradu, pozivajući mještane da uzvrate molotovljevim koktelima.

9:50 U kolonama automobila na granicama koji čekaju na izlazak iz Ukrajine u Mađarsku i Poljsku čeka se i do 15 sati, javlja dopisnik Guardiana. Kako je predsjednik Volodimir Zelenski jučer naredio opću mobilizaciju pa većina muškaraca ne smije napustiti zemlju, mnogi od njih svoje obitelji ostavljaju na granici. Problem za one koji žele napustiti zemlju komplicira i to što su unutarnji letovi obustavljeni, a nedostaje i goriva zbog nametnutih kriznih ograničenja.

9:45 Kako javljaju ukrajinske vlasti, Rusi su ušli u četvrt Obolon. Tamo se trenutno vode borbe.

Ukrajinska vlast pozvala je ljude da ostanu u domovima te da pripreme Molotovljeve koktele. Ova četvrt nalazi se 10 kilometara od centra Kijeva.

9:33 General Zaw Min Tun, glasnogovornik vojne hunte u Mjanmaru, rekao je za New York Times u telefonskom razgovoru kako je Rusija učinila što je trebala da zadrži svoj suverenitet te smatra da u vezi s Ukrajinom čini pravu stvar.

Ukrajinska vojska priopćila je da su njihove oružane snage angažirane u borbama u predgrađu glavnog grada Kijeva u Dimeru i Ivankivu, gdje su napredovale ruske snage s velikim brojem oklopnih vozila. Na Facebooku ukrajinskih oružanih snaga stoji da su njihove snage "nastavile pružati otpor" ruskim snagama sjeverozapadno od glavnog grada.

Navodno se borbe vode 10 kilometara od centra grada, javlja Guardian.

9:18 Ruske snage ušle su u Kijev, javlja AFP.

- Dva kratka rafala iz malokalibarskog oružja čula su se ovdje u Kijevu u proteklih 10 minuta. Nemoguće je znati što to znači, ali postoje glasine da ruski "saboteri" već djeluju unutar grada, javlja BBC-jev novinar Paul Adams.

9:09 Ukrajinski zastupnik Svjatoslav Juraš (26) u petak je za Radio 4 dao intervju u kojemu je otkrio što namjerava učiniti ako se ukrajinska vojska ne uspije suočiti s invazijom Rusije, prenosi BBC.

- Ovo je invazija punog razmjera kojoj je cilj uništiti ukrajinsku državu i preuzeti je... Evo, upravo gledam u svoju pušku AK-47 - kaže Juraš i dodaje kako će svi Ukrajinci koji žele pomoći u borbi za to imati i priliku.

8:50 Zamjenica ukrajinske ministrice obrane, Hanna Malyar, rekla je da je ruska vojska zaplijenila dva automobila ukrajinskih oružanih snaga prije nego što se presvukla u uniformu ukrajinske vojske, a zatim se odvezla do centra Kijeva s Obolona.

Ukrajinski general-pukovnik Valerii Zaluzhniy je potvrdio izvješća u izjavi na web stranici ukrajinskih oružanih snaga.

8:31 Hakerska skupina Anonymous objavila je ‘cyber rat‘ vladi Vladimira Putina nakon što je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Neuhvatljivi računalni stručnjaci objavili su oštru objavu na svom Twitter računu u četvrtak navečer.

‘Anonymous je službeno u cyber ratu protiv ruske vlade‘, napisali su nešto prije 22 sata.

Otprilike 30 minuta kasnije objavili su da su srušili internetsku stranicu TV kanala RT kojeg podržava Kremlj, a koji emitira program u Britaniji i žestoko je kritiziran zbog proruskog izvještavanja.

8:21 Ekonomska obrana Rusije vjerojatno će se s vremenom urušiti pod sankcijama Zapada.

- Ideja da Rusija neće biti pogođena sankcijama je pogrešna. Negativni učinci možda se neće osjetiti odmah, ali sankcije će dugoročno oslabiti ekonomske potencijale Rusije, rekao je za Reuters Christopher Granville, izvršni direktor konzultantske tvrtke TS Lombard i stručnjak za Rusiju.

Mjere koje je poduzeo Zapad uključuju sankcije i zamrzavanje imovine više ruskih banaka i poslovnih ljudi, zaustavljanje pristupa financiranju u inozemstvu, zamrzavanje projekta plinovoda vrijednog 11 milijardi dolara do Njemačke i ograničavanje pristupa visokotehnološkim proizvodima kao što su poluvodiči.

7:53 Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na svoj glavni grad Kijev kasnije u petak, što bi mogao postati najteži dan u jučer pokrenutom ratu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, donosi Guardian, a prenosi Jutarnji list.

Anton Heraščenko rekao je da su branitelji Kijeva spremni s protutenkovskim projektilima koje su im isporučili strani saveznici.

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane također se složio s ocjenom da bi ruske snage danas mogle ući u područja nedaleko od Kijeva.

Ministar je dodao da postrojbe ukrajinske vojske brane položaje na četiri bojišnice, unatoč tome što su brojčano nadjačani.

Ukrajinski vojni dužnosnik također je rekao da su ukrajinske snage uspjele odbiti ruske trupe u blizini Černihiva.

To se poklapa s izvješćem ukrajinskog ministarstva obrane u kojem je ranije rečeno da su zračno-desantne postrojbe digle u zrak most preko rijeke Teteriv u Ivankivu, koji se nalazi oko 50 km sjeverno od Kijeva, u pokušaju da spriječe napredovanje ruskih snaga prema glavnom gradu.

Ministarstvo je priopćilo da je rusko napredovanje zaustavljeno.

7:45 Ukrajinski borbeni zrakoplov oboren je iznad Kijeva, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Nejasno je radi li se o istom avionu za koji su Ukrajinci jučer tvrdili da je ruski i da su ga oborile njihove zračne snage.

7:24 Međunarodni kazneni sud kaže da sa sve većom zabrinutošću prati razvoj događaja u Ukrajini, navodi Reuters, a prenosi Guardian.

Tužitelj ICC-a Karim Khan u petak je izrazio zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu i rekao da bi njegov sud mogao istražiti moguće ratne zločine u zemlji.

6:55 - Volodimir Zelenski uputio je još jednu molbu zapadnim saveznicima da pomognu Ukrajini i zaustave brutalni napad Rusije.

- Jutros branimo svoju državu sami. Kao i jučer, najmoćnije svjetske snage gledaju izdaleka - rekao je Zelenski u svom jutrošnjem obraćanju naciji.

image
Volodimir zelenski
AFP

- Jesu li jučerašnje sankcije smirile Rusiju? Čujemo na našem nebu i vidimo na našoj zemlji da to nije bilo dovoljno - rekao je Zelenski, prenosi BBC.

6:45 - Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da je dosad tijekom invazije ubijeno 800 ruskih vojnika. Te brojke nije moguće neovisno provjeriti.

6:38 - Da su doista u tijeku napadi na Kijev potvrdio je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je poručio da su napadi počeli u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu te je dodao da su ukrajinske snage zaustavile kretanje ruske vojske u većini smjerova.

- Rusi gađaju i vojne i civilne mete, rekao je Zelenski.

Sirene za zračnu uzbunu odjekuju i Lavovom, piše Guardian.

image
AFP

BBC je pak prenio vijest ukrajinskih internetskih novina "Ukrayinska Pravda" koje su izvijestile da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Američko veleposlanstvo u Kijevu istovremeno je pozvalo sve američke građane u Ukrajini da hitno napuste tu državu i to bilo kojom vrstom prijevoza.

06:35 - Ukrajinski portal Ukrayinska Pravda prenosi da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad, javlja BBC

6:25 - Ukrajinski ministar vanjski poslova Dmitro Kuleba opisao je jutrošnji napad na Kijev kao "užasan".

- Zadnji put kad smo ovako nešto iskusili bilo je 1941. kada nas je napala Nacistička Njemačka. Ukrajina je tada pobijedila to zlo, a sada će pobijediti i ovo. Zaustavite Putina, izolirajte Rusiju, prekinite s njima sve veze, rekao je Kuleba

6:20 - Ukrajinska vojska objavila je snimku ulične borbe između ukrajinskih branitelja u gradu Sumi na sjeveroistoku zemlje i ruskih agresora, javlja BBC.

Sumi, grad s više od 260.000 stanovnika, regionalna je prijestolnica koja se nalazi manje od 30 km od ruske granice.

Šef lokalne uprave Dmitro Živitski rekao je da je veliki ruski vojni konvoj krenuo na zapad pored Sumija prema glavnom gradu Kijevu.

Također je rekao da je obližnji grad Konotop sada opkoljen.

06:10 - Sa samog zapada Ukrajine, iz grada Lavova stiže snimka od prije nekoliko minuta na kojoj se čuje kako je oglašena sirena za opasnost. Lavov, koji se nalazi uz granicu s Poljskom, smatran je dosad relativno sigurnim od mogućeg napada. 

Stanovništvo Ukrajine provelo je neprospavanu noć u skloništima.

image
AFP

5:50 - CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule još najmanje tri eksplozije u Kijevu. Ranije tijekom noći odjeknule su još dvije eksplozije.

Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom dijelu grada. Nešto više od sat vremena prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem Twittera da je započeo napad na Kijev.

Geraščenko je napisao da se se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. "Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije”, objavio je Geraščenko.

Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je.

Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta, među njima i najmanje u dvije stambene zgrade.

-----------------------------------------------------------------

O dosadašnjem tijeku invazije na Ukrajinu čitajte OVDJE.

15. svibanj 2024 15:16