"Iz Lišana kroz Hrvatsku" novi je projekt Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" iz Lišana Ostrovičkih, koje provode pedagoginja Nikolina Kraljević i učiteljica povijesti Leana Tudorović, u suradnji s učenicima predmetne nastave. Svojevrstan je to nastavak prošlogodišnjega uspješnoga projekta "Kuhačom po svijetu", kada su učenici upoznavali povijest i kulturu dalekih zemalja svijeta kroz mirise i okuse njihovih karakterističnih jela.
Ovogodišnji projekt provodi se kroz četiri radionice. Učenici, podijeljeni u četiri grupe, odabrali su jednu hrvatsku regiju, nakon čega su od voditeljica projekta dobili jedno mjesto smješteno u toj regiji i jelo karakteristično baš za to mjesto. Kroz istraživanje povijesti, geografskog smještaja, kulture, poznatih ličnosti, flore i faune, učenici su morali otkriti zašto se baš to jelo priprema, sami ga pripremiti, a onda njime počastiti ostatak škole i prezentirati što su sve otkrili.
U prvoj radionici učenici šestog razreda nisu željeli daleko pa su odabrali Dalmaciju za svoje putovanje, i to otok Vis.
Kakvo je to jelo Komiška pogača? Zašto se baš to jelo nalazi na trpezi svakog Komižana? I tko to kaže da je pizza talijanska tradicija?
Komiška pogača slasno je jelo od dizanog tijesta nadjevenog lukom i rajčicama prethodno pirjanima na maslinovom ulju te slanim srdelama i kaparima.
Komižani su oduvijek bili ribari. I oduvijek su oko svog otoka lovili srdelu.
Umijeće ribarenja prenosilo se generacijama s očeva na sinove pa su Komižani i u svijetu poznati kao najbolji ribari.
Tradicionalnu komišku pogaču spremili su i učenici šestog razreda, a kako je tekao proces donosimo na fotografijama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....