StoryEditorOCM
KolonaSADRŽAJ ZA ODRASLE

Istinite laži Mihe Vukovića: Predlažem da se park preimenuje u ”Perivoj slave Mihe i Brane od Ledane”, naših prosvjetitelja sa šanka i disko podija

15. rujna 2022. - 13:47
Otvor u Perivoju kraljice Jelene Madijevke gdje je prije 37 dana stradao mladi Irac koji se zabavljao u klubu LedanaLuka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Točno dva mjeseca od smrti Seana Brogana, 20-godišnjeg Irca poginulog u padu s bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, oglasio se Miho Vuković, suvlasnik Ledane i Rive Liburna. Vuković nažalost nije poslao odgovore na pitanja koja mu je Zadarski.hr poslao još 9. srpnja, nego je istupio na jednom zadarskom portalu u obliku fingiranog razgovora. Izbor medija, nepotpisani sadržaj, fantomski novinar, dizajnirana pitanja, stilizirani odgovori, fiškalska matrica, izbjegavanje svih važnih pitanja, vlastita promocija, samohvala i druge iritantne gadarije, plus privilegij isključenih komentara čitatelja, ukazuje da je Vuković, sasvim očekivano, izabrao sigurno mjesto gdje će moći izreći ono što želi reći bez neugodnih pitanja i činjenica. Gdje će njegove dragocjene misli ostati zaštićene od reakcije sumnjičavih čitatelja te tako zadržati aureolu uvjerljivosti i dojam nedvojbene istine. Istinite laži.  

Sve je to legitimno, samo što se takve i slične objave u pristojnim medijima nazivaju PR sadržajem ili plaćenim oglasom. U ovom slučaju nigdje nije istaknuto da je riječ o plaćenoj objavi, što nije fer jer takva reklama sigurno nešto i nekoga košta. 

Što nam je novog u razgovoru otkrio Vuković? Ništa. Nijedno slovo objavljeno na portalu Zadarski.hr o aferi Ledana nije demantirao. Nije ni trebao, jer fiktivni novinar Vukovića ništa sporno nije pitao. Afera kakvu Zadar odavna nije imao tako se u režiji Vukovića i permisivnog medija pokušava eutanazirati prikazujući je kao igrokaz o dobru i zlu. Gdje ulogu zla ima ”jedan medij”, a ulogu dobra dva zadarska dobrotvora visokih ambicija. Cilj je, u biti, kreirati paralelnu stvarnosti u koju se ne uklapaju trivijalne činjenice poput, štajaznam, kaznenih prijava protiv suvlasnika Ledane. Ili izjave gradonačelnika Dukića da u perivoju neće više biti noćni klub jer se uvjerio da poslovni prostor ne ispunjava zakonske uvjete. Ili da je Ledana gotovo svu ugostiteljsku opremu i opremu noćnog kluba u perivoju postavila nelegalno, bez suglasnosti konzervatora... 

Upravo suprotno, Vuković uvjerava javnost kako su on i Branimir Markov sve radili i rade po Zakonu, kako nikoga nisu oštetili i kako još uvijek vode pregovore s Nasadima. To je posebno iznenadilo direktora Nasada, Josipa Krnčevića, koji o tome nema saznanja, a sudeći prema medijskim istupima, takvih saznanja nemaju ni gradonačelnik Dukić, ni njegov zamjenik Ante Babić. Oni dosljedno tvrde da će spor biti riješen na sudu te da u perivoju nema zakonskih uvjeta za noćni klub.    

image

Dodjela priznanja "Nasmiješeno sunce"

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Ali, krenimo redom...

Vuković se najprije opravdava zašto do sad nije javno istupao. Pa kaže kako su odgovorili na prve medijske upite i izrazili sućut zbog pogibije mladog čovjeka „međutim kad su medijski napisi poprimili oblike linča i optužbi bez ikakvih dokaza i to isključivo od jednog medija, prestali smo odgovarati i komentirati zlonamjerne napise o Ledani”. 

O kojem se to "jednom mediju” radi, Vuković nije rekao, nego je nastavio kako „do sada nismo odgovarali ili javno komentirali iznesene neistine jer smo smatrali da nadležne službe trebaju odraditi svoj posao. Čekali smo da nam novinari postave pitanja, međutim pojedinci među njima iznose neistine i optužbe, a ne provjeravaju činjenice”.

Koje neistine, Vuković ne navodi. Zašto ih ne demantira? Mogao je to napraviti odgovarajući na ona pitanja otprije dva mjeseca, a i na brojna pitanja kasnije. Ali je odlučio šutjeti, i na pitanja i na ”neistine”. Stoički, sve dok nadležne službe nisu odradile svoj posao. A kad su ga odradile – odnosno kad je politički ustrašeno Županijsko državno odvjetništvo odbilo javnosti otkriti okolnosti smrti, dakle kada je Vuković bio sto posto siguran da neće fasovati kaznenu prijavu – odlučio je medijski istupiti. Točno po scenariju kakav smo predvidjeli: ŽDO cijeli slučaj cementira za javnost, a sve ključne informacije prethodno su diseminirane do važnih adresa, kako bi ključni protagonisti u lancu odgovornosti – od gradonačelnika do Vukovića & Markova – mogli pokrenuti operaciju sanacije štete. Slučajno baš neposredno prije sjednice Gradskog vijeća, ne bi li se cijela stvar dodatno razvodnila i otupila oštrica kritika prema vladajućima.

Kako Vuković ponavlja, bez dokaza, da smo iznosili neistine i neprovjerene činjenice, nije zgorega ponoviti da je Zadarski.hr o aferi Ledana u više od dva mjeseca objavio desetak istraživačkih i drugih tekstova. Nijedna bitna činjenica u njima nije osporena, na niti jedan tekst nismo dobili reagiranje. Jedino što smo dobili je zahtjev za ispriku suvlasnika Ledane, Branimira Markova, zato što smo objavili da je policija protiv njega podnijela dvije kaznene prijave. Tražio je ispriku za otkrivanje identiteta. Zato je zanimljivo da o aferi Ledana sada govori Vuković, inače vlasnik 26 posto Rive Liburna, dok Markov kao većinski vlasnik i dalje šuti, jer mu nad glavom visi kazneni progon. Ali naravno, tu sitnicu, Vuković i ”novinar” nigdje ne spominju. Zato što nije bitna ili zato što spada u krug neistinitih i neprovjerenih činjenica?

Što se tiče činjenica, svi tekstovi objavljeni na Zadarskom.hr pisani su isključivo na temelju službenih izvora, dokumenata i izjava relevantnih sugovornika, kao što su: PU zadarska, Županijsko državno odvjetništvo, Općinsko državno odvjetništvo, Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Zadra, Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra, Državni inspektorat, Upravni odjel za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, Ministarstvo kulture i medija RH, Konzervatorski odjel u Zadru, Vodovod Zadar, HEP Elektra Zadar, Nasadi, Sudski registar trgovačkih društava, FINA, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa... Za svoju vjerodostojnost Miho Vuković je ponudio samo svoj nevjerodostojan nastup u kontroliranim medijskim uvjetima. Kome onda tu vjerovati?

image
Luka Gerlanc/Cropix

Nama je žao tog mladog dečka i svakog izgubljenog života kao i tuge kroz koju prolazi njihova obitelj. Međutim, bedemi su javna površina dostupna svakom građaninu u svako dob dana i noći i taj nesretni događaj zaista nema veze s djelatnosti bara Ledana. Mislim da su takvi komentari lažno moraliziranje, bolje bi bilo zajednički usmjeriti snage da se ovakvi scenariji više ne događaju

Što je za Vukovića lažno moraliziranje? Činjenica da su dva gosta njegovog lokala poginula, a još nekoliko ih je teško stradalo, i da je svaki put istog dana ili sutradan nastavljen dernek u Ledani kao da se ništa nije dogodilo? Vuković fino pokazuje da su njegovi kapaciteti za suosjećanje i pijetet obrnuto proporcionalni kapacitetima za profit. Na datum pogibije Seana, nakon dvomjesečne šutnje, javno istupa i prikazuje se medijskom žrtvom, a svoj filistarski rezon samo potvrđuje neukusnim isticanjem ”vlastitih zasluga” za tobožnji doprinos zadarskom turizmu i uređenju grada. Najvažniji doprinos Ledane, doprinos zadarskoj crnoj kronici, Vuković je, kao i puno toga, prešutio.  

Zapisnik o primopredaji prostora od 67m2 potpisan je 26. kolovoza 2011. godine čime smo ušli u prostor te 1. rujna već ih izvijestili o početku radova na uređenju. Nakon uređenja dobili smo posve novi prostor temeljem kojih smo zatražili minimalne tehničke uvjete za caffe bar i noćni klub Ledana.

Zanimljivo da Vuković ne kaže što je on radio na uviđaju za minimalne uvjete za kafić i noćni bar. Kako se on tamo pojavio, a ne Markov koji je u to vrijeme, prema sudskom registru, bio jedni vlasnik Ledane? Zašto nije objasnio tu svoju ulogu tajnog ortaka od 2011. do kraja 2019. godine? Ako je bio tamo, onda je zasigurno znao da taj prostor nema uvjete za noćni bar. Da je najmanje sedam-osam kvadrata manji od potrebnih sto. Ako ovo nije točno, zašto nije demantirao gradonačelnika Dukića koji je u to sto posto siguran? 

Zašto Neveni Ivičević i Vesni Colić iz bivšeg državnog ureda za gospodarstvo nije rekao da je prostor manji, nego da ima 102,85 kvadrata, koliko se očito lažno navodi u priloženim skicama, zbog čega je kriminalistička policija i podnijela kaznene prijave za krivotvorenje dokumentacije?

Zašto istinoljubivi Vuković ne prozbori o svojoj ulozi u tome? Je li i njega prevario poslovni partner? Ako jest, zašto se ne ogradi od sumnje za kaznena djela? Zato što (zasad) nije obuhvaćen kaznenim prijavama? Ili je dobio nekoliko mudrih obiteljskih savjeta kako se može izvući, a da stvar i dalje funkcionira bez njegovog imena u prvom planu? Zbog mira u kući i interesa stranke. 

Zašto Vuković, kojem istina je draga, ali Markov mu je draži, nije drugi ili treći put prilikom obnavljanja petogodišnjeg ugovora s Nasadima, rekao da poslovni prostor nema uvjeta za noćni klub i da Ledana koristi više kvadrata nego što plaća? Zato što je pošten? Zato što je sućutan? Zato što brine o promociji Zadra? Zato što novinari lažu? Ima li ogledala na ovome svijetu u kojem se može pogledati?

image
Luka Gerlanc/Cropix

Do 13. travnja 2017. godine u skladu s tada važećom Odlukom o zakupu javnih površina, svi zakupci ugostitelji (pa tako i mi) plaćali su zakup prema površini koje su zauzimale postavljene stolice, stolovi i klupe. Također, javna površina se može uzimati u zakup sezonski, prema utvrđenim pravilima. Nakon 13. travnja 2017. se promijenila Odluka pa se u zakup daje utvrđena javna površina bez obzira na broj stolica, stolova i klupa. Temeljem takve Odluke Nasadi su izradili geodetske izmjere površine u zakupu po kojima sad plaćamo zakup. 

Recimo da je tako kako tvrdi Vuković, da se do 13. travnja 2017. plaćala javna površina zauzeta samo stolovima i stolicama, a nakon toga u zakup se daje utvrđena javna površina bez obzira na broj stolova i stolica. Kako onda objasniti rezultat nadzora komunalnih redara od 17. listopada 2017. kada su nedvojbeno utvrdili da je Ledana u tom trenutku koristila 273 kvadrata više nego što je plaćala? U zakupu su tada imali 75 kvadrata, a zapasali su 348 kvadrata. E sad, govorimo o godišnjim ugovorima, znači da je zakupljenih 75 kvadrata Ledana imala po staroj odluci, kada je u zakup javne površine ulazila samo površina zauzeta stolovima i stolicama, a nadzor se dogodio nakon što je na snagu stupio novi način izračuna javne površine. Je li moguće da komunalni redari nisu to znali? Odnosno da je ono što je prije 14. travnja bilo na 75 kvadrata sada moglo biti na 348 kvadrata i da sve bude po zakonu? Naravno da nije. 

Riva Liburna je svoje godišnji ugovore s Nasadima sklapala na kraju, a ne sredinom godine. Novi obračun Ledana je mogla primijeniti tek na godišnjem ugovoru za 2018. Do tada je isti prostor – prostor ostakljenog paviljona, glavnog sadržaja noćnog kluba i kafića, računala za 75 kvadrata, a nakon toga na 184 kvadrata. 

Drugo, i prije i poslije famoznog 13. travnja 2017. Ledana je zauzimala i druge javne površine na kojem nisu bili stolice i stolovi, nego skladišta i ugostiteljska oprema, i za to ništa nije plaćala. To odlično pokazuje snimak zatečene površine u korištenju kojeg su izradili komunalni redari. Prema njemu, Ledana je u trenutku nadzora nelegalno koristila veću javnu površinu, a od prvog dana do danas koristi veći poslovni prostor nego što plaća. Ili novinari opet iznose neprovjerene činjenice?

Čista je manipulacija i neistina da je Ledana manipulirala s javnom površinom i da je godinama koristila nekoliko puta veću površinu nego je plaćana. 

To je jasno ko dan. Ured za gospodarstvo i turizam Zadarske županije  u nekoliko je navrata objasnio da je za svaku novu javnu površinu u zakupu Ledana trebala ishoditi minimalne uvjete, bez obzira radi li se o godišnjim ili sezonskim ugovorima. Ledana je samo jednom (2012.) ishodila minimalne uvjete za sto kvadrata javne površine, da bi kasnije kroz godine sklopila tridesetak novih ugovora o godišnjem te sezonskom zakupu (ljetnom i zimskom) javnih površina za koje nikada, ako je vjerovati županijskoj administraciji, nije tražila nove minimalne uvjete. Na zakupljenoj površini bez minimalnih uvjeta nije se smjela obavljati ugostiteljska djelatnost. To se zove ilegalan rad, kršenje zakona, a Vuković & Markov su to radili na ukupno 2373 kvadrata perivoja.

Drugo, na primjeru Paviljona pokazali smo kako se ista javna površina u ugovorima prikazivala manja nego što je bila u stvarnosti, a s obzirom na to da se zakup plaća prema površini u ugovoru, šteta Nasadima tako se nanosila godinama. A svi znamo, od Mladena Malte, do gradonačelnika Vrančića, Kalmete i Dukića, da je Ledana koristila veću površinu perivoja nego što je smjela (za koncerte, događanja i aktivnosti noćnog kluba). Jedino to ne zna Vuković koji očito nikad nije bio u Ledani ili misli da bi javnost trebala vjerovati njegovim riječima, a ne vlastitim očima.

Treće, da je Ledana manipulirala s javnom površinom potvrđuje i nalaz Državnog inspektorata iz 2021. Utvrđeno je da su koristili preko 200 kvadrata perivoja bez minimalnih uvjeta (šankovi, točila, stolice, stolovi...) zbog čega je pokrenut sudski postupak. U kojem država traži da se Ledani zbog takvog ilegalnog rada oduzme nezakonito stečena dobit. Vuković može i to osporavati, ali na Općinskom sudu u Splitu.

image
Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Da bi izbjegli ova neutemeljena prozivanja, Nasadima smo predložili 2020. godine da uzmemo u cjelogodišnji zakup javnu površinu koju smo inače koristili sezonski. Ovaj prijedlog je usvojen i realiziran za 2021. i 2022. godinu

Kako nam je više puta potvrdio direktor Nasada, ali i gradonačelnik Dukić, do promjene ugovornih uvjeta s Rivom Liburna došlo je na inicijativu direktora Josipa Krnčevića odnosno gradonačelnika Dukića. Izloženi oštrim političkim kritikama (Malta, Akcija mladih) i suočeni s neredom kojeg je Lenko Ugrinić ostavio iza sebe u odnosnima s Ledanom, odlučuju promijeniti ”pravila igre”. Osim toga, prema dokumentaciji Nasada, prvi jednogodišnji ugovor s Rivom Liburna na 599 kvadrata javne površine sklopljen je za 2022., a ne za 2021. godinu.

Vuković sad sebe tu gura kao inicijatora, ali nekako mu nismo skloni vjerovati. Zašto? Zato što prešućuje sve neugodne činjenice koje teško kompromitiraju njegovo poslovanje u gradskom perivoju. Dukić na koncu ima odgovornost prema građanima, a Vuković samo prema svom takujinu. I zato je teško povjerovati u njegove dobre namjere, pogotovo što je deset godina lopovski tajio činjenicu da poslovni prostor nema uvjete za noćni klub i da plaćaju manju površinu nego što koriste. Za Vukovića je možda to nebitno, ali za zadarsku policiju i gradonačelnika Dukića nije.

Što se tiče minimalnih tehničkih uvjeta, Povjerenstvo državne uprave je 15. svibnja 2012. izvršilo pregled objekta i opreme te je na temelju izvršenog očevida Rješenjem potvrdilo da prostor zadovoljava minimalne uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti CAFFE-BAR i NOĆNI BAR. 

Lapsus, nije riječ o minimalnim tehničkim uvjetima, nego minimalnim uvjetima za ugostiteljsku djelatnost. Drugo, na tom očevidu je Vuković bio svjedok u ime Rive Liburna. Treće, Vuković je posvjedočio očitu laž, da je taj prostor ima uvjete za noćni klub. Zakon nalaže da to mora biti sto kvadrata zatvorenog prostora, zadarska policija i gradonačelnik Dukić tvrde da tom prostoru do sto fali sedam do osam kvadrata. Ako je Vuković tako siguran u izdano rješenje, zašto ne prozove (danas) županijski ured za gospodarstvo ili gradonačelnik Dukića zbog iznošenja neprovjerenih informacije, da su zlonamjerni i govore neistine? Zbog istih razloga može prozvati i zadarsku policiju.

Nikakvu štetu nikad nismo nanijeli niti Nasadima niti Gradu, dapače, donijeli smo financijsku korist - kaže Vuković, a onda malo kasnije poentira: S obzirom na to da nismo prekršili niti jedan članak potpisanog Ugovora ni Zakon, pregovaramo s Nasadima da se nastavi naša suradnja, ali s točnom kvadraturom

Ako Riva Liburna nije pričinila štetu Nasadima, zašto je sjela s njima za pregovarački stol? Odvjetnik Nasada je više puta javno rekao da je ključ pregovora dogovor oko naknade štete počinjene Nasadima jer je nedvojbeno Riva Liburna koristila veći poslovni prostor nego što je plaćala po ugovoru, ali opet manji za uvjete noćnog kluba. Dakle, šteta je u razlici između korištenog prostora i površine unesene u ugovor, a pritom je i prekršen Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti (manja površina za noćni klub) i nekoliko točaka Kaznenog zakona. Da ne spominjemo štetu za neplaćenu, a godinama uzurpiranu veću javnu površinu. 

I naravno da nakon svega Vuković očekuje daljnju suradnju s Nasadima. Ugovor za poslovni prostor imaju do 2026., ali u njemu više neće moći biti noćni klub, kako tvrdi Dukić, a hoće li ostati kafić, uvelike ovisi o volji direktora Nasada kojem je, navodno, prepuštena odluka hoće li produžiti ugovor s Rivom Liburna o zakupu javne površine. Velikog entuzijazma tu baš i nema, iako su iznenađenja (čitaj: politika) uvijek moguća. Ako bi suradnju nastavili, Dukić bi mogao HDZ-u na sljedeće lokalne izbore dovesti lijepog i velikog ”crnog labuda”. Jer, naglasimo još jednom, ako poslovni prostor u perivoju nema zakonske uvjete, Ledana kao noćni klub nije smjela ni biti otvorena! Što znači da njeni vlasnici već 11 godina svjesno, otvoreno i bez posljedica varaju Nasade, Grad Zadar, Zadranke i Zadrane. 

image
Jure Miskovic/Cropix

Interesantno je da ranije nitko nije postavljao pitanje čemu taj Perivoj služi, ali kad ga je društvo Riva Liburna uredilo i omogućilo da ponovno bude javno šetalište kako građanima tako i turistima postao je glavni problem Grada. Moramo se pitati zašto? Zanimljivo je kako je u trenutku kada je Ledana postala profitabilna i prepoznatljiva turistička lokacija, ujedno postala i smetnja te su krenule lažne optužbe na naš račun. To nas dovodi do zaključka da je ovo sve zapravo pokušaj preuzimanja našeg brenda.  

Sigurni smo da nema stanovnika Zadra, pogotovo Poluotoka, kojeg na spomen Ledane ne uhvati takva euforija da se raspameti od sreće. Gdje bi i što bi naš ponosni grad bio da nije bilo toga malog ali hrabrog odreda poduzetnika. Tog legendarnog tandema, Mirka & Slavka naših dana, koji su stavili glavu u torbu i bez puno razmišljanja uskočili u Ledanu, među ljute neprijatelje, tamo gdje nitko prismrditi nije htio. Rijetko se susreće takva nadljudska volja, takav altruizam i heroizam: uz kazneno djelo zauzeti gradski poslovni prostor i onda postepeno širiti svoju ilegalnu aktivnost na javnu površinu okolnog parka, pod budnim okom omiljene partije. Sjajno. 

Rijetko se kad u povijesti nađe takav spoj junaka genijalnog uma i revolucionarnih ideja. Skromno bih zato, ako dozvolite, predložio da se ona kamena ploča s ulaza skine i taj najstariji gradski park preimenuje u ”Perivoj slave Mihe i Brane od Ledane”, naših prosvjetitelja sa šanka i disko podija. 

I baš kad su našem gradu donijeli senzacionalni ugled i međunarodnu prepoznatljivost, kad su dobili prestižne strukovne nagrade poput ”Nasmiješenog sunca”, kad je ta lounge-birtija postala, kako ono, brend, neki su smutljivci naumili taj živi kulturni biser i zaštitni znak Zadra oteti našim prvoborcima privatizacije javnih površina. Oteti im brend. E, nećete razbojnici!

Stručnjaci kažu da je „brend skup jedinstvenih asocijacija koje žive u svijesti potrošača”. Ako vam nije jasno što to znači, pripremili smo mali prigodni test. Na primjer, uz koji ugostiteljski objekt u Zadru vezujete sljedeće pojmove: Smrt. Pogibelj. Lopovluk. Kriminal. Prevara. Kokošarenje. Politička korupcija. Uzurpacija javne površine. Bešćutnost. Nelegalni rad. Sudski postupci. Kaznene prijave. Komunalni nered. Prekomjerna buka. Donatori HDZ-a. Krivotvorenje poslovne dokumentacije. Nelegalna dobit. Pijančevanje.

Dakle skup jedinstvenih asocijacija koje žive u svijesti potrošača. 

Ledani treba ili rebrending ili zatvaranje.

23. travanj 2024 11:59