StoryEditorOCM
RegionalPEROKRET NA OTOKU

Dosadašnja većina u Općinskom vijeću izgubila sedmi glas! Vijećnica Okreša zatražila je smjenu predsjednika Bašića

Piše Kažimir Škrbić
30. listopada 2023. - 16:59

Općinska vijećnica Jadranka Okreša napustila je sjednicu 14. Općinskog vijeća Općine Vir i izrazila spremnost potpisati izbor novog predsjednika vijeća. Time je većina u Općinskom vijeću izgubila svoju dosadašnju poziciju.

– Pred nama je puno posla kojeg trebamo odraditi za građane, a rad Općinskog vijeća ovisi o predsjedniku koji saziva vijeća. Predsjednik vijeća ne surađuje s načelnikom i stručnim službama, on svoj posao ne radi kako treba i to već duže vrijeme – požalila se Okreša na ritam sazivanja sjednica kritizirajući rad predsjednika Općinskog vijeća Josipa Bašića, ali ju je u izlaganju oduzimanjem riječi prekinuo predsjednik Bašić na sugestiju vijećnika Frane Vučetića. Okreša je tada napustila sjednicu tražeći razrješenje predsjednika Bašića.

– Tražim razrješenje i neka se jave oni koji traže razrješenje predsjednika Bašića, rado ću ga potpisati – kazala je Okreša. Time je praktički prestala postojati dosadašnja većina u Općinskom vijeću stvorena slučajem političkog prebjega Veseljka Orlića iz lipnja prošle godine. U vremenu tako stvorene većine, Općinsko vijeće nije uspjelo uskladiti svoj rad, zakonitost pri donošenja odluka i odnose s načelnikom Općine Vir Marinom Radovićem. Zbog toga je, među ostalim, nadležno Ministarstvo utvrdilo da je općinski proračun donesen od većine u OV-u nezakonit, pa je od siječnja ove godine proračun u kategoriji tehničkog održavanja bez pravne mogućnosti da se građanima isplaćuju materijalne potpore ili sklapaju novi komunalni poslovi. U istom vremenu i djelovanju ta se novostvorena većina uspjela politički raspasti te na današnjoj sjednici – riječima vijećnice Okreše – zatražiti da se smijeni predsjednik kojega su sami izabrali. Potom su predsjednik Bašić i vijećnici Frane Vučetić, Šime Vučetić, Šime Buškulić, Vesela Vučetić i Veseljko Orlić, također ponudili razrješenja s vijećničke dužnosti i raspuštanje Općinskog vijeća.

– Predlažem da se raspusti Općinsko vijeće i da načelnik Radović također podnese ostavku. Sada je u Općinskom vijeću stanje šest-šest, odnosno nema većine, a nikad neću

glasati za ono što predloži suprotna strana – poručio je Frane Vučetić. Na ovakav rasplet 14. sjednice OV-a osvrnuo se vijećnik Antonio Vučetić.

– Nećemo se baviti njihovim peripetijama niti građane dovoditi u poziciju da budu taoci dosadašnje većine, idemo na sljedećoj sjednici usvojiti proračun, krenuti s isplatama materijalnih potpora prema građanima i novim komunalnim projektima. Dosadašnja većina u Općinskom vijeću u svom je takozvanom „radu“ pokazala da nije dorasla niti jednom zadatku. Nisu bili sposobni donositi zakonite odluke, voditi sjednice i biti na raspolaganju građanima i njihovim potrebama. Djelovali su kao sila nereda i opstrukcije – komentirao je vijećnik Vučetić zbivanja sa sjednice ističući važnost donošenja odluka koje su bile ponuđene na dnevnom redu. Na kraju se odlučivalo o zapisnicima s prethodnih sjednica OV-a, ali nije bilo odlučivanja ili raspravljanja o dnevnom redu jer vijećnici dosadašnje većine nisu usvojili dnevni red kojeg su predložili.

– Zatvaram sjednicu. Vidjet ćemo što se biti u narednim danima – zaključio je 14. sjednicu OV-a predsjednik Bašić.

NAČELNIK RADOVIĆ: GRAĐANI ZNAJU TKO JE ODGOVORAN ZA NERED

Načelnik Općine Vir Marino Radović kazao je kako vijećnici dosadašnje većine, ako više ne žele sudjelovati u radu Općinskog vijeća, trebaju pripremiti svoje ostavke te ih dostaviti općinskim stručnim službama kako bi se dalje proslijedile na nadležno Ministarstvo.

– Priznali su da ih ne zanima nikakav napredak te da neće podržati bilo kakve odluke ili prijedloge za rad i razvoj Vira. Građani znaju tko je odgovoran za ovako nastali nered, a to je potvrđeno i na ovoj sjednici – kazao je virski načelnik.

PROČELNICA RADOVIĆ O NAJAVLJENIM OSTAVKAMA

Pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Općine Vir Katarina Radović kazala je povodom najavljenih ostavki kako one moraju biti službeno napisane, ovjerene kod javnog bilježnika te predane minimalno tri dana prije sjednice Općinskog vijeća.

05. svibanj 2024 14:58