StoryEditorOCM
RegionalIZBORNA SKUPŠTINA

Lovačko društvo Diana: starom - novom predsjedniku Ervinu Mrkiću Pestiću povjeren naredni četverogodišnji mandat

Piše Branko Božić
26. srpnja 2020. - 20:21

Jedna od najstarijih i najbrojnijih Lovačkih udruga na širem zadarskom području "Diana-Božica lova", koja u svojih osam lovnih jedinica okuplja 470 lovaca, održala je ove nedjelje u jutarnjim satima u otvorenom atriju zadarskog strelišta letećih meta Žmirići redovnu izbornu skupštinu. Njome je uz sve poduzete epidemiološke mjere predostrožnosti uz pripomoć radnog predsjedništva, dopredsjednika Vitomira Čakaruna, tajnika Ivana Posaveca te lovaca Marijana Rapana i Tomislava Jeraka, predsjedao čelnik udruge Ervin Mrkić Pestić.

Nakon utvrđivanja kvoruma predsjednik Pestić pozvao je okupljene da svi zajedno minutom šutnje odaju počast svim palim i nestalim braniteljima Domovinskog rata, kao i umrlim lovcima udruge u proteklih godinu dana. U nastavku jednoglasno je prihvaćen dnevni red, nakon čega je predsjedavajući podrobno skupštinare upoznao o aktivnostima društva u protekle četiri godine.

- Sagledavajući prvenstveno unapređenje stanja u našim lovištima te zaštiti prirode i obnovi fonda divljači, u naša smo lovišta ispustili ukupno 295 grla zečje populacije, 3.250 odraslih fazana te 2.800 kljunova fazanskih pilića. Za prihranu i prehranu divljači izorali i zasijali smo raznog sjemena na 30-40 hektara zemljišta. Izgrađeno je novih 6 volijera i jedan gater. Za potrebe lovočuvarske službe kupljena su dva vozila. Podignuli smo plaće stalno zaposlenima. Izradili smo novu lovnogospodarsku osnovu. Društvo smo financijski konsolidirali i učinili ga potpuno solventim. Štedimo na svakom koraku. Za reprezentaciju tako reći iz proračuna nismo potrošili niti lipe. Sve što smo trošili u tom pogledu, a bilo je u skromnim okvirima, plod je naših vjernih donatora, istaknuo je predsjednik Pestić te je uz ovako navedene pozitivne stvari, upozorio i na one nešto teže i problematične s kojima se kako je ustvrdio nosi njihovo društvo.

- Nezapamćena poplava koja se dogodila u gradu Zadru i njegovoj okolici 11. rujna 2017 godine, devastirala nam je zečju populaciju u Lovnoj jedinici Blatski gaj. Nakon te elementarne nepogode uslijedile su orkanske bure porušivši nam čeke u lovištima, pa požari i suše. Onda tu je bila i ostala opreznost i budnost te izvršavanje određenih radnji u lovištima glede pojavu virusa afričke svinjske kuge, pa sad pandemija opasnog koronavirusa. Pored svega toga imali smo nekoliko sudskih presuda zbog naleta divljači na vozila. One su nam osiromašile proračune za preko 100.000 kuna. Čeka nas još sigurno dvadesetak tisuća nerazjašnjenih presuda, koje su pokrenute još 2006. godine, istaknuo je Pestić, dodavši kako je konačno na svu sreću lovaca u Hrvatskoj ovakvim pojavama došao kraj i to potpisom ugovora između Ministarstva poljoprivrede RH i Hrvatskog Lovačkog saveza vrijedan 25 milijuna kuna, kojima se financira polica osiguranja za štete nastale od naleta divljači na vozila u 2020. godini. Da nije bilo ovog iznimno hvale vrijednog čina brojna bi Lovačka društva u Hrvatskoj, pa možda i naša Diana, morala staviti ključ u bravu, zaključio je Pestić.

Izvješće predsjednika kao i  Nadzornog odbora te Stegovnog suda skupštinari su jednoglasno prihvatili, nakon čega se je prišlo razrješenju dosadašnjeg vodstva te izboru novih tijela koja će voditi Dianu u narednom četverogodišnjem razdoblju.

U skladu sa zakonskim aktima moralo se je kao prvo potvrditi nove delegate skupštine, što su ih kandidirale njihove lovne jedinice, što je i učinjeno.

Oni su: Damir Babić, Ante Baraba, Josip Barko, Mate Bilaver, Nedjeljko Bilaver, Zoran Buljat, Vitomir Čakarun, Augustin Ćustić, Edo Dragaš, Leonardo Dražević, Anđelo Dražina, Marko Dražina, Mladen Đerđa, Elvis Gospić, Marko Gospić, Tomislav Grdović, Pavle Iglić, Đuro Ivanović, Tomislav Jerak, Tomislav Jurlina, Martino Klapan, Josip Krnčević, Vedran Lukić, Ante Marasović, Armando Marin, Miroslav Marinović, Branislav Matković, Jurica Milovac, Ervin Mrkić Pestić, Marin Ninčević, Vinko Novačić, Ivan Pavić, Tomislav Ramić, Neven Ročak, Ante Rogić, Ivan Rogoznica, Branimir Smolić, Branko Šare, Denis Šare, Serđo Vukić, Dragan Vukša, Josip Vukša, Domagoj Zubčić i Marko Zubčić.

Nakon uspješne kandidature novi skupštinari prionuli su izboru novog vodstva društva. U skladu sa Poslovnikom te sa dnevnim redom, prvo je uslijedio izbor predsjednika. U ime Lovne jedinice Blatski Gaja njezin predsjednik Đuro Ivanović, na tu je funkciju iznova predložio dosadašnjeg obnašatelja Ervina Mrkića Pestića te na mjesto njegovog zamjenika također dosadašnjeg dopredsjednika Vitomira Čakarun. S obzirom da nije bilo istaknuto ostalih kandidata, Pestić i Čakarun su u paketu dobili zeleno svijetlo od strane svih okupljenih skupštinara, čime su im uz gromoglasni pljesak potvrđeni naredni četverogodišnji mandati.

Nadalje, odlukom skupštine, a također na prijedlog Lovnih jedinica na terenu, u novi Izvršni odbor su birani Đuro Ivanović, Vitomir Čakarun, Ervin Mrkić Pestić, Augustin Ćustić, Vinko Novačić, Tomislav Jerak, Vedran Lukić, Marko Zubčić,Tomislav Ramić, Edo Dragaš, Dragan Vukša,Anđelo Dražina, Ante Rogić, dok će naknadno biti koptiran predsjednik Nadzornog odbora.U Nadzorni odbor imenovani su Serđo Vukić, Branimir Senkić, Mile Ramić, Neven Ročak i Nevenko Krnčević, U Stegovni sud imenovani su Josip Barko, Branko Kokić, Zdenko Miličević, Josip Smolić i Božo Vrkić. Za delegate u LSZŽ izabrani su predsjednik Pestić, njegov zamjenik Čakarun, tajnik Posavec te naknadno izabrani predsjednik Nadzornog odbora. Za likvidatora društva potvrđen je predsjednik Pestić.

Predsjednik Pestić je zahvalio skupštinarima na ponovno ukazanom mu povjerenju te je u kratkom obraćanju uz ostalo istaknuo.

- S ovog mjesta poručujem da ćemo ja i moji novoimenovani suradnici, ako Bog da zdravlja i odlazak koronavirusa i nadalje kao i u prethodnom četverogodišnjem razdoblju, voditi brigu o svakom našem članu lovcu i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali. Uz to vodit ćemo brigu o uzgoju i zaštiti divljači, o zaštiti prirodnih resursa i tome slično. Nastojat ćemo za naše određene razvojne projekte namiriti što više sredstava iz Europskih fondova. Kanimo još više uspostaviti suradnju, naročito sa LSZŽ  te s Policijom kao i nama susjednim Lovačkim društvima. Puno toga nas još novoga čeka, novi način lova i tome slično. Vjerujem kako ćemo to sve zajedničkim i poštenim radom i zalaganjem u hodu rješavati na ponos i diku zajedničke nam Diane, zaključio je predsjednik Ervin Mrkić Pestić.

01. srpanj 2024 04:43