StoryEditorOCM
RegionalOTVOREN NATJEČAJ

Šansa i za zadarske vinare: Nova sredstva za ulaganja i dodatna pomoć sektoru vinarstva

Piše Ministarstvo poljoprivrede
5. ožujka 2021. - 20:32

U petak, 4. ožujka 2021. godine otvoren je javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina u 2021. godini, a rok za podnošenje prijava je 30. travnja 2021. godine. Također, otvoreno je elektronsko savjetovanje za nastavak mjera pomoći Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna. 

Prihvatljivi korisnici Mjere „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ su poduzeća u sektoru vina (vinarije – fizičke ili pravne osobe upisane u Vinogradarski registar) koja se bave proizvodnjom ili prodajom proizvoda, organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije. Potencijalni korisnici će sredstva moći iskoristiti u svrhu izgradnje i poboljšanja gospodarstva, stjecanja nepokretne imovine, uključujući uređenje okoliša i površina, kao i parkinga i pristupnih puteva vezanih za gospodarstvo, proizvodnju vina, infrastrukturu podruma, izgradnju prezentacijskih i prodajnih objekata i prateće radove, uspostave skladišta, naknade za arhitekte i inženjere, kupnje novih strojeva i opreme do iznosa njihove tržišne vrijednosti, kupnje novih strojeva i opreme, kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova. 

Također, produljenjem otežanih uvjeta poslovanja u sektoru vinarstva zbog koronakrize bilo je potrebno osigurati kontinuitet krizne potpore vinarima i ove godine, slijedom čega je Ministarstvo poljoprivrede otvorilo e-savjetovanje za mjere pomoći Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna, a prijedlozi zainteresirane javnosti se zaprimaju do 12. ožujka 2021. godine. 

Upravo zahvaljujući navedenim COVID mjerama pomoći sektoru vinarstva, prošlogodišnja Vinska omotnica ima najveće iskorištenje do sada, čak 94 posto - odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna.

19. travanj 2024 02:58