Znate li po čemu se gužvara razlikuje od bureka i drugih slanih pita? Ova se delikatesa priprema na poseban način, tako da se svaka kora umače u smjesu od vrhnja, svježeg sira, jaja i mlijeka, potom se zgužva i složi u posudu u kojoj će se gužvara peći, prelivena ostatkom smjese s vrhnjem i sirom. Rezultat je božanstveno sočan i hrskav.
Zaintrigirani? Evo vam recept!
Gužvara sa špinatom
Sastojci:
500 g kora za savijače
500 g svježeg sira
300 g špinata
200 ml vrhnja
300 ml mlijeka
100 ml ulja
50 g maslaca
3 žlice kukuruzne krupice
3 jaja
1 žličica soli
Priprema:
Kratko prokuhajte špinat u pospljenoj vodi, dobro ga ocijedite i nasjeckajte.
Pomiješajte mlijeko, vrhnje, sir, jaja, krupicu, sol i pola količine ulja. Dodajte im usitnjeni špinat pa promiješajte.
Rastopite maslac i pomiješajte ga s ostatkom ulja. Dio iskoristite za premazivanje posude za pečenje, dio ćete poškropiti po gibanici prije nego je stavite peći.
Izdvojite 3 kore i stavite ih sa strane, a preostale, jednu po jednu, umačite u smjesu s vrhnjem i sirom. Zgužvajte je i stavite u posudu za pečenje. Ponavljajte dok ne potrošite kore. Ostatkom nadjeva zalijte poslagane kore.
Preostale kore poslažite po vrhu i poškropite uljem i maslacem. Pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.