StoryEditorOCM
ViralNIJE RODA NEGO AVION

Čije državljanstvo će dobiti beba rođena u zrakoplovu i je li istina da će imati doživotne besplatne letove avio-kompanije?

Piše PSD
29. studenog 2021. - 15:44

Shona Owen vjerovatno ima jednu od najunikatnijih putovnica na svijetu, budući da joj pod mjestom rođenja umjesto Bournemoutha, Basildona i Birkenheada, piše da je rođena u avionu 16 km južno od Mayfielda. Owen sada ima 26 godina i spada u samo nekoliko ljudi na planeti i u povijesti koji su rođeni u avionu. Kao uspomenu na specifične okolnosti u toku rođenja, roditelji su joj dali ime Shona Kirsty Yves (inicijali SKY; nebo).

Do njenog rođenja u avionu je došlo 1991. godine kad je Deborah Owen, koja se vraćala u Veliku Britaniju s posla u Gani, rodila šest tjedana prije termina. Nizozemski liječnik Wim Bakker je također bio u ovom avionu pa je asistirao u porodu, zajedno sa ekipom iz kabine. 

'Kapetan je potom objavio da imamo novog putnika u avionu. Svi su aplaudirali i služio se šampanjac. Pola sata kasnije smo sletjeli na aerodrom u Gatwicku', ispričala je Deborah za Guardian 2014. godine. 

Iako do ovakvih neobičnih porođaja dolazi veoma rijetko, Shona nije ni prva, a ni posljednja beba koja se rodila u avionu. Prije par godina svijet je obišla vijest da se Nafi Diaby, koja je letjela iz Gvineje do Burkine Faso, porodila u avionu, a djevojčica se rodila na 12 km visine uz asistenciju putnika i posade iz kabine.

'Većina avio-kompanija neće dozvoliti trudnicama da lete nakon 36. tjedna trudnoće ili čak nakon 32, ukoliko buduća mama očekuje blizance ili više beba', napominje se u vodiču Servisa za nacionalno zdravlje. Na primjer, iz avio-kompanije Ryanair očekuju izvještaj liječnika da trudnica može letjeti nakon 28. tjedna trudnoće.

image
29.11. facebook

Jedan od razloga zašto je Deborah Owen letjela kući trudna jest zbog toga što je željela roditi u Velikoj Britaniji pa da njena beba ima britansko državljanstvo; budući da ga ima i ona . Ali što je s onim bebama koje se rode u predjelu međunarodnih voda ili iznad zemlje koja nema nikakve veze s majkom? 'Postoji nekoliko različitih faktora koji se uzimaju u obzir kada se dijete rodi u toku avionskog leta', kaže socijalni radnik iz Odsjeka za vizu i imigraciju u Velikoj Britaniji.

'Prije svega, ako se leti iz zemlje koja je potpisala sporazum o Smanjenju broja lica bez državljanstva, onda će dijete dobiti državljanstvo zemlje u kojoj je avion registriran. Ukoliko zemlja nije dio tog sporazuma, onda će lokacija aviona u međunarodnom zrakoplovnom prostoru odrediti bebino državljanstvo. Na primjer, ukoliko se dijete rodi iznad zrakoplovnog prostora SAD-a, biće Amerikanac. Ukoliko ta zemlja ne dozvoljava da dijete dobije njihovo državljanstvo, ona će usvojiti državljanstvo majke ili oca', poručuju iz Odsjeka. Ista ova pravila važe i za bebe rođene na kruzerima.

Bez obzira na državljanstvo, nekad se smatralo da će sve bebe rođene u avionu dobiti besplatne avio karte do kraja života. Ipak, stvari ne stoje baš tako. Shona Owen je na primjer dobila dvije povratne avio karte za bilo koju destinaciju u svijetu za svoj 18. rođendan, a iz Virgin Atlantica su bebi Virginiji (koja se rodila u avionu ove avio-kompanije) poklonili besplatne avio karte do 21. godine. 

Izgleda da je najbolje prošla beba koja se prošle godine rodila u avionu kompanije Buraq Air, a koja je nagrađena doživotnim besplatnim kartama preko njihove kompanije.

20. travanj 2024 05:58