Svake godine, otprilike u isto vrijeme, nađem se u situaciji da se pitam potpuno isto pitanje.
- Kako sam cijelu godinu izdržala bez jagoda?
A situacija u kojoj mi to pitanje prođe mislima gotovo je uvijek sljedeća: sjedim na balkonu sa zdjelicom šlaga koji se ni ne vidi od količine sočnih crvenih bobica na vrhu. Prvi skok u more u sezoni ništa je prema prvoj jagodi u proljeće.
Od te, prve, jagode postaju u periodu koji nam dolazi nezaobilazan dio mojih obroka, a ako ne obroka, onda barem deserta. Uz zobene pahuljice ujutro do pokušaja odolijevana, pa konačno i popuštanjima, zdjelici jagoda posutih šećerom navečer. Može li se udebljati i od zdrave hrane? Može, vjerujte.
No debljanje nam ovih dana nije ni na kraj pameti. Znamo, sezona stiže, ali možda se bude moguće i sakriti od znatiželjnih pogleda na opustjelim plažama. Ne savjetujemo prejedanje, ali savjetujemo poneki užitak u obliku najboljeg deserta koji možete zamisliti. Jednom tjedno, bez "g" od grižnje savijesti.
Inspiraciju smo pronašli na društvenim mrežama gdje su recepti s jagodama u posljednje vrijeme popularniji od hashtaga #karantena. Ovi su definitivno vrijedni isprobavanja.
1. Crème brûlée s jagodama
Sastojci (za 4 osobe)
- 7 žumanjaka
- 6 žlica šećera (+ 6 žličica za posipanje)
- 480 mL vrhnja
- ekstrakt vanilije
- prstohvat soli
- 240 mL vode
- jagode za ukras
Priprema
Pomiješajte žumanjke i šećer dok se dobro ne sjedine. Na srednjoj vatri pomiješajte vrhnje, sol i vaniliju. Miješajte da se ne stvore grudice. Dodajite polagano (u tri navrata) zagrijanu smjesu u onu sa žumanjcima. Ulijte smjesu u kalupe za pečenje i prekrijte ih folijom. Pecite 15 minuta u tepsiji koju ćete napuniti vodom, a potom pažljivo premjestite na rešetku još 20ak. Pustite da se dobro ohladi prije nego kalupe premjestite u hladnjak, najmanje 4 sata prije posluživanja.
Ovaj poznati desert malo "baca" na dalmatinsku rožatu, ali ukrašen jagodama dobit će sasvim drugačiji, svjež okus. Jedan je od popularnijih na kanalu Tasty, u nekoliko tjedana pogledalo ga je 2,5 milijuna ljudi.
2. Cheesecake s jagodama
A kad smo kod viralnih trendova, ne postoji puno traženiji recept od cheesecakea s jagodama. Za ovim na Pinterestu lude već tjednima.
Sastojci:
- svježe jagode
- 4 jaja
- limunov sok
- žličica kukuruznog škroba
- prstohvat soli
- 10 žlica šećera (ako volite manje slatko, smanjite količinu)
- ekstrakt vanilije
- 170 g keksiju po izboru koje ćete samljeti za podlogu
- 70 g maslaca
- 900 g krem sira
- 250 g kiselog vrhnja
Priprema:
Od mljevenih keksiju, žlice šećera i maslaca napravite podlogu. Utisnite ju u kalup i pecite 10-12 minuta pa ostavite sa strane da se ohladi. Krem sir mikserom umutite sa šećerom, limunovim sokom, vanilijom, kukuruznim škrobom, jajima i kiselim vrhnjem. Ulijte smjesu u ohlađeni kalup. Pecite na 180 stupnjeva pola sata ili dok vrh ne posmeđi. Jagode za to vrijeme ukuhajte s malo limunova soka i tri žlice šećera. Pola količine jagoda dodajte na samome kraju da neke od njih zadrže oblik. Prelijte po cheesecakeu i uživajte!
3. "Galette" s jagodama
Tradicionalni francuski desert možda zvuči zastrašujuće kompliciran za pripremiti, ali zapravo je nevjerojatno jednostavan za umijesti.
Sastojci:
- 160 g brašna
- prstohvat soli
- 1 žlica smeđeg šećera
- 50 g šećera
- 250 g krem sira
- 120 g maslaca
- jagode
- žličica kukuruznog škroba
- mahuna vanilije (može i ekstrakt)
- naribana korica limuna
- 1 jaje
Priprema:
U blenderu ili procesoru kombinirajte brašno, sol i žlicu smeđeg šećera. Dodajte krem sir prahu i pulsirajte dok ne dobijete veće grudice. Dodajte još 3-4 žlice vode i nastavite pulsirati dok se ne počne formirati tijesto. Na pobrašnjenoj podlozi ga izvaljajte i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Razvaljajte ga u krug, premjestite na podlogu za pečenje koju potom premjestite u hladnjak još pola sata. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli izmiješajte jagode, kukuruzni škrob, vaniliju, koricu limuna i ostatak šećera. Mješavinu rasporedite na tijesto, po sredini. Potom zamotajte rubove prema unutra, premažite ih jajem i pospite šećerom. Pecite dok ne pozlati, oko 40 minuta. Dobar tek!