StoryEditorOCM
Zadar plusOSVOJILI ŽIRI

Aceto od smokava bračnog para s Pašmana jedini hrvatski proizvod nagrađen s tri zvjezdice na natjecanju ‘Great taste award 2021‘

Piše B.S.
29. rujna 2021. - 22:07

Aceto od smokava 'Pašman libre' bračnog para Ane i Krste Matulića s otoka Pašmana jedini je hrvatski proizvod koji je nagrađen s tri zvjezdice na prestižnom britanskom natjecanju 'Great taste award 2021'. Među jedanaest nagrađenih hrvatskih proizvoda ovaj jedinstveni začin od pašmanskih smokava OPG-a Matulić osvojio je najveći mogući broj bodova i tri zvjezdice.

- Ovo nam je najveća nagrada koju smo dosad dobili. U konkurenciji je bilo više od 14 tisuća različitih proizvoda. U završnici ih je ostalo 220, a 1,6 posto dobilo je tri zvjezdice, a među njima i 'Pašman Libre'. Baš smo sretni priznanjem – kaže Ana Matulić.

Riječ je o proizvodu koji minimalno dvije godine odležava u bačvama od trešnje prije prodaje. Matulići ga sada godišnje proizvedu više od dvije tisuće bočica. Dosad su za 'Pašman libre' osvojili niz domaćih i svjetskih nagrada: ‘Superior Taste Award’ u Belgiji 2018, ‘International Taste Award’ u Italiji, ‘Top 50 Award’ u Italiji te ‘Judges award’ u Italiji 2020.

image
'Pašman libre'
Opg Matulić


Matuliće sada još očekuje sudjelovanje na Golden Forku, produženom natjecanju Great Taste Awardsa u Gillinghamu gdje će dobitnicima tri zvjezdice biti uručene nagrade i priznanja.

- Uvijek imamo nešto novo u planu, a nagrade su nam znak da idemo dobrim putem. Ove godine smo 'izbacili' i aceto od maraške, koji također oduševljava svojim okusom – kaže vlasnica najpoznatijeg pašmanskog OPG-a koji od 2013. godine, kada je startao, oduševljava svojim proizvodima. U sklopu obiteljske kuće otvorili su trgovinu, a danas imaju i web shop, s kojeg šalju proizvode na čitavo područje Europske unije.

Osim onog od smokve i maraške, 'vlasnici' su i jednako poznatog ljutog umaka 'Pašmanero', te Pašmanskog ocata, kao i kozmetičke linije s kojom su počeli prozivodnju na otoku s kojeg oboje potječu.

Sapun od maslinovog ulja bio im je prvi proizvod, a dans u ponudi imaju kreme Immortelle, Éternelle, EssentiElle, Rebelle Beauty drops, šampon, meleme i još mnoštvo toga. Sirovine koje upotrebljavaju za izradu prirodni su sastojci s otoka Pašmana.

image

Ana i Krsto Matulić
Opg Matulić
27. lipanj 2024 05:55