StoryEditorOCM
Zadar plusUKORAK S PROŠLOSTI

Iz tiska izašla nova knjiga Drage Marića; "Zapisujem svoje uspomene i uspomene drugih. Vraćam ih tako u prostor i vrijeme..."

Piše L.B.
23. ožujka 2023. - 21:04

„Ukorak s prošlosti“, naslov je najnovije knjige neumornog zadarskog kroničara Drage Marića. Posvetio ju je svome prvom praunuku Andri, a nakladnik knjige je Matica Zadrana.

- Sve što ćete u ovoj knjizi pročitati iza nas je. Prošlost. U većem dijelu daleka i nešto manje bliža povijest; s podsjetnicima tkanje prošlog života. Jer sjećati se znači oživljavati, otkidati od zaborava. Neki su rekli kako sam kroničar, drugi da sam književnik svakodnevnice, no najuvaženiji zadarski kulturolog tvrdi: „Bio je i ostao novinar. Sve su ovo crtice, bilješke, anegdote, citati, osvrti… Nešto kao novinarska bilježnica.“ Pa kad to takav autoritet tvrdi, neka tako i bude. Pristup svijetu je pitanje morala, pa tako i jedan od tih pristupa kojeg nazivamo pisanje, jer svaki pisac više kazuje o sebi, nego o komu ili čemu piše. Volim pisati kratko. Natuknice, crtice bez većeg pojašnjenja, ustvari nedovršene, kako bih čitatelju ostavio mogućnost suradnje kroz njegovo doživljavanje i zaključivanje. Zapisujem svoje uspomene i uspomene drugih. Vraćam ih tako u prostor i vrijeme i osuvremenjujem ih kako bi ih i drugi mogli oživjeti. Ova knjiga je još jedan takav pokušaj o ljudima i događajima s područja Zadarske županije. Nadam se kako neće biti promašaj – napisao je u uvodniku Drago Marić.

Kao i prethodne knjige o Zadru, kojih je više od 20, tako je i ova bogato ilustrirana fotografijama, te na više od stotinu stranica donosi priče o prošlosti Zadra, zadarskog kraja i njegovih žitelja. Autor piše o posebnosti svjetionika Veli Rat, o Daliboru Brozoviću, o Virskom listu i Kažimiru Škrbiću, o Maraschinu, bukovačkoj biciklijadi, Kudinom mostu, o benkovačkoj Vlajternativi, povijesti ribarstva u Kalima... Do sada je Marić u svojim knjigama Biblioteke Grad tako objavio na tisuće zapisa o ljudima i događajima.

image

Nova knjiga Drage Marića

16. travanj 2024 22:38