StoryEditorOCM
Zadar plusOD ZADRA DO GRAČACA

‘Po čemu je nazvan Obrovac i koji su njegovi fenomeni? Kako je Velebit dobio ime?‘ Zabilješke i priče Drage Marića u novoj knjizi donose odgovore...

Piše L.B.
20. prosinca 2022. - 08:42

- Promaklo mi je u moje knjige o ljudima i događajima iz naše županije uvrstiti crtice s područja Gračaca, jer i taj kraj Zadarskoj županiji pripada. Moj grijeh. Gračac nije imenovan gradom kao što Biograd, Benkovac, Nin, Obrovac i Pag jesu, nego općinom, ali je središte tog dijela Zadarske županije. Stoga u ovoj drugoj knjizi, nakon zbornika „Zadarske priče“, bit će ponešto i o gračačkom ličkom dijelu naše županije. Zato je naslovljena „Od Zadra do Gračaca“ – navodi zadarski publicist i, kako za sebe kaže, kroničar, Drago Marić u uvodu svoje najnovije knjige u Biblioteci Grad. Marićevih 20 knjiga o Zadru i Zadranima početkom godine je objedinjeno u jednu knjigu, „Zadarske priče, kroz prošlost i sadašnjost županije“, koju je izdala Matica Zadrana, nakon čega je Marić izdao još jednu knjigu u Biblioteci Grad, nazvanu „Idemo dalje“. U spomenutom zborniku se nalaze i djela „Foto Vjeko“ i „Čovjek s Olimpa – Krešimir Ćosić.“

Veliki broj priča, događaja, biografija i crtica otetih zaboravu, kao i fotografija, tako je sačuvano u više od 20 knjiga Drage Marića, što se odnosi samo na Biblioteku Grad, Marić je, kako je poznato, autor i 20 knjiga o zadarskom sportu.

Na stotinu stranica u novoj knjizi „Od Zadra do Gračaca“ Marić nam donosi nove priče o događajima i ljudima – o preporoditeljima Benkovca, o benkovačkom Sokolu, smilčićkoj kulturi, obrovačkim posebnostima, o općini Gračac, Otuči, ženskoj klapi Kotaranke, o tome kako je Velebit dobio ime, po čemu je nazvan Obrovac, o općini Kolan, o „negativnim fenomenima Obrovca“, o arbanaškim svećenicima, ali se u svojim zabilješkama osvrće i na zadarske događaje, poput otvorenja Providurove palače, osvrta na kavanu „Central“ i brojnih drugih gradskih osobitosti.

„Drago Marić nije ni umjetnik, ni znanstvenik. Ne piše ni romane, ni znanstvene studije, ni kritičke analize. Bio je i ostao novinar. Sve su ovo crtice, bilješke, anegdote, citati, osvrti... Nešto kao novinarska bilježnica. Pri tome, Marić polazi od činjenice da grad gradom čine ljudi, da ljudi tvore i čuvaju identitet grada. Grad je mjesto taloženja različitih doživljaja. Bitno je rekonstruirati duh vremena, atmosferu grada…“, zapisao je o Marićevim knjigama njegov novinarski kolega u „Slobodnoj Dalmaciji“, publicist Abdulah Seferović.

image

Drago Marić

Luka Gerlanc/Cropix
image

Nova knjiga Drage Marića

29. travanj 2024 19:55