StoryEditorOCM
Zadar plusVELIKO PRIZNANJE

Kompliment iz Svjetske šahovske federacije: ‘Zadar Open‘ jedini iz Hrvatske uvršten među 27 turnira iz cijelog svijeta koji su dobili novčanu potporu!

Piše I. Nevešćanin
19. ožujka 2021. - 13:17
Veljko Šagi, predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije i predsjednik ŠK Casper iz ZadraJure Miskovic/Cropix

Lijepo priznanje stiglo je na adresu Šahovskog saveza Zadarske županije (ŠSZŽ): Svjetska šahovska organizacija (FIDE) odabrala je Zadar Open kao jedan od 27 šahovskih turnira na svijetu koji će dobiti njenu financijsku potporu. Priznanje je tim značajnije ako se zna da je Zadar Open jedini šahovski turnir iz Hrvatske koji je zaslužio podršku najveće i najutjecajnije međunarodne šahovske asocijacije.

- Moram priznati da sam bio jako iznenađen kad sam dobio pozitivan odgovor FIDE. Ovo je veliko priznanje za Zadar open, za županijski šahovski savez, za sve ljude koji su uključeni u organizaciju turnira, kao i za mene osobno – kaže Veljko Šagi, predsjednik ŠSZŽ, ne skrivajući zadovoljstvo zbog sredstava koji će omogućiti lakše održavanje Zadar Opena u prosincu ove godine.

Prvi Zadar Open, otvoreno prvenstvo Zadra u šahu, održano je 1994. godine na inicijativu Ivana Šimunića i Bruna Fuzula iz Bibinja te Stanislava Maroje iz Zadra, uz financijsku i organizacijsku pomoć Radovana Dunatova, tadašnjeg pročelnika Grada Zadra za kulturu i sport. Zadar Open ubrzo je postao jedan od najboljih domaćih turnira stekavši ugled i izvan granica Hrvatske. Zadnjih godina, pod vodstvom Veljka Šagija, inače predsjednika šahovskog kluba Casper, Zadar Open je doživio punu međunarodnu afirmaciju i veliku vidljivost na svjetskoj šahovskoj sceni. Zadnji Zadar Open održan na kojem je sudjelovalo oko 160 igrača iz više od dvadeset zemalja svijeta održan je 2019. godine. Turnir se prošle godine nije održao zbog pandemije koronavirusa, a ako epidemiološki uvjeti dozvole 27. izdanje turnira vidjet ćemo krajem godine.

- Natječaj za pomoć u financiranju šahovskih turnira diljem svijeta FIDA je objavila u veljači. Mi smo se javili kao Županijski savez i dobili smo njihovo potporu. Riječ je o pokrivanju troškova organizacije u iznosu od sedam do 20 posto. Naš zadnji turnir organizacijski je koštao oko 20 tisuća eura, tako da će pomoć u svakom slučaju dobro doći, kaže Šagi, koji je na čelu saveza već petu godinu, i naglašava.

- Važnije od same materijalne pomoći je priznanje koje smo dobili našim uvrštavanjem među 27 šahovskih opena iz cijelog svijeta, kao jedini šahovski turnir iz Hrvatske. To je najveći kompliment koji smo mogli dobiti i dokaz da se šah u Zadru razvija u jako dobrom smjeru. Drugo, rekao bih jednako važno, je to što se ovakvim priznanjem Zadar Open izdvaja kao sjajno mjesto i prilika za afirmaciju mladih igrača, za njihov izlazak na međunarodnu scenu, za učenje i šahovski razvoj. Poglavito to vrijedi za kadetske prvake Hrvatske koji dolaze iz Zadra. Zada Open svima njima može značiti odskočnu dasku do svjetskih šahovskih pozornica – kaže predsjednik ŠSZŽ koji okuplja sedam klubova s oko 300 registriranih igrača.

01. svibanj 2024 21:47