StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

MONSTER HUNTER Milla Jovovich dominantna je u akcijskim scenama. Sve ostalo u ovoj mješavini horrora i videoigre treba prekriti pješčana oluja

Piše Gabrijela Bijelić
6. ožujka 2021. - 12:14

Glumačko-redateljski i bračni par Milla Jovovich i Paul W. Anderson ima bogato iskustvo u snimanju filmova temeljenih na videoigrama. Jedna od takvih franšiza, Resident Evil, povezala ih je 2002. i profesionalno i emotivno te je kroz sedam dijelova postigla kultni status među fanovima.

Dvadesetak godina kasnije, supružnici su se vratili na mjesto zločina i ponovno udružili snage, ovaj put u adaptaciji videoigre Monster Hunter (Lovac na čudovišta). Krajnji rezultat je razočaravajući medijski 'twist' koji vjerojatno neće dobiti nastavak. I to ne samo zbog neisplativosti uslijed korona krize, već i zbog brojnih slabosti među kojima je variranje 'posuđenih' motiva još i najmanji grijeh.

Istini za volju, preslikavanje sadržaja videoigara na filmsko platno i inače nije osobito zahvalna zadaća. Osim što je publika raznorodnija, a vrijeme ograničeno, u transferu se zbog nužnog komprimiranja i pojednostavljivanja priče izgubi većina draži izvornika.

Mnogi se još sjećaju fijaska 'Assasin Creeda' koji je unatoč popularnosti među poklonicima videoigara propao u kinima iako su na njemu radili redatelj Justin Kurzel i glumac Michael Fassbender, udarni suradnički dvojac iz sjajnog 'Macbetha'.

Andersonov uradak mnogo je plići i djetinjastiji od spomenutog gubitnika, gledljiv tek zbog Mille Jovovich koja i u petom desetljeću života ostaje apsolutna vladarica akcijskih scena. Njezina se bojnica Artemis, pripadnica američkih mirovnih snaga u nedefiniranoj misiji bori protiv hrpe monstruma iz usporedne stvarnosti.

A te su nemani iritantno nalik zmajevima iz Igre prijestolja, slinavcima iz Aliena i Predatora ili proždrljivcima s pješčanih pustopoljina iz davnog ZF-a Paula Verhoevena 'Starship Troopers'. Sva sila copy-paste mesoždera egzotičnih nadimaka poput Rathalos, Diablos ili Nerscyilla samo podcrtava mane ovog Sonyevog aduta za predtinejdžerski uzrast. Vizualno razbacivanje guta sve druge sastavnice filma.

Ponajprije ključni odnos između rangerice Artemis i Lovca (glumi ga tajlandski stručnjak za borilačke vještine Tony Yaa), prinudnih saveznika u borbi s čudovištima iz različitih govornih područja i vremenskih dimenzija koji ostaju na razini skeča.

Lik pirata poliglota Admirala (Ron Perlman iz Hellboya) umjesto pokretača pretvara se u ometača radnje, dok ostali lovci na čudovišta kaotično iskrsavaju i nestaju. Za ovu bi najnoviju mješavinu horrora i videoigre bilo najbolje da ju je prekrila pješčana oluja, inače najdojmljivija 'pojavnost' u cijelom Andersonovu uratku.

04. svibanj 2024 23:52