StoryEditorOCM

OPREZNO U BERBUDonosimo zlatne savjete koji će vas sačuvati od lomova i ozljeda: zaštitite oči i pazite na skale!

Piše Nedjeljko Jusup
9. listopada 2024. - 09:41

U promotivnoj berbi grožđa nedavno se ozlijedio predsjednik Zoran Milanović. Škarama porezao prst. A da je imao rukavice možda bi sve prošlo bez krvi. Eto, ni berba grožđa nije bezazlena, ali berba maslina, koja samo što nije počela, uz radosti krije i puno više opasnosti. Pogotovo tamo gdje su stabla visoka, teren nepristupačan i krševit kao što je na našim otocima i uz obalu Jadranskog mora.

E, i tako dok se po onoj "Mrtvi dan škale van" spremao na odlazak u berbu, našeg otočanina upita njegova žena: "Kad ćeš da ti donesem ručak?" Odgovorio je: "Ne znam, ali nemoj žuriti. Možda ručam u bolnici!"

Ova gorko šaljiva anegdota prepričava se godinama i uvijek je aktualna jer ima uporište u stvarnosti.

Lomovi ekstremiteta, ugrizi poskoka, pad sa skala

Kad počne berba, posebno u listopadu, pa i tijekom studenoga obično se poveća broj pacijenata na kirurškim odjelima. Dolaze sa slomljenim ekstremitetima, najčešće rukama, ali i drugim ozljedama. Mediji su zabilježili kad je prije nekoliko godina i Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije pao s masline i slomio dva rebra tijekom berbe u svom masliniku.

Stanovnicu otoka Hvara ugrizao je poskok, najotrovnija zmija, s grane dok je brala maslina na predjelu Selca. Tijekom listopada na granama su najčešće ženke poskoka. One u ovo vrijeme kote žive mlade, a i oni, iako tek okoćeni, već u sebi imaju određenu dozu otrova.

image
AFP

U crnim kronikama zabilježeni su i slučajevi s tragičnim posljedicama. Na Braču se još prepričava kako je 74-godišnji Petar iz Nerežišća poginuo berući masline oko Donjeg Humca. U jednom trenutku se popeo na kamenu gomilu da bi sa skala lakše dohvatio plodove s najviših grana. Iznenada je pao, slomio kralježnicu i na mjestu preminuo.

Zabilježen je i smrtni slučaj u Splitu na Brdima. Stariji čovjek pao je s masline u podnožju Biokova i preminuo. Mogli bismo još nabrajati slučajeve s tragičnim posljedicama. Međutim, i ovo dosad dovoljno govori da branje maslina, pogotovo na krševitim i nepristupačnim terenima nije nimalo bezazleno.

Koban ubod u rožnicu oka

Najčešće ozljede o kojima se, inače, ne piše su ozljede oka, točnije rožnice. To potvrđuje i poznati splitski oftalmolog dr. Vlade Glavota. U svom blogu na portalu pod naslovom "U berbi maslina čuvajte oči!" on upozorava:

 - Ozljede rožnice oka uz prijelome ekstremiteta spadaju među najčešće tijekom berbe maslina!

Svoju priču o tome kako je ostao bez oka zadarskom novinaru Velimiru Brkiću povjerio je i poznati maslinar Stanko Sikirić iz Bibinja. Prije 15 godina u berbi maslina, na istoj lokaciji gdje će s članovima tri generacije svoje obitelji brati ovih dana, list masline ubo ga je u lijevo oko. To će doživotno pamtiti jer, nakon uboda, stvari su se zakomplicirale pa je na kraju – ostao bez oka.

- Nakon stotinu putovanja na liječenje i preglede u Zagreb te dvije transplantacije rožnice, nažalost, nepovratno sam ostao bez oka, priča Stanko, višestruko nagrađivani maslinar, jedan od prvih u Zadarskoj županiji. Sa sinom Dinkom zlatno odličje osvojio je i na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku. Nadaleko je poznat i po uzgoju divovskih plodova kapule od gotovo 2,5 kilograma.

Gusti, zbijeni i kopljasti listovi

Ozljede oka su zapravo najčešće iako se o tome malo govori. Listovi masline su gusti, zbijeni i kopljasti. Vrh lista je šiljat, ali maslinar obično na to zaboravi u trenutku kad želi dohvatiti i posljednji plod s najviših grančica.

image
Zvonimir Barišin/CROPIX

Neke od mogućih komplikacija su keratitis i ulkus rožnice kao posljedica sekundarne infekcije na mjestu neliječene ogrebotine rožnice. Oči su širom otvorene pa su i ozljede česte, što potvrđuje dr. Glavota. Najčešće se javljaju pacijenti s izgrebanom površinom oka.

- Praćena je neugodnim bolovima, osjećajem žuljanja kao da je nešto upalo u oko. Zatim pojačanim suzenjem, nemogućnošću otvaranja oka, oteklinom vjeđa i fotofobijom odnosno nepodnošenjem jakog svjetla - pojašnjava liječnik.

U slučaju kad se pacijenti jave na vrijeme i ako ogrebotina nije velika i duboka liječenje je uspješno. Oporavak je relativno brz uz redovite nešto češće kontrole.

- Postoje i slučajevi, nažalost nerijetko, kad pacijenti ne dođu na vrijeme pa nastanu komplikacije. Time se oteža liječenje, uspori oporavak i poveća rizik za teže posljedice - upozorava dr. Glavota.

Kod jako teških slučajeva vidna oštrina može biti toliko narušena da je jedino rješenje za poboljšanje vida transplantacija rožnice. Stoga, preporučuje se svima koji se zateknu u berbi maslina da budu oprezni i da djeluju preventivno štiteći svoje oči zaštitnim naočalama.

Naočale, šilterica i – ne skačite s grane na granu!

Uz naočale iskusni obično nose i šilterice, kape s "frontiljom" tako da i one štite od uboda kopljastih listova masline.

Kod ručne berbe, ako je ikako moguće, ne bi trebalo koristiti skale. A, ako su neizbježne, umjesto "starinskih" drvenih bolje je koristiti aluminijske jer je s njih mogućnost padova manja, smatra agronom mr. sc. Marijan Tomac. On upozorava berače da budu pažljivi kad se, u namjeri da uberu i posljednji plod, ne zavlače u krošnje penjući se s grane na granu. Najbolje je neka se uopće ne penju jer stablo masline je krhko i padovi nisu bez posljedica.

image
AFP

Ni strojna berba nije lišena opasnosti. U susjednoj Italiji, primjerice, zabilježen je slučaj kad je na terasastom terenu radnik krenuo brati masline sa strojem na gusjenicama koji je inače namijenjen kao utovarna lopata za građevinsku upotrebu. U ovom slučaju stroj je spojen na tresač maslina. Već na početku, nakon 30-ak metara vožnje unatrag, stroj na gusjenicama udara u panj masline i prevrće se. Vozač ostaje prignječen između vozačkog sjedala i tla. Istraga je utvrdila da spomenuti stroj nije prikladan za branje maslina, nije bio opremljen okvirom protiv prevrtanja, a nažalost ni sigurnosnim pojasevima za vozača.

image
Srećko Niketić/ CROPIX

Što se tiče rizika od pada s visine preporuka je: nikada ne koristite ljestve i nikada se ne penjite na stablo ni za berbu maslina pa ni za orezivanje. Za izvođenje ovih operacija s tla na tržištu su dostupni svi alati. Za berbu počevši od grabljica i tresača s produžetcima, kombajna i vibratora za trešnju kao i sve neophodna zaštitna sredstva: rukavice, naočale, kape s frontiljom...

Zato, oprez u berbi maslina. Pažljivo i - "vrag odnija prišu", kako se lipo kaže u našoj Dalmaciji.

09. listopad 2024 09:42