Ivica Miljak, vlasnik najvećih uljara u Hrvatskoj, dviju uljara "Bilaja", one u Svincima i druge u Najevima, obiju kod Marine, kod Trogira, još mi je u trećemu mjesecu za vrijeme zadnjeg Noćnjaka u Vodicama iskreno zabrinut prvi najavio: "Ovo će biti katastrofalna godina, ništa maslina neće biti u marinskom kraju. Led je uništio more maslina. Ulja će biti manje nego ikad!"
I bogme se pokazalo da je u pravu.
U marinskom kraju, najmaslinarskijem kraju Hrvatske, ove godine će malo tko imati ulja. Uljaru, onu u Najevima, Miljak je otvorio prije desetak dana i ljudi sa svojim maslinama dolaze. Ove godine dolaze odsvuda, i iz stotinjak kilometara udaljenih maslinika.
Najmanje ih je, kao normalnih godina, iz susjedstva, iz Marine. Kad smo stigli, svoje masline je taman iz Kaštel Sućurca iz svog maslinika na padinama Kozjaka ovamo na preradu donio nekadašnji ravnatelj splitskog KBC-a dr. Mihovil Biočić. Od kada je u penziji, strastveni je maslinar.
- I dobro sam rekao to u trećemu mjesecu. Cijela naša ova marinska strana sve tamo do Šibenika je jako loše. Pogotovo maslinici uz more. Početkom trećeg mjeseca tri dana su temperature bile ispod nule, a maslina je bila krenula, došao je led i pukla je. Ono malo što je rodilo, sad će srediti maslinova muha. Krenula je posljednjih dana žestoko i moj je savjet ljudima: berite, berite, što hitnije poberite! Pogotovo su jaki napadi u Kaštelima pa prema Marini uz more. To je katastrofa. Poberite što prije da se ne bi dogodila 2014. Ljudi su tada čekali, čekali i u roku od 15 dana sve je bilo na podu - govori Ivica Miljak.
Dr. Mihovil Biočić dodaje: "Do ove zadnje velike kiše ni jedan jedini ubod nisam našao u plodovima, iza kiše počeli su ubodi, svaka treća je ubodena. Zbog toga sam ja sad odmah išao u berbu jer će mušica poharati sve."
- Zakasnila je kiša i krenula je zadnja navala maslinove muhe, ona koja obere maslinu. Ne možete maslinu sada politi ničim, karence za preparate su preduge, jedino kako se sada možete boriti protiv mušice je berbom. Nema druge! Da se zametak što ga je muha ostavila u plodu ne razvije u nešto što će pokvariti ulje. Uljare "Bilaja" savjetuju da se bere što hitnije - ozbiljno će Martin Kilić, znalac, dugogodišnji poslovođa obaju pogona uljara "Bilaja".
Jedan od razloga zašto uvijek volim doći u uljaru "Bilaja" je čistoća. Ovdje se nitko neće šporkati, u svečanom odijelu možete doći, s podova bi se "moglo jesti", strojevi ulašteni rade, ali i blistaju, zidovi su netom piturani.
- Mi godinama već otvaramo uljare sredinom desetog mjeseca, ali zadnjih četiri, pet godina maslinari sve ranije šalju upite o preradi. Ljudi su se opekli te fatalne 2014. godine i uljare moraju biti spremne. Zato mi uvijek volimo najprije proći sve strojeve sa svojim maslinama, da vidimo je li sve uštimano, sve kako treba, sve smo piturali, očistili, ulaštili. Gledamo dočekati ljude spremni. Kapacitet uljara je realno tri tone na sat ovdje u Najevima, a šest tona dolje u Svincima. Možemo mi i više, dakle ako jedan maslinar donese 4000 kilograma maslina, on će ulje od tih maslina dobiti za sat vremena - vele Miljak i Kilić.
- I ove godine je kod većine uljara cijena prerade porasla, ispada da svake godine ide za 10 lipa gore, pa je prije koju godinu bila kunu i 20, pa kunu i 30 lipa, a mnogi su ove godine digli i na kunu i 40 lipa po kilogramu maslina. Vi niste?
- Cijena prerade je kod nas i ove godine 1 kunu. Od početka prerade, od 2003., dakle već 15 godina držimo tu cijenu, uvijek istu od 1 kune po kilogramu maslina. Držat ću tu istu cijenu koliko kod budem mogao. Uz to, maslinar kod nas, ako želi, dobije besplatno i osnovnu analizu svog ulja, slobodne masne kiseline i peroksidni broj. Dajemo i gratis prijevoz maslina iz maslinika u našu uljaru. I jako pazimo na dogovorene rokove, da nam maslinari ne čekaju, nego kad smo se dogovorili, da tada i imaju preradu svog ulja. Želimo da nam ljudi budu zadovoljni i da imaju kompletnu uslugu.
- A po kojoj cijeni maslinarima otkupljujete ulje? Mnogi su od njih stariji ljudi, penzioneri, baš i nemaju novca i često preradu plaćaju uljem...
- Ulje otkupljujemo po boljoj cijeni nego ikada - plaćamo im 55 kuna po kilu ulja. Cijena otkupa ulja je zadnjih nekoliko godina kod nas išla značajno gore. Recimo 2013. je bila 40, a ove godine im plaćamo 55 kuna kilo ulja. To je jedan pomak koji je maslinaru falio. Država je i dalje ostavila poticaj 10 kuna po kilu ulja, pa ispada da maslinar ako će ulje prodati uljari postiže ustvari dobru cijenu od 65 kuna po kilu ulja. I može ga u uljari prodat na veliko, sve što mu je višak, i novce dobiti sigurno i odmah na jednome mjestu u jednoj cifri.
Još jedna ovogodišnja novost u uljarama "Bilaja" su maslinari koji ovamo na preradu dovoze svoje masline baš izdaleka, iz maslinika koji su i sto kilometara udaljeni od Marine.
- Ono što mene veseli je da je svake godine u ovoj uljari sve više i više ljudi. Ove godine nam je novo da nam ljudi s maslinama dolaze izdaleka. Događalo bi se prijašnjih godina da ljudi i 30-ak kilometara od Marine, kad se kapaciteti njihovih obližnjih uljara zatvore, dolaze k nama. Ovih dana nas zovu iz skradinskog kraja, gdje je maslina odlično rodila, iz sela na Miljevačkom platou, gdje je također odlično, ljudi nam se javljaju iz Bratiškovaca, iz Pakova Sela, iz Krički, iz zadarskog zaleđa, Čiste Male, Nadina, iz maslinika oko Vrane... Skradin je 70-ak kilometara od naše uljare, Miljevački plato 80-ak, do Nadina ima više od sto kilometara... Ljudi danas razmišljaju o cijeni i o kvaliteti usluge. Njima se zbog cijene prerade isplati napraviti te kilometre. On je na 10.000 kilograma uštedio 4000 kuna. Mi uljari maslinare moramo poštovati, da su ovi naši strojevi od zlata, bez maslina oni su ništa!
- Idete besplatno ljudima po masline i po 100 kilometara? Kako ste to organizirali?
- Ljudi su znali za nas, ali je uvijek bio problem što smo mi njima velikih 70 ili 80 kilometara daleko. Ali po masline im gratis idemo i tamo. Imamo prema svakome maslinaru isti odnos, idemo po masline besplatno bio maslinar u Kaštelima, Skradinu ili Nadinu kod Zadra. To smo organizirali tako da im tamo skupimo masline, oni ih dovezu na određeno mjesto i ima tamo jedan čovjek koji radi za nas, koji će to sve tamo vagati. I mi to kamionom prebacimo ovdje na preradu. Maslinari imaju potvrdu na otkupnom centru i imaju ovdje potvrdu na uljari.
- Recimo, donijeli ste gore na Miljevcima masline, izvagali su vam 500 kila. Ista ta paleta vaga se kad dođe nakon par sati ovdje na uljaru i mora imati isto 500 kila. Dakle, oni su gore ostavili masline i mi smo im rekli: mi ćemo vas kontaktirati i u roku od 24 sata vaše će masline biti prerađene. I onda ja zovem osobno maslinare: Mate, ti si u šest, Jure, ti u sedam sati, treći u osam. Ja želim da ljudi dođu osobno po ulje i da vide kako se njihove masline prerađuju. I posebno pazim na tajming da ljudi dođu na red kako je zapisano. Jer pratim svih ovih godina da su ljudi grintavi čekajući satima pred uljarom. Naravno, može se dogoditi kvar, bilo što, ali to je izvanredna situacija - kaže Miljak.
Kilić dodaje: "Danas je vrijeme novac i dobra usluga se cijeni, a ako imate dobru uslugu, onda imate svake godine sve više mušterija. Dobar glas od usta do usta je najbolja reklama. Ljudi nas u svakom trenutku mogu pitati tijekom procesa prerade njihova ulja ako im nešto nije jasno. Ako nemam vremena tog trenutka, doći ću za tri, četri minuta objasniti, uvijek se nađe vremena. Kad odrađuju ljudi koji nemaju volje za razgovor, nije dobro.
Sto puta sam rekao da je meni najidealnije raditi kad mušterija zna kao ja, ako hoćete i bolje od mene, jer onda znamo o čemu govorimo. A netko tko se ne razumije i ne želi naučiti, onda je problem. Zato i je ovdje otvoreni sistem, maslinar ima pravo pogledati od starta do finalnog proizvoda i tih sat vremena me pitajte sve što vam nije jasno. Ive je taj koncept utemeljio, mi smo ga prihvatili, bilo je onih: ja to neću raditi, ja nemam vremena. Ti koji nemaju vremena, u ovoj uljari ne rade.
- A što kažu prva ulja koja su izašla ove sezone?
- Ja sam iznenađen koliko se dobre masline, koliko su dobri i kvaliteta i postotak ulja. Randmani su od 11 do 20, ovisi o sorti, terenu i kondiciji masline. Randmani su u ovo doba lani bili tri do četri posto lošiji. U svakom slučaju, kad se usporedi s prošlim godinama, ovo je dobra godina što se tiče randmana, ali i kvalitete ulja. Čak i onog kod maslina gdje je bio napad maslinove muhe, jer se uspjela maslina pobrati na vrijeme dok se nisu ličinke razvile, da nisu pokupile proteine iz ploda. I upozorite ljude, to je najvažnije: berite, što hitnije poberite masline dok vam ih još muha nije pobrala!