StoryEditorOCM

ZA PROFESIONALCE I HOBISTEZašto ne smijemo izostaviti Plantella jesensku organsku gnojidbu u MASLINIKU, VOĆNJAKU i VINOGRADU!

Piše Milica Sekulić, bacc. ing. agr./sponzorirani sadržaj
4. prosinca 2024. - 16:28
Pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan s vlasnikom AM Grupe Ruben Flegom i Bernard Deklicem iz VinoArtisa

U maslinarstvu razlikujemo profesionalni i hobi uzgoj maslina. Glavna razlika je u površinama maslinika. Profesionalci brinu i održavaju od par hektara do 100-tinjak hektara dok se hobisti, brinu i obrađuju, manje  površine a to znači  od par stabala do stotinjak stabala maslina. I jedni i drugi imaju isti cilj a to je proizvesti maslinovo ulje. Hobisti većinom proizvode maslinovo ulje za vlastite potrebe, prijatelje i rodbinu dok profesionalci proizvode maslinova ulja za potrebe tržišta kojeg pokrivaju.  Mali proizvođači su sve više svjesni da ako ne provode sve agrotehničke mjere, tijekom godine, da će im urod biti smanjen ili će potpuno izostati. Zaključak bi bio da je potrebno provoditi agrotehničke mjere kao profesionalac a to znači obaviti organsku gnojidbu u jesen ili u rano proljeće, na vrijeme obaviti rezidbu, zaštitu, obradu tla…Važno bi bilo u svemu tome ispoštovati načela organskog uzgoja s minimalnom primjenom zaštite kako bi dobili maslinovo ulje visoke kvalitete.

Jesen je vrijeme za berbu i organsku gnojidbu maslina

Berba je u tijeku i možemo već sada zaključiti da je godina, po urodu, bila jako doba, osim pojedinih lokacija. Profesionalci muku muče s radnom snagom pa moraju investirati u strojeve koji će im omogućiti lakšu berbu dok mali maslinari obavljaju ručnu berbu uz pomoć tresača. Prije par dana bili smo prisutni u maslinicima profesionalaca Oio Vivo - Vodnjan gdje je tvrtka AM GRUPA održala prezentaciju vučenih tresača maslina. Okupio se veći broj profesionalnih korisnika ali i hobista maslinara koji su željeli vidjeti inovacije za maslinarstvo i čuti dobre savjete. Prezentaciju je otvorio vlasnik firme AM Grupe - Ruben Flego i pročelnik za poljoprivredu Istarske županije - Ezio Pinzan. Osim prezentacije o strojevima za berbu maslina preporuke su se odnosile i za osnovnu organsku gnojidbu nakon berbe maslina.

Koja gnojiva odabrati u jesensku gnojidbu i zašto?

Masline na jednom mjestu ostaju niz godina a ponegdje i stoljeće. Za svoj rast i plodonošenje trebaju plodno tlo. Nije dovoljno dodati mineralna gnojiva i očekivati svake godine obilan i redovit urod. Profesionalci znaju da u jesen moraju odraditi organsku gnojidbu kako bi urod bio bogat i u sljedećoj godini. Kvaliteta organskih gnojiva, koja se nude na tržištu, nije jednaka. Preporuka je korištenje kvalitetnih Plantella organskih gnojiva iz vlastite proizvodnje. Visok sadržaj organske i suhe tvari znači manju potrebu gnojiva po stablu a učinak je vidljiv u tekućoj godini. Zbog bogatog sadržaja fulvinskih i huminskih kiselina i C/N omjera Plantella Organik za masline djelovati će brzo na povećanje humusa u tlu a hranidbeno će opskrbiti korijen masline a tako i cijelo stablo sa svim potrebnim makro i Plantella Organik za masline mikro elementima. Gnojivo dodamo u zemlju nakon berbe

kako bi maslina dočekala proljeće u punoj formi. Mnogi profesionalci biraju Plantellu kao svog partnera i dokazali su kako imaju svake godine redovit prinos, naravno uz poštivanje i drugih agrotehničkih mjera.

image

Milica Sekulic savjetnica za Plantellu

Koliko Plantella organskog gnojiva po stablu?

Često imamo upite maslinara o dozaciji gnojiva po stablu. Naravno, tu treba uzeti više parametara za dobar savjet o količini preporučenog organskog gnojiva po stablu. Važne informacije za dobar savjet su koliko je ploda dalo stablo i koliko se ono iscrpilo, sastav tla, pH tla, dali se tlo obrađuje…Generalno možemo reći da se za mlade sadnice dodaje do 0,5 kg po sadnici (ovisno o starosti), za masline oko 5 god starosti možemo dodati oko 1 – 2 kg za stabla a za masline od 10 godina bar 3 kg po stablu. Gnojivo možemo unijeti u tlo prilikom obrade ali je važno da ga rasporedimo udaljeno od debla bar 20 cm i više.

image

Plantella Organic za masline

Jesenski radovi u vinogradu!

Nakon berbe, vinova loza, se sprema za mirovanje i sokovi se počinju povlačiti u korijen. Nakon opadanja lista važno je obaviti organsku gnojidbu vinograda. Vodimo računa o količini prinosa po trsu tj. opterećenju trsa kako bi odredili dozaciju gnojiva. Preporuka je koristiti dozu od 0,25 dkg po čokotu loze a pri većem opterećenju loze doza se može i pojačati. Kada obavimo kvalitetnu jesensku  organsku gnojidbu, Plantella Organikom za vinograd, korijen vinove loze se uspije na vrijeme pripremiti za novu vegetacijsku godinu i za obilan i zdrav  urod.

Budite i Vi profesionalac u Vašem masliniku, vinogradu i voćnjaku i ne zaboravite pognojiti Plantella organskim gnojivom u jesen!

Milica Sekulić, bacc. ing. agr.,

savjetnica za Plantellu - Unichem Agro.d.o.o.

info@plantella.hr, 092 194 1694, Plantella.hr

22. prosinac 2024 02:35