StoryEditorOCM

RUJANSKI RADOVIZnate li što sve u masliniku treba obaviti prije berbe? Evo preporuka našeg stručnjaka o gnjojidbi i zaštiti

Piše mr.sc. Marijan Tomac
16. rujna 2024. - 08:08

Potrebno je izbjegavati navodnjavanje u kasnim fazama razvoja ploda i zrenju jer se smanjuje sadržaj polifenola, kao i nekih drugih volatilnih i aromatičnih tvari. U tom slučaju može se dobiti ulje s manje aroma.

Ako padne kiša, obavezno obaviti plitku obradu kultiviranje u maslinicima koji nisu zatravnjeni zbog čuvanja vlage u tlu i suzbijanja korova. U zatravnjenim maslinicima redovito treba kositi travu.

Gnojidba maslina

Najveći dio maslina uzgaja se bez navodnjavanja, te zbog suše maslina ljeti raste vrlo malo. Glavni rast se odvija u proljeće, a značajan porast je i najesen. U takvim uvjetima najveću količinu dušičnih gnojiva preporuča se dati u proljeće. Samo manja količina dušičnih gnojiva daje se s prvim jesenjim kišama kada nakon ljetnog zastoja uzrokovanog sušom počinje intenzivniji rast. Fosforna i kalijeva gnojiva daju se krajem ljeta i početkom jeseni, obično pred obradu tla da mogu dospjeti u zonu korijenovih dlačica i da ih maslina može uzeti jer su slabo pokretna u tlu.

Sukladno takvom pristupu kod nas je ustaljena gnojidba kompleksnim mineralnim gnojivima koja sadrže N-P-K, u novije vrijeme i određeni broj ostalih hranjiva elemenata, tijekom rujna s prvim jesenskim kišama.

Zaštita od bolesti i štetnika

Najveći napad i štete od maslinove muhe očekuju se tijekom rujna kada maslina ulazi u fazu šarke. Svagdje gdje je to moguće maslinovu muhu treba suzbijati preventivnim mjerama. U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca, tj. tretiranje dijelova krošnje. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 dana i obavezno nakon kiše.

U tu svrhu se može koristiti gotov ekopripravak pod nazivom Success bait. Umjesto gotovog pripravka može se koristiti insekticid na bazi deltametrina + atraktant Buminal – ne za ekonasade. Oni koji se bore protiv maslinove muhe prskanjem krošnje moraju voditi brigu o karenci pripravaka koje koriste.

Za suzbijanje maslinove muhe u ekološkoj proizvodnji dozvoljeno je prskanje sredstvom Kaolin BPLN. Kaolin djeluje kao mehanička prepreka i plod čini nevidljiv maslinovoj muhi. Kod primjene Kaolina važno je da se osigura dobra pokrovnost cijele krošnje. Pojavu maslinove muhe utvrđujemo pomoću žutih ljepljivih ploča premazanih atraktantom. Ukoliko se tjedno ulove dvije muhe po ploči potrebno je provesti njeno suzbijanje.

Paunovo oko

Najveća zaraza paunovim okom događa u jesen, u razdoblju od rujna do studenoga, kada je brojnost rasplodnog tijela uzročnika bolesti najveća. Znakovi na listovima zaraženim u jesenskom razdoblju vidljivi su tek u proljeće kada nastaju nove zaraza na novim listovima i tada obično maslinari reagiraju, ali je u većini slučajeva prekasno. Zaraženi listovi u jesen opadaju od ožujka do lipnja.

Kod zaštita maslina od paunova oka potrebno je paziti na karence pripravaka, pogotovo kod maslina koje imaju plodove. Pripravci na bazi bakra imaju karencu 56 dana. Zbog toga treba odrediti pažljivo vrijeme prskanja s rokom berbe. U jesenskom suzbijanju paunova oka umjesto bakrenih fungicida mogu se koristiti organski pripravci čija je karenca oko 30 dana.

16. rujan 2024 19:26