StoryEditorOCM

EKSKLUZIVNODonosimo sve o Oilpulse, novoj tehnologiji koja bi mogla oduševiti: masline šokirane strujom daju više ulja

Piše Meri Šilović
15. rujna 2024. - 06:50

Zna se da se iz ploda masline u uljarama nikad ne izvuče sve ulje, postojećim tehnologijama to nije ni moguće i dosta ga ostane u pasti. Naši maslinari, koji su uglavnom mali, posebno u usporedbi sa svijetom, voljeli bi dobiti i više, ali ih toliko "srce ne boli" koliko zemlje i proizvođače kojima su masline i maslinovo ulje veliki i glavni biznis. Male i srednje tvrtke širom Europske unije proizvode oko dva milijuna tona djevičanskog maslinova ulja svake godine i 800.000 ljudi je zaposleno u ovom sektoru.

Znalci od masline i maslinova ulja zaključili su da sadašnji proizvodni procesi ne daju dovoljno veliki prinos maslinova ulja, a da je istovremeno potrošnja energije velika. Stoga je pokrenut projekt koji kroz program Horizon financira EU, koji istražuje i u uljare uvodi nove tehnologije poznate kao pulsirajuće električno polje (PEF). Cilj je doći do više ulja iz iste količine maslina, ali da ono bude visokovrijedno kao i do sada.

Kako funkcionira uživo ta nova priča? Nova tehnologija nazvana je Oilpulse, a cijela ideja koja stoji iza nje je da se masline "šokiraju" električnim impulsom.

"Kratki impulsi jakog električnog polja povećavaju pore u ćelijskim membranama, pojednostavnjujući ekstrakciju ulja. Električni impulsi prolaze kroz pastu od maslina s praktičnim rezultatom da se više ulja dobije iz iste količine sirovine. Pored toga, otvaranje pora ploda električnim impulsom olakšava dobivanje najboljeg ulja iz nezrelih maslina", kaže predstavnik projekta Matthias Schulz s Technische Universität Berlin.

Započet u ožujku 2010. godine, projekt Oilpulse koordinira Technische Universität iz Berlina, koji u ovome ima istraživačke partnere u Italiji, Španjolskoj i Turskoj. Tako pilot-postrojenje smješteno u Malagonu u središnjoj Španjolskoj tretira i testira rezultate od šest litara paste od maslina u minuti. Njegov uspješan rad je "od vitalnog značaja za operativni prototip", objašnjava vlasnik uljare Aniceto Gómez.

image
Saša Burić/Cropix

Velike su nade da će Oilpulse tehnologija biti komercijalizirana, ali sve je još uvijek u fazi testiranja. Od projekta Oilpulse se puno očekuje, ciljani rezultati su značajno povećanje količine maslinova ulja. Osim toga, smanjenje temperature paste od strujom šokiranih maslina trebalo bi dovesti do uštede energije tijekom te faze prerade. A, prema Schulzu, prednosti tehnologije mogle bi se primijeniti čak i na mehaničku ekstrakciju drugih jestivih ulja i ulja za proizvodnju biodizela.

U istraživanje ove inovacije uključili su se i hrvatski znanstvenici projektom koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Glavna istraživačica projekta je prof. dr. sc. Dubravka Škevin, a o svemu smo zapitali dr. sc. Maju Jukić Špika iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, koja je suradnica na ovom projektu.

- S obzirom na važnost ekstra djevičanskog maslinova ulja za potrošače, kao i na potrebu povećanja iskorištenja, skraćenja vremena prerade i smanjenja troškova energenata za proizvođače, znanstvena istraživanja usmjerena su na povećanje ekstrakcije ulja iz maslinova tijesta, a da se pritom ne naruši iznimna nutritivna i senzorska kvaliteta dobivenog proizvoda. Različitim prilagodbama proizvodnih parametara i primjenom inovativnih tehnologija neprestano se pomiču granice u poboljšanju iskorištenja i kvalitete ulja. Jedna od novijih tehnologija koja pokazuje obećavajuće rezultate je primjena pulsirajućeg električnog polja (PEP) - veli za Maslinu dr. sc. Jukić Špika.

image

                    

Saša Burić/Cropix

Napominje međutim da bi, usprkos pozitivnim rezultatima, moglo biti problema jer priča nije za svaku sortu ista:

- U većini dosadašnjih istraživanja utvrđen je pozitivan utjecaj pulsirajućeg električnog polja, no zabilježeni su i slučajevi kod određenih sorti maslina gdje je došlo do smanjenja pojedinih bioaktivnih sastojaka. Tako se sorta, uz uvjete primjene pulsirajućeg električnog polja, pokazala kao najznačajniji faktor u tom procesu. Naš projekt bi trebao istražiti kako pulsirajuće električno polje utječe na iskorištenje i kvalitetu naših autohtonih sorti maslina.

 

15. rujan 2024 06:51