StoryEditorOCM

Stižu medalje najprestižnijih svjetskih natjecanjaHrvatsko maslinovo ulje u samom svjetskom vrhu

Piše sponzorirani sadržaj
4. travnja 2024. - 10:31

Hrvatska maslinova ulja na europskom i svjetskom tržištu prepoznata su kao ulja vrhunske kvalitete, na čemu se svakako mogu i moraju graditi perspektiva i daljnji rast ovog sektora

Rezultati koje su naši maslinari ostvarili na najvećim i najprestižnijim svjetskim natjecanjima, kao što su New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), Top100 Extra Virgin Olive Oils Guide EVOOLEUM, OLIVE JAPAN, te u najpoznatijem svjetskom vodiču za ekstra djevičanska maslinova ulja "FLOS OLEI", bez dvojbe su povijesni uspjeh hrvatskog maslinarstva i ujedno vrhunsko priznanje svim dosadašnjim naporima naših maslinara da ustraju na primjeni najviših standarda u proizvodnji i visokoj kvaliteti maslinova ulja.

Preko europskih i nacionalnih sredstava sektoru maslinarstva do danas je isplaćena potpora ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, a ulaganjima u okviru Ruralnog razvoja planirano je više od 277 hektara novih maslinika, od kojih su mnogi hektari maslinika već podignuti.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Mala smo zemlja i najčešće ne možemo konkurirati proizvedenim količinama, već je važan fokus na kvaliteti proizvoda. Zaštita naziva proizvoda oznakama kvalitete stvara dodanu vrijednost proizvodima, a mali proizvođači polako se profiliraju na zahtjevnom tržištu, nudeći potrošačima svoje proizvode za koje jamče kvalitetu i lokalno podrijetlo.

Zaštićena oznaka izvornosti

Takvi proizvodi pridonose i povezanosti i jačanju turizma i gastronomske ponude. Upravo poticanje na pokretanje postupka zaštite naziva tradicionalnih proizvoda europskim oznakama kvalitete, kao i na uključivanje novih proizvođača u sustav certifikacije takvih proizvoda i certificiranje veće količine samih proizvoda aktivnost je koja je usmjerena na zaštitu interesa naše proizvodnje.

image
Marijana Banko/ Cropix/Cropix

Ne čudi stoga činjenica da je Hrvatska danas, koja ima 48 proizvoda (od jučer i registriran naziv "Ludbreški hren") čiji je naziv zaštićen, odnosno registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, u prvih sedam zemalja Europske unije po broju zaštićenih naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Tu ubrajamo šest ekstra djevičanskih maslinovih ulja čiji je naziv registriran na EU razini kao zaštićena oznaka izvornosti i to: Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Šoltansko maslinovo ulje, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Istra i Bračko maslinovo ulje.

Također, veliki potencijal u brendiranju maslinovih ulja ima i nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta". Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je ovaj sustav u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih proizvoda na tržištu.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Upravo se na ovaj način omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te viša kvaliteta proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, više su od propisanih zakonodavstvom za tu hranu i kreiraju ih sami proizvođači. U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade, uključujući i preradu maslina. Trenutno su priznate oznake "Dokazana kvaliteta" koje se odnose na osam sektora: sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg svinjskog mesa, junećeg mesa i meda te je svakim danom sve veći broj certificiranih proizvođača i proizvoda iz ovog sustava.

image
Marijana Banko/ Cropix/Cropix

Proizvodi s oznakama kvalitete izravno utječu na održivi ruralni razvoj i poticanje lokalne, odnosno domaće proizvodnje. S druge strane, potrošači danas sve više traže domaće proizvode, stoga je njihovo informiranje o značenju oznaka na proizvodima ključan faktor za povećanje potražnje ovih proizvoda. Plasman proizvoda gotovo uvijek je povezan s potražnjom proizvoda, a za što su ključni promocija i pružanje informacija potrošačima, kako o kvaliteti proizvoda, tako i o samom proizvođaču i podrijetlu proizvoda.

MOGUĆNOST FINANCIRANJA

Za europski i nacionalni sustav kvalitete predviđena je mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027. koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja, kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača.

22. travanj 2024 08:55