StoryEditorOCM

RADIONICA ‘MASLINOVA ULJA KAO TURISTIČKI BREND‘Koji se sir najbolje ‘ljubi’ s levantinkom, a koji pršut dušu daje za randevu s oblicom

Piše Meri Šilović
27. ožujka 2023. - 10:18

Izložba i radionica gdje će se moći kušati ponajbolja maslinova ulja Dalmacije održat će se na Bačvicama u elegantnom prostoru hotela ‘Park’, u utorak, 28. ožujka u 12 sati, i to u okviru konferencije ‘Odvažne u turizmu’

Putokazom istarskih ulja, koje Istarska županija koristi na najbolji mogući način – kao svoj barjak i vrhunski brend, kreću i dalmatinska maslinova ulja, koja su, svjetske nagrade su pokazale, u zaista velikom broju neupitno na vrhu svijeta po svojoj kvaliteti.

Na tom tragu Slobodna Dalmacija i njezin časopis “Maslina”, najutjecajniji i najprodavaniji maslinarski časopis u svim državama na istočnoj obali Jadrana, organiziraju posebnu promociju dalmatinskih maslinovih ulja kroz izložbu i radionicu naslovljenu “Maslinova ulja kao turistički brend”.

Izložba i radionica gdje će se moći kušati ponajbolja maslinova ulja Dalmacije održat će se na Bačvicama u elegantnom prostoru hotela “Park”, u utorak, 28. ožujka u 12 sati, i to u okviru konferencije “Odvažne u turizmu”.

Ulje s pršutom i sire

Slobodna Dalmacija i magazin “Maslina” organiziranjem izložbe maslinova ulja & radionice “Sljubljivanje ulja s hranom” imaju za cilj promovirati hrvatska maslinova ulja. Okupljanjem maslinara-autora vrhunskih maslinovih ulja, višestruko nagrađivanih na međunarodnim natjecanjima, kao i istaknutih pojedinaca u turističkom sektoru, pruža se izvrsna prilika za značajan doprinos brendiranju Dalmacije kao destinacije, dalmatinskog stila života i dalmatinskog maslinova ulja kao turističkog brenda.

image

Prerada maslina u uljari Simunić u Podstrani
 

Duje Klaric/Cropix

U sklopu programa u hotelu “Park” će se održati i izložba ekstra djevičanskih maslinovih ulja i njihovih etiketa, a potom i radionica “Sljubljivanje maslinovih ulja sa hranom: pršutom, sirom i čokoladom”. Posjetitelji će moći kušati ponajbolja ulja iz dalmatinskih maslinika, a kroz edukaciju sljubljivanja maslinovih ulja u slanoj varijanti s pršutom i sirom te u slatkoj s čokoladom vodit će ih doc. dr. sc. Mirella Žanetić, znanstvenica i stručnjakinja za maslinova ulja iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, koja je bila članica panela najcjenjenijih svjetskih natjecanja maslinovih ulja.

image

Kuća sira i pršuta “Perajica” pobrinula se za sir i pršut s kojima će se sljubljivati vrhunska maslinova ulja

Sponzori manifestacije “Orgula”, “Ribola”, “Nadalina” te Kuća sira i pršuta “Perajica” pobrinuli su se za vrhunske delicije s kojima će se sljubljivati vrhunska maslinova ulja. Doznat će se uz što najbolje ide oblica, a uz što levantinka, te s čime se najbolje ljube lastovka, drobnica, krvavica i još puno toga.

Na ovoj izložbi svoja ulja će predstaviti maslinari iz raznih krajeva Dalmacije, iz okolice Zadra, Šibenika, Splita, sa Hvara, Šolte…

image

Ove godine u Skradinskom zaledju masline su bogato rodile.
Na fotografiji: Berba maslina sorti krvavica i oblica
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zajedničko im je da su svi autori vrhunskih maslinovih ulja, koja su osvojenim zlatnim medaljama na najcjenjenijim natjecanjima posljednjih godina u svijetu otkrili Dalmaciju kao hrvatsku regiju iznimnih maslinovih ulja i brojnih autohtonih sorti.

Svako maslinovo ulje je posebna priča o ponosnoj povijesti i ambicioznoj budućnosti maslinarske Dalmacije. Svako od njih se hrabro ogledalo s ponajboljim uljima svijeta na najcjenjenijim natjecanjima u New Yorku, Parizu, Japanu, Dubaiju, Berlinu, Milanu… I svako od njih je na tim prestižnim smotrama ponosno razvilo zastavu Dalmacije i vratilo se ovjenčano zlatnim i srebrnim medaljama za ulja od dalmatinskih autohtonih sorti oblice, lastovke, šoltanke…

image

Prerada maslina u uljari Simunić u Podstrani
 

Duje Klaric/Cropix

Čija će se sve maslinova ulja moći kušati na izložbi u hotelu “Park”? Tamo će se predstaviti vrhunska ulja Uljare Bilaja iz Marine, značajne uljarske tvrtke “Orgula”, Udruge maslinara “Zlatna Šoltanka”, “Laurenta” mladog maslinara Domagoja Živkovića iz Rogoznice, OPG-a Buntić i Centra maslinova ulja “Sveti Ivan” obitelji Duvnjak, oboje iz Vodica, OPG  Uroda iz Pirovca, “Stella Croatica” s Klisa, OPG Joško Veža iz Brista, PZ “Masline i vino” iz Polače u Ravnim kotarima, OPG-a Ivo Radojković s otoka Hvara, kao i maslinovo ulje "Atena" OPG -a Plenković iz maslinika u starogradskom polju pod zaštitom UNESCO-a, s Hvara stiže i ulje OPG „Eva Marija Čurin“, zatim OPG-a NU Martine Radovčić iz zaleđa Pirovca, “Ulje dida mog” iz maslinika u Nacionalnom parku Krka te Uljara Laća “Premium” iz Skradina.

Dalmacija kreće u jaču promociju svojih maslinovih ulja

Kao što se već nadaleko zna, dalmatinski maslinari su se prvi put snažno okupili prije dvije godine, potaknuti energijom mladog uljara i maslinara iz Vodica Tomislava Duvnjaka, te krenuli u “osvajanje” svijeta. I bogme su uspjeli. Nakon Istre, koja svoj maslinarski marketing združena oko jednog zajedničkog “štapa” odlično radi, i Dalmacija je krenula odlučno, po osvojenim medaljama na svjetskom šampionatu maslinovih ulja u New Yorku u posljednje dvije godine i pretekla Istrane, a zajedno s njima pozicionirala malu Hrvatsku kao svjetsku maslinarsku velesilu, treću na svijetu po osvojenim medaljama za maslinova ulja. Dio tog dalmatinskog blaga, pravo zlato u boci moći će se kušati u utorak u hotelu “Park”.

image

Tradicionalna berba stare masline je okupila brojne sudionike koji su i ovu godinu zeljeli dati svoj doprinos u berbi 1500 godina stare masline.

Vojko Basic/Cropix
19. travanj 2024 15:10