StoryEditorOCM

TREĆA PREPORUKAStigle su detaljne upute iz Ministarstva: može se krenuti u berbu oblice, jednoj sorti ipak prijeti muha

Piše Tihana Marović
15. listopada 2024. - 11:01

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, izdalo je Treću preporuku u projektu Određivanje tehnološke zrelosti maslina. Prenosimo veći dio Preporuke, a u cijelosti je možete pročitati na stranicama Ministarstva

- Ukupno stanje u maslinarskim područjima Republike Hrvatske obilježeno je za sada velikom količinama vlage tj. kiše. Maslina se oporavlja i sada nas očekuje period stvaranja mase, ponajprije naglim upijanjem vode. Sve masline koje su patile sušu brzo će upijati vodu, tako da će samo na izgled situacija biti zadovoljavajuća. Ono što je upitno kod takvih maslina je stvaranje kvalitetne suhe tvari iz koje proizlazi i stvaranje kvalitetnog ulja.

Preporuka za maslinare na području kompletne Dalmacije: praćena sorta oblica gdje god su plodovi krupni (veliki), što zbog manjeg uroda ili zbog većeg sadržaja vode u prvoj i drugoj fazi dozrijevanja, pripremite berbu. A oni koji imaju veću količinu, neka počnu sa berbom, ovisno o mogućnostima organizacije berbe i broju berača.

Optimalan termin berbe sorte oblica za preradu u ulje, a usporedbom sa rezultatima iz prošlih godina i intenziteta akumuliranja ulja u suhoj tvari, bila bi za 10-14 dana.

Momentalno randmani nisu veliki jer je maslina puna vode i teško će smanjiti tu količinu i kroz 20-ak dana. Inače, za informaciju svim maslinarima – srednja vrijednost količine ulja u plodu za sortu masline OBLICA kroz godine našeg istraživanja je 14 posto. Ako se radi o berbi u optimalnoj tehnološkoj zrelosti masline za preradu u ulje. Činjenica je da oblica nije isključivo uljna sorta već je i stolna pa samim time i ne daje velike količine ulja.

Također je primijećeno da na plodovima masline sorte LECCINO, uzorak iz sjeverozapadne Istre, postoji dosta uboda štetnika maslinove muhe te su se po vrećici u kojoj je uzorak došao pojavila jajašca. Do sada toga nije bilo, a sve druge promatrane sorte su zdrave i u dobroj kondiciji. To nije slučaj samo u ovoj godini, već i u prošlima, da sortu masline LECCINO jako napada muha. A zbog tamnog ploda maslinari to ne primjećuju - stoji u Preporuci. 

Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 2. rujna 2024. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje oko 11. studenog 2024., a ovisno o sorti i području uzgoja maslina.

Uzorkovanje za analize obavlja se svakih 7 dana, na 9 područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

16. listopad 2024 10:18