Gavez (lat. Symphytum officinale) je jedna od biljaka koje je dobro imati u vrtu. Uglavnom ga ljudi koriste za pripremu masti i tinktura te za obloge za zacjeljivanje rana, kod povreda mišića i tetiva, kao i lomova kostiju, ali njegov značaj u ishrani biljaka je neprocjenjiv i može se koristiti za pripremu tekućeg gnojiva, piše Agroklub.
Priprema tekućeg gnojiva od gaveza
Gavez je bogat kalijem, kalcijem, željezom, fosforom i manganom te zalijevanje biljaka gnojnicom od gaveza omogućava vašem povrću ishranu ovim mineralima.
Prirodno tekuće gnojivo od gaveza se priprema kao što pripremate i ostala tekuća gnojiva. Ono što je bitno je da posuda u kojoj pripremate gnojivo nije metalna, zbog moguće reakcije supstrata s metalom. Najjednostavnije je da koristite plastične kante, jer su one najjednostavnije za nabaviti i lake za održavanje.
Za pripremu se možete služiti sljedećim receptom: 1 kg gaveza (list, stabljika, cvijet) potopiti sa 10 litara vode i ostaviti da odstoji do 3 tjeda ili dok se supstrat ne prestane pjeniti.
Gnojivo koje je u pripremi potrebno je svaki dan promiješati. Biljku što sitnije isjeckati kako bi se proces razgradnje ubrzao i kako bi se što brže oslobodile aktivne tvari.
Nakon toga je prelijte vodom, najbolje kišnicom ili odstajalom vodovodnom vodom. Prekrijte je kako ne bi upadali kukci ili druge sitne životinje, s tim da otvor mora ostati slobodan za protok zraka, pa je najbolje da sve prekrijete mrežom ili platnom.
Gnojivo je potrebno razrijediti
Posudu je najbolje staviti u hlad i dalje od kuće, jer je miris dosta intenzivan i neugoda. Tijekom ljetnih toplih dana, gnojnica čak bude gotova i za 7 do 10 dana, ali sami ćete primjetiti kada se prestane pjeniti i tijekom miješanja da je biljka gotovo u potpunosti razgrađena.
Nakon što je gnojivo spremno, procijedite ga i razrijedite s vodom u odnosu 1:10, odnosno na 1 dio gnojva dodajte 10 dijelova vode (1 litra tekućeg gnojiva i 10 litara vode) i tom otopinom zalijevajte biljke.
Tekuće gnojivo od gaveza je izvrsno za plodovito povrće u fazi formiranja i zrenja plodova, tako da ga možete koristiti za prihranu paprike, rajčice, tikvice, krastavaca, patlidžana. Prihranu je dovoljno obaviti jednom u 15 dana.
Listovima gaveza možete malčirati biljke u svom vrtu, a možete ga stavljati i u kompost.
Jednostavan uzgoj gaveza
Gavez ćete prepoznati po zelenim nazubljenim dlakavim listovima i ljubičastim zvonastim cvjetovima skupljenim u povijene cvati. Može se naći na vlažnom zemljištu uz potoke ili na vlažnim livadama.
Razmnožava se korijenom, koji je crne boje, a kada se presiječe, unutrašnji dio je bijele boje. Dovoljno je samo da uzmete komad korijena i zabodete ga u zemlju na željeno mjesto u vrtu i vrlo brzo će izbiti nadzemni zeleni dijelovi biljke.
Ono na što morate paziti u njegovom uzgoju je da se širi, te ga sadite dalje od dijela gdje uzgajate povrće. Dobro ga je saditi i presađivati uz rubove vrta, jer privlači bumbare koji su vrlo korisni oprašivači.
Ljekovita primjena gaveza
Gavez se koristi samo za vanjsku upotrebu i od njega se pripremaju razne kreme, masti, gelovi, tinkture i oblozi.
Gavez, odnosno alantoin koji sadrži, ima značajna regenerativna svojstva te omogućava obnavljanje tkiva i stimulira rast stanica.
Pripravci od gaveza najviše se koriste za smanjenje otoka i boli, kod liječenja i zacjeljivanja lomova kostiju, te kod uganuća i bolesti mišića, piše Agroklub.