Većina naziva iz naslova upućuje na boju i budući da je ona dosta specifična, bojom se naziva i stil vina. Jedan od naziva upućuje na metodu stvaranja ovakvih vina pa je zgodno odmah cijelu stvar demistificirati. Naziv macerat dolazi od metode maceriranja, što podrazumijeva namakanje čvrstih dijelova u nekoj tekućini ili otopini, i nije toliko neobično. Svaki čaj koji ste u životu napravili, napravili ste maceriranjem.
Namakali ste filter vrećicu do željenog intenziteta, mirisa i boje. Svaka je tinktura nastala maceracijom. Travarica nastaje maceracijom. Neka jezera dobiju svoju boju od maceriranja otpalog, jesenjeg lišća. Zaista nije složena stvar.
U vinu se maceriraju (namaču) čvrsti dijelovi grozda – kožice, sjemenke, peteljke, ako ste ih ostavili i pulpa bobice. Kožica...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....