Kad bi se barem moglo uživati u sendvičima bez grižnje savjesti... Samo malo, može se. Već smo vam objasnili kako od brokule napraviti zdravi kruh uz koji bez posljedica možete uživati u siru, pršutu i sličnim delicijama, a sad vam nudimo još jednu ideju, s jednako intrigantnim glavnim sastojkom. Ovoga puta riječ je o tikvicama.
Pripremaju se vrlo lako, cijeli posao svodi se na usitnjavanje tikvica i njihovo miješanje s ostalim sastojcima, a sve će to umjesto vas odraditi blender (možete to napraviti i ručno, ali potrudite se tikvice naribati jako, jako sitno).
Ne samo da nema puno gnjavaže oko pripreme, nego vam nije potrebno ni puno sastojaka: pored tikvica, trebat će vam samo parmezan i svježi sir te jedno jaje plus dodatni bjelanjak kako bi lepinje bile što pahuljastije.
Još jedna dobra vijest: jedna ovakva lepinja, ne računajući nadjev, sadrži samo 80 kalorija.
Somuni od tikvica
Sastojci:
150 g tikvica
100 g mozzarelle
50 g parmezana
1 jaje + 40 ml bjelanjaka
malo soli
Priprema:
U blender ubacite tikvice, jaje, bjelanjke, parmezan i mozzarellu pa sve dobro usitnite u jednoličnu smjesu. Pomoću žlice nanesite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje (dobit ćete tri do četiri komada) pa pecite somune 15 minuta na 180 stupnjeva Celzija.
Ohladite ih i nadjenite po želji.