StoryEditorOCM
Slanozdravo i ukusno

Srdele na buzaru? Nije šala, riječ je o starinskom jelu za prste polizat‘. Napravite duplu dozu, trajat će vam danima

Piše T. S. M.
20. rujna 2024. - 10:34

Koliko smo vam već puta pisali koliko je srdela zdrava i da biste je trebali češće jesti? Prestali smo brojiti, ali napravit ćemo to i danas, a povoda su dva. Prvi je taj što je petak, a drugi što smo pronašli odličan, starinski recept. U jednom pohabanom izdanju kultne dalmatinske kuharice, listajući oprezno jer stranice od starosti same otpadaju, naišli smo na recept za buzaru od srdela. Da buzara od srdela... Zvuči malo kao nekakva šala, ali nije.

Kako i u slučaju juhe od kamena, recepta koji mnoge iznenadi samim svojim postojanjem, ovo je jelo koje se samo na prvu čini neobičnim. Čim počnete čitati recept, jasno vam je da itekako ima smisla i da je jako dobro. Jedva ga čekamo isprobati, a isto preporučujemo i vama. A evo i zašto, vratimo se na početak i onaj detalj o zdravlju.

image
Nikola Vilić/Cropix

Srdele su bogate nutrijentima, zbog čega se smatra da mogu poboljšati rad kardiovaskularnog sustava, zdravlje mozga, očiju, kostiju i živčanog sustava.

Studija s Harvarda pokazala je da konzumacija samo jedne do dvije porcije srdela tjedno osigurava dovoljno omega-3 masnih kiselina za smanjiti izglede za nastanak oboljenja srca i krvožilnog sustava za više od jedne trećine. Nadalje, u kombinaciji s drugim promjenama načina života, dokazano pomažu u povećanju sive tvari u mozgu, što može pomoći u borbi protiv razvoja nekih neuroloških poremećaja. 

Evo još jednog podatka, doduše nije ga verificirao Harvard, ali vjerujemo a će se mnogi složiti: srdele su, kad se lijepo pripreme, tako dobre da je teško ne polizat prste. A nama se čini da bi i ovo pomalo neobično jelo moglo izazvati iste pozitivne posljedice.

 

Srdele na buzaru

Sastojci:

2 kg srdela
čaša i pol ulja
4 limuna
4 česna češnjaka
peršin
sol, papar

Priprema:

Srdele očistite, odrežite im glave pa ih operite, obrišite i složite ih u posudu jednu do druge.

Pomiješajte ulje, limunov sok, sjeckani peršin i češnjak pa prelijte po ribi. Posolite  je i popaprite pa stavite u pećnicu i pecite na umjerenoj vatri do 45 minuta. Ovako pripremljene srdele mogu se održati i više dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 10:35