StoryEditorOCM
Spiza plusRASTE POSVUDA

Najbolji domaći džem od voća koje liječi anemiju, popravlja probavu i čuva od raka: ovo je starinski način, bez ‘kemije‘

Piše T. S. M.
1. kolovoza 2024. - 07:05

U kupinama smo svi uživali kao djeca, mnogima rođenima u ljeto bile su najdraži ukras na rođendanskoj torti, a oni koji su ih imali običaj brati za šetnji prirodom potvrdit će vam kako se svaka ogrebotina od drače isplatila u zamjenu za te slatke bobice. Kupinama su se "kripila" djeca s anemijom, a u novije vrijeme često imamo priliku čitati koliko su, osim za popravljanje krvne slike, važne i za zdravlje srca, pravilnu funkciju mozga, optimalan rad probavnog sustava, ravnotežu šećera u krvi pa čak i prevenciju raka.

image
Shutterstock

Posluži li vas sreća pa se domognete veće količine kupina, najbolje što možete napraviti je skuhati džem. Domaći, po starinsku, bez konzervansa. U nastavku slijedi recept, a svima onima koji bi željeli blagodati kupina iskoristiti na još potpuniji način, koji bolje čuva vrijedne vitamine i antioksidanse, preporučujemo recept za domaći sok od kupina čija je posebnost u tome što ne uključuje termičku obradu.

Nama ostalima, sladokuscima, bit će dobar i džem.

image
Shutterstock

Mala napomena za one koji planiraju u vlastitoj režiji prikupiti kupine za džem: nipošto ih ne berite ako rastu u blizini prometnica, jer postoji mogućnost da su apsorbirale štetne spojeve. Zaputite se malo dalje u prirodu.

Domaći džem od kupina

Sastojci:

2 kg kupina
1,5 kg šećera
100-300 ml vode
1 limun

Priprema:

Uklonite peteljke s kupina, operite ih i slojevito slažite u širu teću zajedno sa šećerom i limunom narezanim na ploške.

Možete ih ostaviti da prenoće, što je poželjno jer će stajanjem pustiti sok, ali možete ih kuhati i odmah, samo ćete trebati dodati više vode. 

Stavite ih kuhati i dodajte im otprilike dec vode, a ostatak ćete dodati bude li potrebe. Kuhajte ih na umjerenoj vatri povremeno protresajući teću i obirući pjenu koja se stvara na vrhu, a kad se tekućina malo zgusne vatru smanjite na laganu. 

Nakon pola od kad je smjesa uzavrela, provjerite je li džem gotov: zagrabite oko pola žlice soka pa je prebacite na tanjurić. Ako je gusta skoro kao med, džem je gotov. Ako niste sigurni, pričekajte koji trenutak da se ohladi pa provucite trag prstom ili drškom žlice. Ako trag ostane vidljiv, gotovo je, u suprotnom kuhajte džem još malo.

a ako se smjesa spoji, kuhajte džem još malo.

Kad postignete tu gustoću, džem je gotov i možete ga maknuti s vatre. Ulijte ga u prethodno oprane staklenke i pripazite da budu hermetički zatvorene. Džem čuvajte na suhom i hladnom mjestu, a onda kad se zaželite uživajte u svojoj domaćoj marendi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 17:37