StoryEditorOCM
Spiza plus‘najbolje udara‘

Ovo stablo daje sočan, sladak i ljekovit plod: pomaže cijelom organizmu, a odličan je za pripremu soka, džema i - rakije

Piše Tea Sumić Miletić
8. kolovoza 2024. - 10:00

Možda svakog dana prolazite pored nje, a ne znate koliko su joj plodovi korisni za zdravlje. "Ona" je stablo koje se u Dalmaciji tradicionalno sadilo radi raskošnog hlada, ali i zbog toga što rađa slatkim, sočnim plodovima - murva. Sigurno se bar jednom kušali njene bobice, bilo bijele ili crne.

I učinili ste puno za zdravlje. Novija istraživanja pokazala su kako murve sadrže vitamine A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i B9, željezo, magnezij, kalcij, fosfor, kalij, cink i natrij. U medicinske svrhe najčešće se koriste plodovi, ali i listovi, osušeni i samljeveni u prah ili se koristi tinktura nastala potapanjem lišća u alkoholu. Zanimljiva je još jedna funkcija murvinog lišća - za ishranu dudovih svilaca.

image
Soumyabrata Roy/Nurphoto Via Afp

Murva ili dud se tradicionalno koristi u narodnoj medicini koristi kao pomoć u liječenju dijabetesa, visoke razine kolesterola, visokog krvnog tlaka, prehlade i njenih simptoma, bolova u mišićima i zglobovima, zatvora, pijeska u bubrezima, vrtoglavice, zujanja u ušima i gubitka kose, a da njeno korištenje u ovu posljednju spomenutu svrhu nije samo bapska priča moglo bi ukazivati i to što se murva i dandanas koristi za izradu niza kozmetičkih proizvoda.

Nama je u ovoj priči ipak najzanimljivija iz gastronomskog aspekta. 

image
Garo/Phanie Via Afp

Osim što ih jako ugodno grickati "onako", sočne bobice specifične arome jako su dobra sirovina za sokove i džemove, a neki od njih, ne biste vjerovali, rade i rakiju. Obožavaju je do te mjere da su smislili izreku koja glasi: Rakija dudara najbolje udara. Nikakvo čudo, jer pravilo je da rakija od murve treba imati čak 23 grada.

Premda murva počinje dozrijevati u lipnju, njeni se plodovi mogu brati sve do konca listopada. Uspijete li nabaviti malu količinu, pozobajte ih ili ih ubacite u klasične voćne kolače (primjerice onaj dobro poznat "na čaše"), a možete ih i osušiti. Ako vas, pak, posluži sreća pa se domognete veće količine, evo vam zgodan recept za džem i još jedan za sirup.

image
Shutterstock

Džem od murve

Sastojci:

2 kg murvi
400-500 g šećera (ovisno o slatkoći i zrelosti ploda)
1 limun
1/2 vrećice Džemfixa

Priprema:

Očistite murve pa ih usitnite u kašu. Kuhajte kašu uz stalno miješanje desetak minuta pa joj dodajte šećer, limunov sok i po želji malo naribane korice limuna. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se ne počne zgušnjavati. Na kraju dodajte Džemfix prema uputama na pakiranju, kuhajte još kratko pa pustite da se malo ohladi. Prebacite džem u staklenke, zatvorite ih i okrenite naopako dok se džem ne ohladi, a zatim ih pohranite na hladno i tamno mjesto.

Sirup od murve

Sastojci:

3 kg murvi
750 g šećera
po želji: 1 vanilin šećer

Priprema:

Opeerite i očistite,urve pa ih ubacite u vrelu vodu i ostavite ih tako oko pet minuta pa ih prebacite u hladnu vodu. Ovaj će ih postupak dodatno omekšati pa ćete ih lakše protisnuti kroz gusto sito ili gazu.

Dobivenom soku dodajte šećer i po želji vanilin šećer pa smjesu kuhajte dok se ne zgusne u sirup, uz povremeno obiranje pjene koja će se skupljati na vrhu.

Ohladite ga i prebacite u boce te ih dobro zatvorite i pohranite na tamnom i hladnom mjestu. Prije korištenja razrijedite ga vodom, a čistog ga možete koristiti kao dodatak slasticama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 00:44