![<p>Split, 010524. Stotine gradjana doslo je na Marjan gdje su se dijelile besplatne porcije graha u sklopu proslava Praznika rada, 1. svibnja. Na fotografiji: podijeljeno je 1500 porcija graha.](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/o_27018525_1024.jpg)
Uhvati li vas želja za toplim, domaćim i krepkim jelom na žlicu, dajte šansu modernoj verziji jednog starinskog jela koje se nekoć naveliko spremalo u našim krajevima. Riječ je o ričetu, jednostavnom, a odličnom varivu od povoljnih sastojaka među kojima je najzanimljiviji ječam.
Zdrav i ekonomičan, ječam je na glasu kao regulator razina masnoća i šećera u krvi te kao poticatelj probave. Trebali bismo ga jesti češće, ali rijetko ga se sjetimo. Možda vam baš u ovom trenutku u nekom kutku stoji načeto pakiranje omiljenog orza na koje ste nekako zaboravili. Ispravite taj propust ovim receptom.
Moderni ričet
Sastojci:
200 g graha iz konzerve
200 g ječma
100 g pancete
2 češnja češnjaka
1 luk
1 mrkva
1 žlica masti
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica brašna
sol, papar
Priprema:
Otopite mast pa joj dodajte nasjeckani luk i mrkvu pa pirjajte dok luk ne postane staklast. dodajte usitnjeni češnjak i pirjajte dok ne zamiriše, a zatim dodajte koncentrat rajčice i kratko pirjajte uz miješanje. Zalijte toplom vodom pa dodajte ječam.
Kuhajte dok ječam nije napola gotov pa dodajte grah iz konzerve, sol i papar te kuhajte dok sve nije mekano. Na kraju razmutite brašno u otprilike 100 ml vode i dodajte ga u lonac. Dobro promiješajte, pustite da kratko prokuha i maknite s vatre.