StoryEditorOCM
Zdravljeliječe bolesti

Čudotvorne i ljekovite tvari: Ove namirnice bogate su antioksidansima, uvrstite ih u svoju prehranu

Piše MOZAIK SD
19. studenog 2023. - 08:30

Antioksidansi su tvari koje štite tijelo od slobodnih kisikovih radikala koji mogu oštetiti stanice. Stoga biste u prehranu trebali uključiti što više namirnica bogatih antioksidansima.

Često čujemo da su antioksidansi čudotvorne i ljekovite tvari koje liječe svaku bolest, no sama riječ označava čitavu skupinu različitih spojeva. Uglavnom se radi o vitaminima i nekim mineralima, piše klix.ba.

To su tvari koje pomažu u "čišćenju" molekula koje oštećuju stanice u vašem tijelu, koje se nazivaju i slobodni radikali, a dolaze u mnogim oblicima.

U nastavku otkrivamo koje su namirnice bogate antioksidansima.

Rajčica

Rajčice su pune likopena, koji je jedna vrsta skupine antioksidansa zvanih karotenoidi. U organizam ćete ga unijeti jedući sirove rajčice. Također možete povećati unos tako da ih skuhate u umaku ili jedete s malo ulja.

Tamna čokolada

Ljubitelji čokolade, radujte se. Vaša omiljena poslastica sadrži antioksidanse. Ključ je jesti čokoladu s visokim udjelom kakaa. Birajte tamne varijante umjesto mliječne ili bijele čokolade. Ipak, uživajte umjereno.

Orasi

U usporedbi s većinom drugih orašastih plodova, orasi imaju najviše polifenola, vrste antioksidansa. Trebate pojesti samo oko sedam oraha da biste iskoristili zdravstvene prednosti.

Crvena paprika

Sve su paprike dobri izvori antioksidansa, ali je crvena paprika na prvom mjestu. Puni su karotenoida koji mogu pomoći u prevenciji određenih vrsta raka. Paprike najbolje isporučuju svoje antioksidanse kada se jedu sirove.

Jetra

Pileća jetrica ili jetrica drugih životinja bogata je vitaminom A, snažnim antioksidansom koji pomaže zdravlju kostiju i jača obranu vašeg tijela od bolesti. Ako vam je okus jetrica prejak, prije kuhanja ih namočite u mlijeko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:18