U bogatoj ponudi čajeva često zaboravljamo stari dobri napitak koji su s razlogom često pili naši stari. Nedavna istraživanja povezuju ga s mnogim zdravstvenim prednostima, a prava je riznica vitamina C.
Kad se spomene vitamin C, jedan od najvažnijih nutrijenata za jak imunitet u sezoni viroza, prva asocijacija obično je limun, a odmah potom i ostali citrusi: naranče, mandarine, grejp...
No, iako su bogati vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim nutrijentima, agrumi ne prednjače po vitaminu C, odnosno askorbinskoj kiselini. Naprotiv, sve je više namirnica koje sadrže vitamin C u značajnim količinama!
Jedan od njih je i moćni divlji šipak za koji je na platformi FoodData Central Ministarstva poljoprivrede SAD-a, koja nudi nutritivne podatke o voću, povrću i žitaricama, navedeno da 100 grama šipka sadrži 416 mg vitamina C, prenosi Glossy.
Šipak i vitamin C
Da usporedimo koliko je to impresivno, u nastavku ćemo vam dati neke činjenice o citrusima:
100 grama limuna sadrži 53 mg vitamina C
100 grama mandarina sadrži 26,7 mg vitamina C
100 grama naranče sadrži 53,2 mg vitamina C
100 grama grejpa sadrži 31,2 mg vitamina C
Zašto biste trebali konzumirati šipak?
Šipak ima veliku primjenu u narodnoj medicini diljem svijeta, a iako se ne smije koristiti kao lijek ili zamjena za terapiju koju prepisuje liječnik, vrlo je koristan kao dio raznolike i uravnotežene prehrane.
Prema medicinskom portalu Healthline, šipak ima brojna znanstveno dokazana svojstva.
Šipak protiv starenja
Ulje šipka vrlo je popularno u kozmetičkoj industriji, iako su istraživanja koja potvrđuju njegove učinke protiv starenja ograničena. Međutim, poznato je da sadrži višestruko nezasićene masti koje jačaju zaštitnu barijeru kože i štite kožu od upalnih spojeva, odnosno UV zračenja, duhanskog dima i zagađenja, navodi Healthline.
Šipak protiv artritisa
Šipak se sve više proučava zbog njegovih učinaka na bol kod osteoartritisa, a nedavni pregled 24 studije objavljene u medicinskom časopisu Phytomedicine 2019. otkrio je da dodatak prehrani sa šipkom može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa borbom protiv oksidativnog stresa i upale u zglobovima.
Šipak za topljenje masti
Studija objavljena 2015. u časopisu Diabetology & Metabolic Syndrome trajala je 12 tjedana i otkrila je da je uzimanje 100 tableta dodatka šipka dnevno pomoglo smanjenju abdominalne masnoće, u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Autori studije taj su učinak pripisali tilirozidu, snažnom antioksidansu koji može povećati metabolizam masti, a to je također prepoznato u brojnim studijama na glodavcima, prenosi Glossy.
Šipak za zdravlje srca
Koristite li ga u sklopu raznolike i uravnotežene prehrane, šipak može biti važan saveznik u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja, a studija švedskih stručnjaka objavljena u European Journal of Clinical Nutrition 2012. pokazala je da ispijanje napitka koji sadrži 40 g šipka praha svaki dan može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, ukupnog kolesterola i LDL kolesterola, u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Međutim, potrebna su daljnja istraživanja.
Kako pravilno skuhati čaj od šipka?
Postoji mnogo načina kako šipak iskoristiti u prehrani, a najčešće ga konzumiramo kroz čaj od šipka.
Priprema se vrlo jednostavno - jednu čajnu žličicu opranih i usitnjenih plodova šipka prelijte s 200 ml prokuhane i ohlađene vode, poklopite i ostavite sa strane.
Nakon 20 minuta izvadite plodove šipka, dodajte med i limun po ukusu.