Poznato je da su zobene pahuljice jedan od najzdravijih obroka na svijetu. Međutim, to se odnosi samo na zob koja nije obrađena. Kuhana zob s dodatkom meda i oraha, ili zob s mladim sirom i kuhanim jajem doručak je kakav tijelo voli i koji tijelu daje energiju.
Evo zašto je dobro svako jutro započeti dan takvim doručkom:
1. Potiče rad crijeva
Vlakna koja se nalaze u zobi pomažu u čišćenju crijeva, potičući zdravu probavu. Također pomažu poboljšati cjelokupno zdravlje gastrointestinalnog trakta osiguravajući da hrana stigne tamo gdje treba u određenom vremenu, piše Vanja Milenković za Stil.
2. Promiče zdravlje srca
Istraživanja dokazuju dobrobiti zobene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih bolesti poput koronarne bolesti srca. Antioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zobi čine ovo izvrsnim izborom za doručak za one koji trebaju smanjiti razinu lošeg kolesterola.
3. Smanjuje rizik od raka debelog crijeva
Provedeno je istraživanje na 2 milijuna ljudi u Europi koje je pokazalo da visoka razina dijetalnih vlakana može spriječiti razvoj raka debelog crijeva. Kako biste izbjegli ovu opaku bolest, jedite što više zobenih pahuljica.
4. Snižava krvni tlak
Jedno je istraživanje pokazalo da redovito jedenje zobene kaše za doručak može imati isti učinak kao uzimanje lijekova za visoki krvni tlak. Zobene pahuljice su, međutim, samo pomoć u snižavanju krvnog tlaka i ne smiju zamijeniti lijekove.
5. Regulira šećer u krvi
Primarna topiva vlakna u zobi, poznata kao beta glukan, djelomično se otapaju u vodi kada se progutaju, stvarajući gustu tvar u želucu koja ima jake zdravstvene prednosti. Jedna od primarnih prednosti ovih vlakana je njihova sposobnost snižavanja razine šećera u krvi i smanjenja inzulinske rezistencije kod osoba s dijabetesom tipa 2.
6. Pomaže u regulaciji tjelesne težine
Ljudi koji su stalno na dijetama imaju problem s gubitkom kilograma jer stalno osjećaju glad pa posežu za nezdravim grickalicama. Zobene pahuljice stvaraju osjećaj sitosti duži dio dana, te čiste tijelo od toksina. Primjerice, ako za doručak pojedete zobene pahuljice od kvalitetnog zobenog brašna, nećete biti gladni do ručka, kada možete i trebate pojesti nešto kuhano i kvalitetno.
Kako pripremiti zobene pahuljice:
Kupite cjelovito zrno zobi i potopite ga preko noći u čistu, hladnu vodu. Ujutro ga kuhajte oko 15 do 20 minuta dok se zrna potpuno ne skuhaju (kao kod kuhanja pšenice). Dodajte sastojke po izboru i imate zdrav doručak.
Slatki doručak:
Potrebno: 1 šalica zobi; 4 šalice mlijeka; 1 žlica meda; 1 čajna žličica cimeta; 2 žlice grožđica. Stavite sve u zdjelu, poklopite i ostavite preko noći u hladnjaku. Ujutro stavite u tavu ili lonac i kuhajte oko 15 minuta dok se smjesa ne zgusne i zob se dobro otopi.
Ovu zobenu kašu jedite mirne savjesti jer je to najzdraviji doručak koji si možete priuštiti, piše Stil.