StoryEditorOCM
ZdravljeSPIZA I ZDRAVLJE

Što jedu naša djeca? Najdraža im je slanina, prvo povrće je tikvica, a na tanjurima je sve više ‘egzotičnog‘ voća

Piše Marijana Cvrtila
10. lipnja 2023. - 10:00
Na tanjurima najmanjih konzumenata pojavile su se i namirnice koje prije deset godina nisu baš bile uobičajene, prije svega avokadoAfp

Piletina, krumpir, tjestenina, bijeli kruh, mrkva i rajčica – to su najučestalije namirnice koje jedu najmlađa djeca u Hrvatskoj, ona starosti do devet godina.

Kada je riječ o trendovima, zanimljivo je da su se na tanjurima najmanjih konzumenata pojavile i namirnice koje prije deset godina nisu baš bile uobičajene, prije svega avokado, chia i lanene sjemenke kao i badem te široka paleta žitarica.
Osim tradicionalne pšenice, odnosno griza, učestalo se konzumirala zob, pir, proso te amarant. Plava riba nije baš top-odabir djece i roditelja, ali zato jest – slanina, koja je sveukupno najprisutnija u konzumaciji kada su u pitanju mesni proizvodi te se kao dio različitih recepata "ušuljala na mala vrata" na dječje tanjure.

Dobra je vijest i da gotovo 80 posto majki u Hrvatskoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 01:12