StoryEditorOCM
ZdravljeZdravstveni trendovi

Stručnjak za dugovječnost otkriva: ‘Tri znanstveno potkrijepljena dodatka uzimaju se za održavanje kože i mozga mladim‘

Piše MOZAIK SD
15. rujna 2024. - 15:06

Tijekom prošle godine, novonastali zdravstveni trendovi imali su jedan cilj, vratiti satove unatrag i zaustaviti jedno od najvećih jamstava u životu-starenje. Svakog tjedna novi dodatak prehrani, injekcija ili piće izbačeno je u središte pozornosti, obećavajući da će ponuditi tajnu vječne mladosti.

No služi li itko od njih zapravo bilo kojoj od ovih dobrobiti? 

Dnevni posao dr. Mohammeda Enayata je u Lewishamu, gdje radi kao liječnik opće prakse za NHS . Ali njegov drugi posao je u HUM2N, klinici za biohakiranje svemirskog doba u Južnom Kensingtonu. 

Stručnjak za dugovječnost uzima cijeli koktel dodataka prehrani, kako bi svom tijelu dao poticaj koji mu je potreban.  Ovdje otkriva koje suplemente uzima posebno za dugovječnost, zdravlje mozga i kože, prenosi DailyMail. 

NAD+

Dr. Enayat ima injekcije NAD+ za podizanje razine energije i čak jačanje imunološkog sustava.  Smatra se da injekcije NAD+ pomažu u borbi protiv promjena povezanih sa starenjem stimulirajući popravak oštećenog tkiva i potičući proizvodnju novih zdravih stanica, kako u koži tako i unutar tijela.  To je kratica za nikotinamid adenin dinukleotid, a molekula se nalazi u svakoj stanici vašeg tijela i odgovorna je za stvaranje energije i održavanje zdravlja stanice. 

Jedna recenzija iz 2018. sugerira da bi povećanje razine NAD+ moglo pomoći u borbi protiv ubrzanog starenja i odgoditi napredovanje bolesti povezanih sa starenjem. Dr Enayat tvrdi da kako starimo razine NAD+ u našem tijelu opadaju. Dodaje da postoji velik broj dokaza koji pokazuju da propadanje počinje već u dobi od 20 godina.

image

.

/Shutterstock

Stručnjak za dugovječnost uzima cijeli koktel dodataka prehrani, kako bi svom tijelu dao poticaj koji mu je potreban te povećao razinu energije i čak ojačao imunološki sustav. 

- NAD+ igra vrlo važnu ulogu u proizvodnji stanične energije i aktivaciji proteina dugovječnosti i putova koji vam pomažu popraviti vaše stanice i tkiva uključujući i vašu DNK, rekao je za MailOnline. 

Dodatak, tvrdi dr. Enayat, pomaže mitohondrijima - elektrani stanica koje su vitalne za stvaranje energije i razne tjelesne procese, što zauzvrat može pomoći vašem tijelu da proizvede više stanične energije i bolje popravi DNK čineći vaše stanice ‘zdravijima‘. On sam odlučuje da mu se dodatak ubrizgava pod kožu, ali je također dostupan u obliku tableta i kao intravenska injekcija - koju prodaje u svojoj klinici po cijeni od 250 funti po sesiji. Tvrdi da ima primjetan učinak od uzimanja injekcija, koncentracija mu je na vrhuncu i da se osjeća  energičnije. -Za mene se ne radi samo o dugovječnosti, već i o tome što čini da se osjećam bolje kratkoročno, oizjavio je. 

Magnezij 

Nakon što je testirao stotine pacijenata u svojoj klinici i otkrio da oko 80 posto njih ima niske razine magnezija, sada ga uključuje u svoju dnevnu dozu vitamina.  Metalni element koji se uglavnom nalazi u kostima neophodan je za život. Možete ga dobiti iz hrane bogate hranjivim tvarima, kao što su orašasti plodovi, sjemenke, skuša i banane. Dr. Enayat kaže da njegovo uzimanje pomaže zdravlju vaših kostiju i kognitivnog mozga. Dodaje da niske razine magnezija mogu biti povezane ‘s lošim spavanjem, nervozom, grčevima u mišićima i trzanjem.‘ Dr. Enayat je rekao i to da je magnezij vitalan za mineralnu gustoću kostiju i da se njegov nedostatak povezuje sa stanjivanjem kostiju.

image

Hrana bogata magnezijem.

/Shutterstock

Isto tako savjetuju i u NHS-u, koji kažu da se test na magnezij može ponuditi nekome tko ima simptome uključujući mučninu, slabost, trzanje, grčeve i nepravilan rad srca.  Pokazalo se da je ključan za zdravlje mozga, kostiju i srca.                                  Jedna studija iz 2019., koja je pratila više od 6000 žena starijih od 65 godina tijekom 20 godina, otkrila je da su dovoljne razine magnezija povezane s manjim rizikom od razvoja blagog kognitivnog oštećenja. Drugi pregled iz 2018.  pokazao je da oni s većom konzumacijom magnezija imaju manji rizik od razvoja srčanih bolesti, piše DailyMail.

Proteinski prah i kolagen

Protein je neophodan za rast i oporavak tijela. Zato ga dr. Enayat uključuje u svoje suplemente za dugovječnost.  Svi enzimi u tijelu temelje se na proteinima, oni razgrađuju hranu, pomažu repliciranju DNK i uništavaju toksine u jetri.Ali naši mišići također su većinom proteini, zajedno s kosom i noktima te kostima i kožom koji rade i rastu.  Iako se može naći u grahu, mahunarkama, ribi, jajima i mesu, stručnjak za dugovječnost kaže da ga uzima kada zna da ne dobiva dovoljno u prehrani. 

image

Kolagen u prahu.

/Shutterstock

-Uzimam kolagen proteinski prah, ne svaki dan, ali posebno u danima kada znam da ću imati manje proteina, rekao je. 

Koristi različite vrsta proteina, tako da  neko  razdoblje jede goveđi kolagen i kolagenske peptidne proteine, a zatim jede proteinski prah na bazi graška, koji je vrlo lagan za probavni trakt. Ukoliko prolazi kroz bilo kakvu vrstu izgradnje mišića, uzima malo proteina na bazi sirutke. Objašnjava da to radi tijekom razdoblja od tri mjeseca kako bi spriječio "upalni odgovor". 

image

.

/Shutterstock
image

Proteinski shake.

/Shutterstock

-Ako ste previše izloženi stvarima, na kraju ćete razviti osjetljivost na to. Osjetljivost će potaknuti upalnu reakciju, to će vam oduzeti energiju i ostaviti da se ne osjećate optimalno, rekao je. 

Dr. Enayat naglašava da, iako su ovi dodaci prehrani idealni za njega, ljudi bi prvo trebali napraviti krvni test kako bi se utvrdilo koje hranjive tvari vaše tijelo treba prije nego što isprobaju različite dodatke prehrani.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 15:07