Žitarice su neophodan dio zdrave prehrane, biljnog su podrijetla, a osiguravaju nam esencijalne vitamine, minerale i ugljikohidrate koji opskrbljuju naše mišiće i mozak energijom. Naravno, nisu sve žitarice jednake, postoje cjelovite žitarice,one koje još uvijek sadrže mekinje, klice i endosperm, te rafinirane, u kojima su mekinje i klice uklonjeni pa ostaje samo endosperm s visokim udjelom ugljikohidrata, piše Živim.
StoryEditorOCM
ZdravljeVAŽAN POPIS
Znate li koja je razlika između cjelovitih i rafiniranih žitarica? Stručnjakinja objašava, a donosi i popis 11 najzdravijih na svijetu
23. studenog 2022. - 08:41
Shutterstock
Koja je razlika između cjelovitih i rafiniranih žitarica?
Cjelovite žitarice su tvrde, jestive suhe sjemenke koje rastu na biljkama sličnim travi. One su najveći pojedinačni izvor energije, piše Real Simple. Dok rafinirane žitarice, bijela riža, bijeli kruh, pahuljice, ne pružaju toliko zdravstvenih prednosti vašem tijelu, cjelo...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?