Smokva je vrlo ukusno voće, poznato po svojoj jedinstvenoj teksturi i slatkom okusu, a može se konzumirati svježa ili sušena. Od davnina se smatra pravom riznicom zdravlja, pa se u narodnoj medicini koristila za liječenje raznih zdravstvenih problema, poput poboljšanja probave, snižavanja kolesterola, ali i kao prirodni izvor energije.
Smokve su vrlo hranjive, bogate vlaknima, vitaminima i mineralima pa su dobre za zdravlje. Pomažu u održavanju zdrave probave, sprječavaju zatvor i doprinose osjećaju sitosti, što može pomoći u kontroli tjelesne težine.
Smokve su bogate vitaminima A, C, K i B kompleksom, kao i mineralima poput kalcija, magnezija, kalija i željeza koji podržavaju zdravlje kostiju, imunološki sustav i rad srca-
Također sadrže visoke razine antioksidansa, uključujući polifenole i flavonoide, spojeve koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca, prenosi Krstarica.
Vlakna u smokvama, posebice pektin, pomažu u smanjenju razine lošeg LDL kolesterola u krvi, što pridonosi zdravlju srca. Također, vlakna i antioksidansi mogu pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi.
Prevencija osteoporoze
Zbog visokog udjela kalcija, magnezija i vitamina K, smokve pridonose održavanju jakih kostiju i mogu pomoći u prevenciji osteoporoze. Antioksidansi i vitamini u smokvama održavaju kožu zdravom i smanjuju znakove starenja poboljšavajući tonus i elastičnost kože.
Preporučena količina smokava koju treba dnevno konzumirati ovisi o potrebama i zdravstvenom stanju osobe. Općenito se preporučuje konzumacija dvije do tri svježe smokve dnevno ili oko pet do sedam suhih smokava.
Zbog visokog udjela šećera, vlakana, oksalata i kalorijske vrijednosti, u konzumaciji smokava treba biti umjeren jer u protivnom mogu imati negativan učinak na zdravlje.
Pretjerana konzumacija smokava može dovesti do povećanja razine šećera u krvi, što je posebno važno za osobe s dijabetesom ili one koji paze na unos šećera, a može pridonijeti i debljanju.
Također, prekomjeran unos vlakana može uzrokovati probavne probleme, poput nadutosti ili proljeva. Smokve sadrže i oksalate koji u velikim količinama mogu pridonijeti stvaranju bubrežnih kamenaca kod osjetljivih osoba.
Kada izbjegavati smokve
Iako su smokve vrlo zdrave, postoje određene skupine ljudi koje bi trebale izbjegavati ili ograničiti njihovu konzumaciju:
– Osobe s dijabetesom,
– Ljudi uklanjaju bubrežne kamence,
– Osobe alergične na smokve,
– Osobe s probavnim smetnjama,
– Ljudi koji uzimaju određene lijekove.
Imajte na umu da smokve mogu ometati apsorpciju nekih lijekova ili pojačati njihovo djelovanje, kao što su razrjeđivači krvi, zbog sadržaja vitamina K.